Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Szent István Egyetem

Színes programok várták a középiskolás diákokat a Felvételizők Napján Békéscsabán. A nap keretében a Szent István Egyetem Békés megyei campusai tartottak részletes tájékoztatókat a 2018-as felvételi eljárásról.

A rendezvény célja, hogy a felvételizők tájékoztatást kapjanak arról, hogy mit kínál a békéscsabai-, illetve a szarvasi campus a felsőoktatásban. A Felvételizők Napján a középiskolás diákok feltehették kérdéseiket az egyetemmel kapcsolatban, valamint ezek mellett rengeteg színes és érdekes program is várta őket.

A rendezvényen résztvevő fiatalok között volt olyan is, aki még nem igazán tudta eldönteni, hogy hol szeretne továbbtanulni a középiskola után.

A fiatalok között akadt olyan is, aki már célirányosan ment oda egy adott szak asztalához, hiszen már rég eldöntötte, hogy milyen szakon szeretne továbbtanulni.

Nyílt nap keretében ismerkedhettek meg a továbbtanulni vágyók a Szent István Egyetem Gazdasági Kampuszával, Békéscsabán. A leendő hallgatókat a tájékoztató után körbe is vezették az egyetemen.

Nyílt napot tartottak a Szent István Egyetem Gazdasági Karán, Békéscsabán. A következő tanévben is a megszokott szakokra lehet jelentkezni, melyek a pénzügy, a számvitel, a gazdálkodás menedzsment, valamint a műszaki menedzser szakok. A nap folyamán az érdeklődők minden információt megkaptak az iskolával és a jelentkezéssel kapcsolatban.

Az egyetem számos szolgáltatást nyújt a hallgatók számára. Lehetőség van többek között kollégiumi elszállásolásra, ösztöndíj igénylésre és az Erasmus programon való részvételre is.

Az intézmény kis mérete miatt a tanulók és a tanárok között szorosabb a kapcsolat, így több odafigyelés jut a diákokra.

Szarvason a Szent István Egyetemen tartották az I. Vidékfejlesztési Tudományos Konferenciát. A találkozón a vidékfejlesztés gyakorlati szereplőinek kínáltak lehetőséget a problémakezelési módszerek felvázolásával.

Ahhoz, hogy ezek a tervek kivitelezhetőek legyenek, az élelmiszert laborokban kell majd előállítani. A mesterséges hús előállításának költsége jelentősen csökkent és a jövő egyik nagy dilemmája, hogy ez majd a takarmányozás energiaforrása lesz majd vagy akár az emberiség élelmiszer-utánpótlása is.

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a konferencia első előadását pedig Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartotta, Gazdaságfejlesztés vagy Társadalompolitika? címmel.

A szarvasi konferencia célja az volt, hogy a magyar vidék folyamatai, problémái és fejlesztési lehetőségei iránt szakemberek egy tudományos fórum keretében vitassák meg a vidékfejlesztés kereteit.

Idén is megrendezte a már hagyománynak számító Andragógusok Nyári Akadémiáját a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Békés Megyei Tudományos Testülete.

Idén már hatodik alkalommal rendezte meg a Szent István Egyetem a szarvasi regattát, melyen ebben az évben már 22 csapat vett részt.

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara Szarvason. A megállapodás célja, hogy a két szervezet együttműködve – közös szakmai rendezvényekkel, szakmai tevékenységekkel, fejlesztésekkel – közös szakmai kiállással támogassa a megyei gazdálkodók eredményes és hatékony munkáját.

Már negyedik alkalommal rendezték meg az ISZKÉB, azaz az Információ, Szakma, Képzés, Élvonalban a Biztonság konferenciát Békéscsabán, a Szent István Egyetem Gazdasági Campusán.

Második alkalommal rendezte meg közéleti szalonját a SZIE. A mostani előadás egy különleges alkalom volt, hiszen Becsei  professzor a közelmúltban ünnepelte 80-ik születésnapját.

Az előadás előtti laudációkkal a 80 éves Becsei Józsefet köszöntötték, majd Gurzó Imre főiskolai tanár mutatta be a professzor életútját.

Becsei József előadásának két fő pontja volt. Egyrészt, hogy miért van szükség a tanyák megőrzésére, másrészt pedig, hogy a tanyák milyen átalakulásokon, változásokon mentek keresztül.

A tanyavilág, a kezdeti felemelkedő korszak után, egy pusztuláson ment át. Becsei József reményei szerint a jövőben ismét egy felfelé ívelés következik. A professzor azt is hozzátette, hogy ez már nem a magyar klasszikus tanya, hanem egy olyan szórvány település, mint amilyen szerte a világon mindenütt van. A következő Egyetemi Közéleti Szalon májusban lesz, melynek témája az Arany János balladák lesznek.

 

Oldalak