rajzpályázat

Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” címmel meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A kiállítás megnyitóján számos alkotást díjaztak.

Szebbnél-szebb alkotások születtek azon a pályázaton, melyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hirdetett meg a környezettudatosság szellemében. Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” című rajzpályázat alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Túriné Kovács Márta osztályvezető mondott köszöntő beszédet.

A természet értékeit hangsúlyozó pályázatra 4 kategóriában érkeztek alkotások: óvodások, az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai és középiskolások neveztek rajzaikkal.

Közel 250 alkotás érkezett be a pályázatra, melyeket szakértő zsűri értékelt. Az általuk kiemelt alkotásokat értékes nyereményekkel díjazták a kiállítást megnyitó ünnepségen.

A Stark Adolf Kertbarát Kör és a Jaminai Közösségi Ház által közösen meghirdetett rajzpályázat helyezettjeit díjazták Békéscsabán. A pályázat témája ,,A kert ősszel” címet viselte, a szervezők pedig arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek, hogyan látják ősszel a kertet és a természetet.

A békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör és a Jaminai Közösségi Ház már évek óta közösen szervezi meg rajzversenyét, melyet az óvodák és általános iskolák növendékei számára hirdetnek meg.

A pályázat témája ,,A kert ősszel” címet viselte. A szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek, hogyan látják a kertet, a fákat és a növényeket, de természetesen nem korlátozták, hogy csak a kertről szólhatnak a rajzok.

A rajzokat a gyerekeknek A4-es méretben kellett elkészíteniük, a technikát - hogy ceruzával, filctollal, vízfestékkel vagy temperával szeretnék megalkotni - maguk választhatták meg. A kiválasztott munkákat a Közösségi Ház kistermében állították ki a szervezők.

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 25. alkalommal hirdette meg a „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel” című rajzpályázatot. Idén 473 pályamunkát értékelt a zsűri.

A Békés megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is csatlakozott Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság által kiírt rajzpályázathoz. A legjobb, legötletesebb alkotásokból a Békéscsabai Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága kiállítást rendezett, melynek megnyitóján díjazták a rajzok készítőit. A pályázat részleteiről Kutyik Margit rendőrhadnagy tájékoztatotta a Csaba Tv-t.

A rajzokat a gyerekek bármilyen technikával elkészíthették. Lehetett festeni, ceruzával vagy zsírkrétával rajzolni, illetve ragasztani is. A pályázatra ötletesnél-ötletesebb rajzok érkeztek.

A beérkezett pályamunkák alapján látszik, hogy a gyermekek érdeklődnek a közlekedés iránt és ismerik a biztonságos közlekedés legfontosabb szabályait. A rajzok zsűrizésének egy fő szempontja volt.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület „Lakókörnyezetem értékei” címmel rajzpályázatot hirdetett óvodások és általános iskolások részére. A rajzpályázat második fordulójának eredményhirdetésére csütörtökön, került sor a békéscsabai Tourinform irodában.

A városban több olyan fejlesztés zajlik a belvárosban és a külsőbb területeken, amelyek a lakókörnyezetünk fejlesztését szolgálják. Ehhez kapcsolódnak úgynevezett szoft projektek, melyek keretében a Békéscsabai Turisztikai Egyesület rajzpályázatot hirdetett „Lakókörnyezetem értékei” címmel.

Kiss Petra másodszor vett részt ezen a rajzpályázaton. Tavaly második helyezést ért. Idei pályázaton pedig első helyezett lett.

Szák Tamás a Munkácsy Mihály Múzeumot rajzolta le, mellyel a zsűritől a különdíjat érdemelte ki.

A díjazott rajzok jelenleg az iroda falát díszítik, de januárban az összes beküldött pályamunkát kiállítják a Békés Megyei Könyvtárban.

Az „Tűzoltók beavatkozása” címmel egy rajzpályázatot hirdetett, melynek elbírálása május 21-én zárult le. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 2-án került sor.

A rajzpályázatot Békés-, Csongrád-, Hajdú-Bihar-, illetve Bács-Kiskun megye iskolái és óvodái számára hirdették meg, a pályamunkákat pedig két kategóriában is díjazták. Több száz alkotás érkezett be, így nem volt könnyű a zsűri munkája.

Korosztályonként 3-3 helyezett kapott jutalmat, illetve két-két különdíjat is kiosztottak a szervezők. Az első helyezett 150-, a második 100-, a harmadik helyezet pedig 50 ezer forint jutalmat kapott, ezzel is támogatják a csoport- és az osztálykirándulásokat.

A pályázat célja, hogy a gyerekek családi- és iskolai környezetben is végig gondolják, hogy hogyan lehet megóvni a környezetünket. Ezáltal mindenkihez eljut az a gondolat, hogy a környezetünket védeni kell és hogy mit tehetünk ennek érdekében. A gyerekek saját gondolataikat különböző technikákkal jelenítették meg.

Csenge rajzán a vízszennyezés volt a fő téma, hiszen fontosnak tartotta felhívni a figyelmet erre a jelenségre. Sorra vette, hogy mivel szennyezzük vizeinket, illetve hogyan pocsékoljuk az életet adó tiszta vizet.

A Békés Megyei Könyvtár már nem az első alkalommal ad otthont a „Biztonságos közlekedés gyermekszemmel” című kiállításnak.  24. alkalommal hirdette meg a Békéscsabai Városi Baleset-megelőzési Bizottság a rajzpályázatot, melyre 605 db rajz érkezett. A műveket három kategóriában zsűrizték.

 

A pályázat témája a biztonságos közlekedés volt, viszont, hogy a gyerekekhez közelebb hozzák a témát, ezért új témakörként megjelent a kedvenc mesefigura járművének lerajzolása. Emellett a tavalyi év témájában is készíthettek alkotásokat. Ezeken a rajzokon az jelenik meg, hogy az állatok viselkedése és kinézete miként függhet össze a közlekedéssel. A rajzok különböző technikákkal készültek, megtalálhatók voltak ceruzával, filccel és zsírkrétával készült képek is.

 

A pályázat célja az volt, hogy a gyerekek foglalkozzanak a közlekedéssel és baleseti okokkal, figyelmeztetésekkel. A kiállítást az érdeklődők március 24-ig tekinthetik meg a Békés Megyei Könyvtárban.

Oldalak