Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

választás

Vasárnap választás lesz Békéscsabán. A voksoláson a nyolcas számú választókerületben Herczeg Tamás megüresedett önkormányzati képviselői posztjáról dönthetnek majd a választópolgárok.

Az április 8-i országgyűlési választáson Herczeg Tamás szerzett mandátumot az Országgyűlésbe. Ez azt eredményezte, hogy a tanácsnoki- és az önkormányzati képviselői posztjáról le kellett mondania. A megüresedett képviselői poszt sorsáról július 22-én, vasárnap dönthetnek majd a békéscsabai 8-as választókerület lakói.

Az öt szavazóhelyiség négy helyszínen lesz kialakítva - az Evangélikus Általános Iskolában két helyen, a Szent László Általános iskolában, a Kós Károly Szakképző Iskolában és a Szabolcs utcán, az Alföldvíz Zrt-nél kialakított helyen tudják majd leadni szavazatukat a körzetben élők.

Két jelöltre szavazhatnak majd a választópolgárok. A FIDESZ-KDNP jelöltjére, Paláncz Györgyre, illetve Körömi Jánosra, akit a választáson több ellenzéki párt is támogat.

Az LMP is bemutatta a Békés megyében induló országgyűlési képviselőjelöltjeit. A Békéscsabát is érintő körzetben Kovács Katalin Ildikó indul majd.

Szinte már minden párt bejelentette, hogy melyik választókerületben, ki indul Békés megyében. Az LMP és az Új Kezdet Szövetség sem maradt le, ugyanis mind a négy választókerületben bejelentette Takács Péter, az LMP Békés megyei elnöke azt, hogy ki indul.  Az 1-es választókerületben Kovács Katalin Ildikó lesz a zöld párt jelöltje, aki kampányában leginkább az egészségügy problémáival foglalkozik majd. A jelölt jól ismeri ezeket, hiszen jelenleg is a Békés Megyei Központi Kórházban dolgozik.

A Békés megyei 2-es választókerületben - melyben Békés és Szarvas városa is található - Bencsik Mihályt indítja az LMP és az Új Kezdet Szövetség.

Természetesen a Gyulai választókerületben is indít jelöltet a pártszövetség. Szabó László a fürdővárosban született és jelenleg is ott él. A jelölt szerint a legnagyobb probléma a körzetben a mélyszegénység.

Miután Áder János Köztársasági elnök kitűzte a választás időpontját, a pártok folyamatosan jelentik be az országgyűlési képviselőjelöltjeiket. Békés megyében, a 3-as választókerületben, az MSZP jelöltje Pluhár László, Elek jelenlegi polgármestere lesz.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP a megállapodásuk alapján Békés megyében két-két választókerületben indít jelöltet. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Békéscsabát érintő kerületben a DK jelöltje indul. Gyulán ezzel szemben az MSZP jelölt, a párt választása pedig Pluhár Lászlóra, Elek polgármesterére esett. A hivatalos bejelentésre Gyulára érkezett Kunhalmi Ágnes, az MSZP kampányának vezetője is.

Pluhár László 2002 óta vezeti Elek városát és korábban a Gyulai kistérség elnöke is volt. Elmondása szerint legfontosabb célja a közösség és az emberek szolgálata.

A sajtótájékoztatón az MSZP-s politikusok mellett megjelentek a Demokratikus Koalíció képviselői is, akik támogatásukról biztosították Pluhár László országgyűlési képviselőjelöltet.

A Békéscsabát érintő választókerületben korábban már bejelentette, hogy kit indít a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is. Ezt most megtette a nagyobbik kormánypárt helyi szervezete is.

Sokáig nem volt biztos, hogy kit indít a FIDESZ a Békés Megyei 1-es választókerületben.  ugyanis 5 lehetséges jelölt, Hanó Miklós, Herczeg Tamás, Erdős Norbert Szarvas Péter és Vantara Gyula között választhatott a párt vezetése. Végül a döntés Herczeg Tamásra esett, aki jelenleg Békéscsaba önkormányzati képviselője és szociális tanácsnoka.

Herczeg Tamás 1990-ben lett először önkormányzati képviselő az MDF tagjaként. Jelenleg politikai pályája mellett a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese is. Mint azt a jelölt elmondta, kampányában a cél a pozitív üzenetek és a meglévő problémákra való lehetséges megoldások eljuttatása szerepel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei küldöttgyűlése november 23-án tartotta alakuló ülését. Az esemény során megválasztották a megyei tisztségviselőket és a NAK megyei elnökét, aki a korábbi elnök - Dr. Kulcsár László lett.

A november 3-i kamarai választások eredménye alapján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és 17 támogató szervezetének küldöttjelölt-listáján szereplő személyek alkotják a 90 fős megyei küldöttgyűlést. A Békés megyei küldöttgyűlés november 23-án tartotta alakuló ülését, ahol megválasztották a megyei elnököt, az alelnököket, az Etikai Bizottság tagjait, a kamarai osztályok megyei vezetőit, illetve azt a 15 országos küldöttet, akik az országos küldöttgyűlésen képviselik majd a megyét.

Az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón az újraválasztott elnök és Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja együttműködési megállapodást írt alá, melyben formálisan is megerősítették közös elhivatottságukat a megyei gazdatársadalom támogatása iránt.

A Lehet Más a Politika bővítené a választásra jogosultak létszámát. Azt szeretnék elérni, hogy a 16. életévet betöltött állampolgárok is szavazhassak, 2019-től.

Véleményük a választójog kiterjesztésére azért van többek között szükség, mert az előző választások megmutatták azt, hogy egyre kevesebben élnek a választójogukkal, a politikai érdektelenség pedig leginkább a fiataloknál vehető észre. Kanász-Nagy Máté az LMP szóvivője szerint ezzel az intézkedéssel, ez jelentősen változhatna.

A sajtótájékoztatón szó esett egy másik nagyon fontos témáról az oktatásról is. Az LMP szerint a mostani rendszer teljes átszabására lenne szükség. A legfontosabb és mindennek az alapja az oktatással kapcsolatban a szóvivő szerint pedig az, hogy a mostaninál sokkal többet költsön az állam az oktatási rendszerre.

A megyeszékhelyen a választók 35,61%-a lépett az urnákhoz, míg a megyében 39,82 %-os volt a részvételi arány a 17.30-as adatok szerint. A legfrissebb eredményekről élő híradóinkban számolunk be, amelyekben élő bejelentkezésekkel is várjuk a nézőket.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,06 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a megyében 1,38 százalékos ez az arány. Reggel 9 óráig a szavazópolgárok 6,97 százaléka lépett az urnákhoz, Békésben 9,88 % volt az adat.

A helyi önkormányzati választáson délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,5 százaléka tette le a voksát, megyénkben a választópolgárok 18,97 % dobta a szavazólapot az urnába. 13 órakor országos szinten 23,53 %-ra ugrott a számláló, a megyében egy századdal magasabb adatot, 23,54 %-ot lehetett regisztrálni.

Oldalak