Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

vízkereszt

Gyomaendrődön több mint két évtizedes hagyomány, hogy Vízkereszt napján a lakosok összegyűlnek, hogy felidézzék a karácsony hangulatát. Idén, a Szent Antal Népházban általános iskolások tartottak előadást „Karácsonytól, Vízkeresztig” címmel.

Maga a Vízkereszt egy közel két évezredes ünnep, körülbelül egy idős a Karácsonnyal, ami nem mindig december 25-ére esett. Régebben Krisztus születését január 6-án, Vízkereszt napján ünnepelték. Ez az ünnep több jelentéstartalmat is magában hordoz, szokták epifániának is nevezni, melynek jelentése, az Úr megjelenése.

A gyomanderődi apróságok a háromkirály-járás hagyományát elevenítették fel előadásukban, melyben hangjukat sem féltek használni.

Mivel igen régi ünnepről van szó, természetes, hogy az évszázadok alatt némi változáson ment keresztül, lényegi elemében ugyan változatlan maradt, kivitelezésében viszont alkalmazkodott a mai korhoz.

A karácsonyi időszak tradicionálisan január 6-ig, Vízkeresztig tart, így a legtöbb család ekkor lát hozzá a karácsonyfák lebontásához. Az így feleslegessé vált fenyőket 2018 januárjában két alkalommal is elszállítják majd.

Az ünnepi időszak végezetével, amikor a karácsonyfákról már lekerülnek a díszek, és az így feleslegessé vált örökzöldek általában a város közterületeire kerülnek. Mint minden évben, 2018 első hónapjában is két alkalommal szállítják majd el a kihelyezett fenyőfák.

Fontos, hogy mielőtt a fenyőfák kidobásra kerülnek, mindenki bizonyosodjon meg arról, hogy azok megfelelően elő vannak készítve, azaz a díszek, szaloncukorpapírok, illetve rögzítő elemek megfelelően el lettek távolítva.

Évről-évre csökken a fenyőfa elszállítási igény a lakosság részéről, hiszen egyre többen választanak műfenyőt, illetve töves fenyőfát, amellyel később mindenki a saját kertjét teheti szebbé.

Békéscsabán a Szent István téren felállított "Mindenki Karácsonyfájáról" a mai napon, vízkereszt napján leszedték a díszeket, a fenyőfát a feldarabolás után két család kapja majd meg.

A Csaba TV stábja is besegített a bontásba, de a munka oroszlánrészét már a szakemberek végezték. Az emelő segítségével a karácsonyi izzók levételével kezdtek, majd szépen sorban lekerültek a díszek és a csúcsdísz is. A lecsupaszított fa feldarabolás után ez évben is nemes célt szolgál, eddig ajándékok voltak alatta, most ő maga lett az ajándék.

- Békéscsaba Megyei Jogú Városának Önkormányzata már több mint 10 éve a város főterén felállított "Mindenki Karácsonyfáját" rászoruló családoknak ajándékozza fűtés céljából. Ennek megfelelően ebben az évben is Szarvas Péter polgármester úr kérésére a Családsegítő Szolgálat szakemberei kijelöltek két családot, akik ezen a télen a városi karácsonyfával fűthetnek. A karácsonyfa lebontását minden évben a mai napon, azaz vízkeresztkor kezdjük, és hamarosan be is fejeződik. – mondta el Szántó Zsolt, a Polgármesteri Kabinet vezetője