Munkácsy Emlékház

A Színitanház Divat- és stílusszervező szakának elsőéves osztálya a Boldog Békeidők korszakának megfelelő ruhákban és környezetben egy fotózást szervezett a Munkácsy Emlékházban.

A Boldog békeidők a XIX. század második felére tehető, így a korhű fotózás helyszíneként tökéletes választás volt a békéscsabai Munkácsy Emlékház.

A fotózás apropója az volt, hogy a résztvevő lányok jelmeztervezőnek készülnek és ezen alkalom segítségével testközelből ismerkedhessenek meg egy bizonyos éra hangulatával és varázsával.

A diákok mindegyike kivette részét a fotózásból, volt aki fotóst szerzett, volt, aki a jelmezeket, de mindannyian megismerkedtek előzetesen is a korszak sajátosságaival.

A fotózás szervezése által a diákok jobban megismerhetik a gyakorlatban is, hogy milyen kemény munkába kerül egy-egy színházi jelenet megtervezése úgy, hogy minden passzoljon az adott korhoz.

Párizsi magyar képzőművészek munkáiból nyitottak időszakos kiállítást a Munkácsy Emlékházban. A tárlat Hajdu László magángyűjtő összegyűjtött alkotásait mutatja be.

A Tranoscius énekeskönyvet először 1636-ban adták ki cseh-szlovák nyelven. A legelső könyv 411 éneket tartalmazott, de az idők folyamán ez a szám 1200-ra növekedett. Ezeknek a könyveknek a megjelenése  - ahogy a neve is mutatja - Tranovsky lelkészhez köthető és több mint 80 kiadást is megélt. Békéscsabára a könyveket a Felvidékről érkező szlovák lakosság hozta és használta.

 

Mester Gábor magángyűjteménye jelenleg 77 darabból áll. A gyűjtő elmondta, hogy ezt szeretné 100 db-osra bővíteni, de egyre nehezebb beszerezni ezeket a fajta könyveket. Az érdeklődők megtekinthették a könyvborító megmunkálásához szükséges eszközöket és azokat a kosarakat, amiben az asszonyok vihették őket. A rézveretes borításra azért volt szükség, mert így nem rongálódott annyira a mű, hiszen ezeket minden nap használták és egy-egy család több generáción keresztül örökítette.

Az énekeskönyvek csak szöveget tartalmaznak, hiszen ezek az énekek olyan fülbemászóak, egyszerűek voltak, hogy kottázni nem is kellett azokat. Ezeket a dalokat ma is használják egy-egy mise alkalmával.

 

Bocz Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás a Munkácsy Emlékházban, melyre a szervezők január 20-a és február 20-a között várják az érdeklődőket.

Hagyomány a Munkácsy Emlékházban, hogy a Magyar Kultúra Napjához közeledve, Munkácsy-díjas művészek munkáját mutatják be az érdeklődőknek. Ebben az évben, az emlékház Bocz Gyula, szobrászművész alkotásaiból rendezett emlékkiállítást, mely a művész egyedi képzeletvilágát idézi meg a látogatók előtt.

- Most a család tulajdonából hoztunk el néhány képet és pont azért, mert a hatalmas méretű, igazán Bocz kőszobrok mozdíthatatlanok, a szállítás miatt és a kiállítás miatt, a fa szobraiból válogattunk, de néhány kő is található. Vannak kicsit valóság hűbb, de az Ő képzeletvilágát is idehoztuk ezekkel a művekkel. – mondta el Mészáros Zsuzsanna, a Munkácsy Emlékház vezető

Gruber Béla Budapesten született és csupán 27 év jutott neki a földi világból. A fiatal festőművész ugyan még a diploma munkáját sem tudta befejezni korai halála miatt, mégis hatalmas életművet hagyott maga után.

 Nagyszabású kamara-kiállítás nyílt Gruber Béla, budapesti festőművész alkotásaiból. A tragikus sorsú, fiatalon elhunyt művész festményei először láthatók Békéscsabán. A kortársak véleménye szerint, Gruber Béla a hatvanas évek egyik legnagyobb vezéregyénisége volt, életművét pedig csupán 6 év alatt készítette el. A kiállítás megnyitóján Mészáros Zsuzsannát kértük, hogy mondjon pár szót a tárlat legszínesebb alkotásáról.

Január 26-án a művészet-történeti képes előadássorozat következő állomásához érkezett Békéscsabán. A Munkácsy Emlékházban ez alkalommal a régi amerikai indián törzsek életéről, építészetéről, művészetéről beszéltek az előadók.

Az ötödik előadásához érkezett a Munkácsy Emlékházban a művészet-történeti előadássorozat, melynek célja, hogy az emberiség történetének művészettörténeti állomásait mutassák be az érdeklődőknek. A Távol-Kelet után a mostani állomásig földrajzilag még messzebb utaztunk, hiszen most Amerika, Kolombusz előtti korszaka volt terítéken.

Oldalak