Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Lencsési Közösségi Ház

Immár 14. alkalommal rendezték meg az országban egyedülálló és hagyománnyá vált Digiporáma Fesztivált. Az alkotásokat ez alkalommal is egy nyilvános vetítésen mutatták be a Lencsési Közösségi Ház nagytermében.

A Digiporáma fesztivált 14. alkalommal tartották meg a Lencsési Közösségi Házban. Az országban egyedülálló programon fotósok adhatták le pályamunkájukat. Ebben az évben 18 alkotó, 27 alkotását vetítették le, amit később a szakavatott zsűri értékelt.

A versenyre az előző évekhez hasonlóan nemcsak hazánkból, hanem határon túlról is érkeztek be pályamunkák.

A zsűri tagja, Zsila Sándor budapesti fotóművész beszélt arról, mit hiányolt az idei évben az alkotók munkáiból.

Végül első helyezést ért el Nagy Sándor – Megváltás című pályázata, második helyen végzett Szabó Ferenc – Az öregcipész alkotásával, és harmadik lett Nagy István Lajos – Aprócska Világ műje.  Különdíjat kapott Eiffert János és Niksz Gyula alkotása.

Pontosan 101 éve, hogy 1918. november 11-én, Lengyelország elnyomás, rabszolgaság és számos megpróbáltatás után visszanyerte teljes önállóságát. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi házban.

A kiállítás bemutatja lengyel szemszögből a háború borzalmait és a gyerekek megpróbáltatásait, amin keresztül mentek. A lengyelek rendkívül hálásak azért a segítségért, amit a magyarok nyújtottak nekik a 1920-as Varsói csatában valamint a II. Világháborúban.  A két ország közötti szoros barátságnak évszázadokra nyúló története van, amely egészen a török időkre vezethető vissza.

Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát, vitéz s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre – szól a mindkét országban jól ismert mondás a legendás magyar-lengyel barátságról.

A békéscsabai Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a város lengyel nemzetiségi önkormányzata a lengyel-magyar barátság jegyében évente több alkalommal szervez rendezvényeket.

13. alkalommal rendezték meg a Digiporáma Fesztivált Békéscsabán. Az alkotásokat ez alkalommal is egy nyilvános vetítésen mutatták be a Lencsési Közösségi Ház nagytermében.

A digiporáma fogalma nem új keletű, elődje, a diaporáma már több mint 50 éves. Magyarországon a 70-es években kezdték el a fényképekre alapuló zenés összeállításokat külön művészeti ágként kezelni. A kezdeti időkben a diaporámát diafilmre készítették és több vetítő segítségével jelenítették meg a vásznon, a digiporámát már teljes egészében digitális és számítógép segítségével készítik. 13 évvel ezelőtt a Lencsési Közösségi Ház, a Márvány Fotóműhely és a Csaba Televízió közösen hirdette meg az első Digiporáma pályázatot.

A témát az alkotók szabadon választhatják, azonban a zenés videót csak állóképekből állíthatják össze különböző áttűnésekkel.

A fesztivál évtizedes múltja annak is köszönhető, hogy olyan elhivatott alkotók vesznek részt rajta évről-évre, mint Katona Péter, a Márvány Fotóműhely elnöke.

A Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely egy kiállítást rendezett a „Csak tiszta forrásból…” című fotópályázat zsűrizett alkotásaiból. A megmérettetésre a határainkon belül- és túl élő, és alkotó magyar fotósok jelentkezhettek. A tárlat megnyitójával egybekötve kiosztották a pályázat díjait is.

A „Csak tiszta forrásból…” elnevezésű fotópályázatot immáron 16. alkalommal szervezte meg a Márvány Fotóműhely és a Lencsési Közösségi Ház. A megmérettetés a március 15-i ünnephez kötődik és hagyományos, valamint digitális technikával készült, kizárólag fekete-fehér képekkel vehetnek részt rajta a versenyzők.

A több mint 600 alkotásból 50-et választott ki a zsűri, a döntés pedig nem volt könnyű, hiszen az előző évekhez hasonlóan idén is számos minőségi alkotás érkezett be a kiírásra. Az első helyezett „A Családfő” című alkotás lett. Készítője, Horosnyi Sándor stábunknak elmondta, hogy már néhány éve részt vesz a versenyen, de csak most sikerült a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára állnia.

Gálos László salgótarjáni fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán a Lencsési Közösségi Ház nagytermében. A fekete-fehér képekből álló tárlatot március 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Lencsési Közösségi Ház, alapítása óta több mint 250 kiállításnak adott már otthont. Kezdetben képzőművészeti alkotásokból nyílt tárlatokat tekinthettek meg az érdeklődők, majd 2001-ben a közösségi ház fenntartása alatt kezdett el működni a Márvány Fotóműhely és onnantól kezdve már fotókiállításokat is szerveztek - ilyen kiállítás Gálos László salgótarjáni fotóművész tárlata is.

Gálos Lászlóban 2015 nyarán, Varga Tamás „Éteri pillanatok” című kiállításán fogalmazódott meg, hogy fotóművész lesz. A nedves kollódiumos fotográfiák varázslata azonnal magával ragadta. Tudta, hogy ez az a képalkotási mód, amivel ki tudja fejezni mindazt, amit a világról érez és gondol. Az eltelt néhány év alatt több elismerést is kapott, de a számára a leglényegesebb a képek létrehozása - a folyamatos kutatás a még jobb és a még mélyebb fotográfiai kifejezési lehetőségek után.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Lencsési Közösségi Házban került sor a Márvány Fotóműhel „Az elmúlt év terméseiből” című kiállítására, mely a műhely tagjainak alkotásaiból készült.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, valamint felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi- és szellemi értékeinket. A Lencsési Közösségi Ház erről a rendkívül jeles napról 2001 óta egy programsorozattal emlékezik meg, melynek állandó eleme a Márvány Fotóműhely kiállítása.

"Az elmúlt év termései" című kiállításon a fotóműhely tagjainak egy-egy képe látható. A képek kiválasztásánál arra törekedtek, hogy olyan alkotásokat állítsanak ki, melyek művészi értéket képviselnek.

20 éves lett a Lencsési Közösségi Ház Csipkeverő Klubja. Az évforduló apropóján, az intézményben egy jubileumi kiállítást szerveztek.

A 20 éves Csipkeverő Klub, a megye egyetlen tárgyalkotó művészeti közössége. Fennállásuk alatt számos művészeti versenyen részt vettek, a többi között a békéscsabai textilkonferencián is. Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy a versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és számos magas díjjal is büszkélkedhetnek.

A Lencsési Közösségi házban összesen 12 klub működik. Ez a szám is azt bizonyítja, hogy nagy a közösség összetartó ereje. Számos klub már a 90-es évek óta működik az intézményben.

A Csipkeverő Klub jubileumi kiállítása december 18-ig tekinthető meg a Lencsési Közösségi Házban, hétköznapokon reggel nyolctól este hat óráig.

András Napi Kolbászparádét tartottak a Lencsési Közösségi Házban, immár 11. alkalommal. Békéscsabán, a Féja Géza téren egy fűtött sátor is várta a vendégeket asztalokkal, sörpadokkal és pódiummal berendezve.

A Lencsési lakótelepen működő intézmények és civil szervezetek tagjaiból álló csapatok 10kg húsból készítettek kolbászt. A kész termékeket zsűri értékelte, az első három helyezett pedig díjazásban részesült.

A kolbász kóstolása a Féja Géza téren felállított sátorban zajlott. A zsűri három lényeges szempont szerint értékelt: az első, hogy maga a kolbász, hogyan nézett ki, a teríték mennyire volt esztétikus, de természetesen a kolbász íze volt a legfontosabb.

A kolbászkészítés mellett kifejezetten ötletes különlegességekkel is találkozhattunk, mint például a kolbásztetős „kolbász lak” vagy a „körte fejű sündisznó”.

A Lencsési Közösségi Ház és Baba-mama klubja „Mozgásfejlődés: tények és tévhitek az első életévekben” címmel tartott találkozót és előadást a kisgyermekes szülők részére.

A legfontosabb feladatok az első két évben merülnek fel a mozgás fejlesztésével kapcsolatban és a gyerekek ilyenkor igénylik a legnagyobb figyelmet. A Baba-mama délelőttön Mihály Tünde konduktor beszélt a legfontosabb dolgokról, és arról, hogy a különböző életszakaszokban mire kell figyelni.

A gyermekek mozgási fejlődése során - amennyiben látjuk vagy tapasztaljuk, hogy bizonyos mozgásfázisok kimaradnak vagy nem tökéletesek, esetleg felcserélődnek a szakaszok - nem szabad kétségbe esni, de mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

A mozgásfejlődés alapvető követelménye, hogy legyen motiváció. Ez egyenlő azzal, amikor a gyermek mindent mindenhol el akar érni. Elmondhatjuk, a baba-mama klub délelőttjén nem találkoztunk olyan kisgyermekkel, akiben ez az ösztön ne lett volna meg.

A Lengyel Függetlenség Napját ünnepelték Békéscsabán a Lencsési Közösségi Házban. November 11-e talán az egyik legjelentősebb ünnep a közel 40 millió lakossal bíró országban.

A XVI. században Lengyelország az egyik legerősebb gazdasággal bíró ország volt, azonban az 1700-as évek végére fokozatosan felosztották a szomszédos országok - háború nélkül. 123 évig ez az állapot fent is maradt, Lengyelország csak az I. világháború végén nyerte vissza függetlenségét, 1918. november 11-én. Nem csak az anyaországban élőknek, hanem a békéscsabai közösségnek is nagyon fontos ez a jeles ünnep, ezért minden évben megemlékeznek róla.

Békéscsabán jelenleg körülbelül 60-70 lengyel nemzetiségű lakos él, közülük sokan megjelentek a Lencsési Közösségi Házban, ahol egy különleges kiállítás várta őket.

Oldalak