Szarvas

XXI. alkalommal rendezték meg Szarvason az Aratónapot. Az érdeklődők betekintést nyerhettek az aratás folyamatába, továbbá az idei év terméséből készült új kenyeret is megkóstolhatták.

XXI. alkalommal rendezték meg Szarvason az Aratónapot, ahol a délelőtt folyamán megismerkedhettek az érdeklődők az aratás folyamatával. A szervezők figyeltek arra, hogy legalább ezen a napon, de teljes egészében visszahozzák azt a hangulatot, amit egykori elődeink teremtettek meg, amikor az aratásra került a sor.

Az aratás szimbolikus esemény és több mint egy klasszikus munka, hiszen az egész éves munka lezárásaként is tekintünk rá. Egykor közösségi munkának számított, így az aratás során a gazdák minden munkája értelmét nyerte, hiszen ez azt jelentette, hogy a következő aratásig a mindennapi kenyér már biztosítva volt.

A fesztivál részeként Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is segédkezett az aratásban.

A Mini Mozdonyok Nagy Napja volt a Mini Magyarország Makettparkban Szarvason. A Vasutas nap alkalmával évről-évre egyre több különlegesség várja a vonatok és a vasútmodellek rajongóit.

A Szarvasi Arborétum területén található a Mini Magyarország Makettpark. A Kárpát-Medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában található park hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot, sőt a határon túli területeket is bebarangolhatjuk. Magyarország és Erdély épített csodái minden apró részletének kidolgozott mása megtalálható itt. A makettpark minden évben csatlakozik a Vasutasnaphoz, melyen egyre több különlegesség várja a vonatok és a vasútmodellek rajongóit.

Átadták a Vásártéri játszótér sportparkját Szarvason. A város önkormányzata még a tavalyi esztendőben pályázott a Nemzeti Sportközpont kiírására. Ennek eredményeképpen a város egy D-típusú sportparkkal gazdagodott.

A Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Program célja, hogy olyan létesítményeket építsen, melyek ingyenesek, így mindenki számára rendelkezésre állnak. A nyertes önkormányzatok a program segítségével nem pénzbeli támogatást kapnak, hanem egy komplett létesítményt. Ennek a programnak a segítségével gazdagodott most Szarvas városa egy sportparkkal.

A sportpark 150 m2-es területen 16 sporteszközt foglal magába - itt a test minden izmait meg lehet mozgatni. A sportlétesítmény minden korosztálynak ideális a sportolásra, hiszen semmilyen plusz segédeszközt nem kell használni.

A térségben több sporttal kapcsolatos fejlesztés is megindul majd. Szarvason újraindult a jégkorong-élet, így ezen a téren is lehetnek fejlesztések, illetve nagyobb beruházásokban gondolkodnak a labdarugók számára is.

Megnyitotta kapuit a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Szarvason. Az év első vendégeit a park dolgozói egy szezonnyitó túrával fogadták.

A Körösvölgyi Állatpark már több éve, rendszeresen fogadja látogatóit és a téli zárszezon után most megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Ezen a napon még csak reméltük, hogy elmarad a márciusi havazás, ezért minden adott volt, hogy a park „Kikeleti kapunyitó” néven egy szezonnyitó túrával kezdje el éves programsorozatát.

Az Állatpark lakói között védett- és nem védett fajokat egyaránt fellelhetünk. A látogatók olyan rejtett életmódot élő állatokkal ismerkedhetnek meg testközelből, mint a nyuszt, a borz vagy a nyestkutya. Számtalan állatfaj mellet az Anna- ligetben megtekinthető a gímszarvas, az őz, a dámszarvas, a vaddisznó és a róka is, melyek általános ismert fajnak számítanak, mégis ritkán találkozhatunk velük a szabadban.

Friedrich Schiller Ármány és Szerelem című darabjára készül a szarvasi Cervinus Teátrum. A romantikus musical olvasópróbái már elkezdődtek, a bemutató pedig március 22-én lesz.

Varga Viktor rendezésében mutatja be a szarvasi Cervinus Teátrum, Friedrich Schiller Ármány és Szerelem című darabját. A klasszikus XVIII. századi német romantikus drámát a rendező modernebb köntösbe bújtatja, valamint Gulyás Levente zenéivel és Belinszki Zoltán dalszövegeivel kiegészülve egy teljesen új élményt ad a nézőközönségnek.

A főszerepben a nagyérdemű közönség Erdélyi Tímeát láthatja, aki azt szeretné, ha az általa alakított Lujza ne csak egy hétköznapi értelemben vett naiva legyen.

A musical bemutatóját március 22-én tartják a szarvasi Cervinus Teátrumban.

Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázattal kapcsolatban tartott munkáltatói fórumot a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvason.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018-ban ismét kiírta a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak elősegítésére szolgáló pályázatot, melynek részleteiről a Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatta a fórumon megjelenteket. Dankó Béla országgyűlési képviselő a pályázattal kapcsolatban elmondta, a helyi vállalkozásoknak fontos szerepe van a régió munkanélküliségi mutatóinak csökkentésében.

A Békés Megyei Kormányhivatal egyik fontos törekvése, hogy a megyében működő vállalkozások piaci pozíciójának javításával, illetve új munkahelyek létrehozásával a térségből történő elvándorlást visszaszorítsa.

Idén is megrendezi a Szarvasi Ótemplom az Angyali Segítség az Ótemplomból elnevezésű karitatív programját. A hívők és vállalkozók adományaiból a rászorulóknak biztosítanak ételt.

A szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó Klubjában jelentette be Lázár Zsolt evangélikus esperes, hogy idén is megrendezik az ilyenkor szokásos Angyali Segítség az Ótemplomból programot. A karitatív akció a hívők és vállalkozók segítségével jön létre minden évben.

A meleg ételek mellett tartós élelmiszert is gyűjtenek a szeretetotthon kapujában lévő ételdobozban, melyből a rászorulók három tetszőleges élelmiszert vehetnek ki.

A programnak köszönhetően a tavalyi évben tízezer adag ételt osztottak ki. A rászorulók minden nap délután három órától vehetnek magukhoz meleg ételt a Napsugár Klubban.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek találkozót a határon túli magyar főiskolák hallgatói számára Szarvason.

A rendezvényre Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is érkeztek vendégek a Gál Ferenc Főiskolára. A konferencia, „Az emberi lélek virágai” címmel várta a határon túlról érkezőket.

A magyar tudomány ünnepét hivatalosan 2003-tól ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság részére, így ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A külföldre jelentkező tanulók száma elérheti az 1000 fős átlagot is évente, csak Kolozsvárra 100-an jelentkeznek átlagosan az országból. Ez is azt indokolja, hogy a határon túli- és a belföldi oktatásnak egységesen kell együttműködnie. A szarvasi konferencián a vendég főiskolák bemutatását irodalmi- és zenei bemutatóval kötötték egybe, ahol az egyes népi szokásoknak megfelelő produkciókat láthattak a jelenlévők.

Szarvason a Szent István Egyetemen tartották az I. Vidékfejlesztési Tudományos Konferenciát. A találkozón a vidékfejlesztés gyakorlati szereplőinek kínáltak lehetőséget a problémakezelési módszerek felvázolásával.

Ahhoz, hogy ezek a tervek kivitelezhetőek legyenek, az élelmiszert laborokban kell majd előállítani. A mesterséges hús előállításának költsége jelentősen csökkent és a jövő egyik nagy dilemmája, hogy ez majd a takarmányozás energiaforrása lesz majd vagy akár az emberiség élelmiszer-utánpótlása is.

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a konferencia első előadását pedig Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartotta, Gazdaságfejlesztés vagy Társadalompolitika? címmel.

A szarvasi konferencia célja az volt, hogy a magyar vidék folyamatai, problémái és fejlesztési lehetőségei iránt szakemberek egy tudományos fórum keretében vitassák meg a vidékfejlesztés kereteit.

Szeptember 8-a és 10-e között rendezték meg a XX. Szilvanapokat Szarvason. A rendezvény középpontjában természetesen az igazi hungarikummá érett szarvasi szilva és az ezzel kapcsolatos ételek és italok voltak, melyek elsősorban a környékbeli őstermelőkhöz köthetőek.

 

Szarvas városának legnagyobb gasztronómiai eseménye a Szilvanapok, melyet idén már 20. alkalommal rendeztek meg. A város polgármesterének szavaival élve: "Az alföldi ember szereti a finomat, a jót és az egészségeset, aki pedig ellátogatott, mind a hármat megtalálta a rendezvényen."

 

Babák Mihály

polgármester

Szarvas Város

 

„20. éve rendezzük meg a Szilvanapokat, a szilvához sok minden kötődik, nagyon fontos tápláléka az itteni tótoknak Békés megyében közkedvelt, nem csak ételként, italként és még a sör ízesítőjeként is nagyon közkedvelt. Hogy mit jelent, egy szép napot! Olyan szép napot, mint ma van, napfényes, szeretnek a szarvasiak szórakozni, szeretnek jókat enni, szilvás gombócot és sok egyéb mást.”

 

Oldalak