Szarvas

Átadták a Vásártéri játszótér sportparkját Szarvason. A város önkormányzata még a tavalyi esztendőben pályázott a Nemzeti Sportközpont kiírására. Ennek eredményeképpen a város egy D-típusú sportparkkal gazdagodott.

A Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Program célja, hogy olyan létesítményeket építsen, melyek ingyenesek, így mindenki számára rendelkezésre állnak. A nyertes önkormányzatok a program segítségével nem pénzbeli támogatást kapnak, hanem egy komplett létesítményt. Ennek a programnak a segítségével gazdagodott most Szarvas városa egy sportparkkal.

A sportpark 150 m2-es területen 16 sporteszközt foglal magába - itt a test minden izmait meg lehet mozgatni. A sportlétesítmény minden korosztálynak ideális a sportolásra, hiszen semmilyen plusz segédeszközt nem kell használni.

A térségben több sporttal kapcsolatos fejlesztés is megindul majd. Szarvason újraindult a jégkorong-élet, így ezen a téren is lehetnek fejlesztések, illetve nagyobb beruházásokban gondolkodnak a labdarugók számára is.

Megnyitotta kapuit a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Szarvason. Az év első vendégeit a park dolgozói egy szezonnyitó túrával fogadták.

A Körösvölgyi Állatpark már több éve, rendszeresen fogadja látogatóit és a téli zárszezon után most megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Ezen a napon még csak reméltük, hogy elmarad a márciusi havazás, ezért minden adott volt, hogy a park „Kikeleti kapunyitó” néven egy szezonnyitó túrával kezdje el éves programsorozatát.

Az Állatpark lakói között védett- és nem védett fajokat egyaránt fellelhetünk. A látogatók olyan rejtett életmódot élő állatokkal ismerkedhetnek meg testközelből, mint a nyuszt, a borz vagy a nyestkutya. Számtalan állatfaj mellet az Anna- ligetben megtekinthető a gímszarvas, az őz, a dámszarvas, a vaddisznó és a róka is, melyek általános ismert fajnak számítanak, mégis ritkán találkozhatunk velük a szabadban.

Friedrich Schiller Ármány és Szerelem című darabjára készül a szarvasi Cervinus Teátrum. A romantikus musical olvasópróbái már elkezdődtek, a bemutató pedig március 22-én lesz.

Varga Viktor rendezésében mutatja be a szarvasi Cervinus Teátrum, Friedrich Schiller Ármány és Szerelem című darabját. A klasszikus XVIII. századi német romantikus drámát a rendező modernebb köntösbe bújtatja, valamint Gulyás Levente zenéivel és Belinszki Zoltán dalszövegeivel kiegészülve egy teljesen új élményt ad a nézőközönségnek.

A főszerepben a nagyérdemű közönség Erdélyi Tímeát láthatja, aki azt szeretné, ha az általa alakított Lujza ne csak egy hétköznapi értelemben vett naiva legyen.

A musical bemutatóját március 22-én tartják a szarvasi Cervinus Teátrumban.

Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázattal kapcsolatban tartott munkáltatói fórumot a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvason.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018-ban ismét kiírta a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak elősegítésére szolgáló pályázatot, melynek részleteiről a Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatta a fórumon megjelenteket. Dankó Béla országgyűlési képviselő a pályázattal kapcsolatban elmondta, a helyi vállalkozásoknak fontos szerepe van a régió munkanélküliségi mutatóinak csökkentésében.

A Békés Megyei Kormányhivatal egyik fontos törekvése, hogy a megyében működő vállalkozások piaci pozíciójának javításával, illetve új munkahelyek létrehozásával a térségből történő elvándorlást visszaszorítsa.

Idén is megrendezi a Szarvasi Ótemplom az Angyali Segítség az Ótemplomból elnevezésű karitatív programját. A hívők és vállalkozók adományaiból a rászorulóknak biztosítanak ételt.

A szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó Klubjában jelentette be Lázár Zsolt evangélikus esperes, hogy idén is megrendezik az ilyenkor szokásos Angyali Segítség az Ótemplomból programot. A karitatív akció a hívők és vállalkozók segítségével jön létre minden évben.

A meleg ételek mellett tartós élelmiszert is gyűjtenek a szeretetotthon kapujában lévő ételdobozban, melyből a rászorulók három tetszőleges élelmiszert vehetnek ki.

A programnak köszönhetően a tavalyi évben tízezer adag ételt osztottak ki. A rászorulók minden nap délután három órától vehetnek magukhoz meleg ételt a Napsugár Klubban.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek találkozót a határon túli magyar főiskolák hallgatói számára Szarvason.

A rendezvényre Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is érkeztek vendégek a Gál Ferenc Főiskolára. A konferencia, „Az emberi lélek virágai” címmel várta a határon túlról érkezőket.

A magyar tudomány ünnepét hivatalosan 2003-tól ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság részére, így ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A külföldre jelentkező tanulók száma elérheti az 1000 fős átlagot is évente, csak Kolozsvárra 100-an jelentkeznek átlagosan az országból. Ez is azt indokolja, hogy a határon túli- és a belföldi oktatásnak egységesen kell együttműködnie. A szarvasi konferencián a vendég főiskolák bemutatását irodalmi- és zenei bemutatóval kötötték egybe, ahol az egyes népi szokásoknak megfelelő produkciókat láthattak a jelenlévők.

Szarvason a Szent István Egyetemen tartották az I. Vidékfejlesztési Tudományos Konferenciát. A találkozón a vidékfejlesztés gyakorlati szereplőinek kínáltak lehetőséget a problémakezelési módszerek felvázolásával.

Ahhoz, hogy ezek a tervek kivitelezhetőek legyenek, az élelmiszert laborokban kell majd előállítani. A mesterséges hús előállításának költsége jelentősen csökkent és a jövő egyik nagy dilemmája, hogy ez majd a takarmányozás energiaforrása lesz majd vagy akár az emberiség élelmiszer-utánpótlása is.

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a konferencia első előadását pedig Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartotta, Gazdaságfejlesztés vagy Társadalompolitika? címmel.

A szarvasi konferencia célja az volt, hogy a magyar vidék folyamatai, problémái és fejlesztési lehetőségei iránt szakemberek egy tudományos fórum keretében vitassák meg a vidékfejlesztés kereteit.

Szeptember 8-a és 10-e között rendezték meg a XX. Szilvanapokat Szarvason. A rendezvény középpontjában természetesen az igazi hungarikummá érett szarvasi szilva és az ezzel kapcsolatos ételek és italok voltak, melyek elsősorban a környékbeli őstermelőkhöz köthetőek.

 

Szarvas városának legnagyobb gasztronómiai eseménye a Szilvanapok, melyet idén már 20. alkalommal rendeztek meg. A város polgármesterének szavaival élve: "Az alföldi ember szereti a finomat, a jót és az egészségeset, aki pedig ellátogatott, mind a hármat megtalálta a rendezvényen."

 

Babák Mihály

polgármester

Szarvas Város

 

„20. éve rendezzük meg a Szilvanapokat, a szilvához sok minden kötődik, nagyon fontos tápláléka az itteni tótoknak Békés megyében közkedvelt, nem csak ételként, italként és még a sör ízesítőjeként is nagyon közkedvelt. Hogy mit jelent, egy szép napot! Olyan szép napot, mint ma van, napfényes, szeretnek a szarvasiak szórakozni, szeretnek jókat enni, szilvás gombócot és sok egyéb mást.”

 

Szakmai konzultációt tartottak védőnők számára Szarvason, melynek célja, hogy a hivatást képviselők megoszthassák tapasztalataikat munkájukról, illetve, hogy kifejezhessék véleményüket az őket érintő döntésekről. A konzultáció sikeres volt, az elhangzott javaslatok pedig a védőnői hivatás jövőképét alakíthatják majd. 

 

A szakmai párbeszéd azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget nyújtson a védőnői szolgálatot ellátók részére arra, hogy hivatásuk kihívásait személyesen oszthassák meg egymással, illetve a döntéshozókkal. Az esemény után Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a kormány kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására, melynek szerves része a védőnői szolgálat javítása.

 

Dankó Béla

országgyűlési képviselő

 

Idén már hatodik alkalommal rendezte meg a Szent István Egyetem a szarvasi regattát, melyen ebben az évben már 22 csapat vett részt.

Oldalak