Gyula

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács július 15-ét nyilvánította a Bíróságok Napjává. A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapja kapcsán számos elismerést osztottak ki a Gyulai Törvényszéken.

149 évvel ezelőtt július 15-én hirdették ki a törvényt, amely szétválasztotta a közigazgatást és a törvénykezést, így létrehozva az önálló és független bíróságok intézményét. A bíróságok napja megünneplésének napjáról 2000. június 24-én döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megtartására első alkalommal 2001-ben került sor. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke máig úgy gondolja, hogy a gyulai törvényszék bíráinak és igazságügyi alkalmazottainak hivatásszeretete példaértékű. Hozzátette, hogy bizonyára sokan osztják Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria egykori jeles elnökének a következő gondolatait.

Jubileumához érkezett a Hetedhét Játékváros, hiszen idén már 10. alkalommal rendezik meg a tábort Gyulán. A 10 nap alatt igazi mini várost alakítanak ki egy helyi általános iskolában, ahol különböző munkákat, szakmákat próbálhatnak ki a gyerekek. A tábor egyik kiemelt célja: a gyerekek demokráciára és a nagybetűs életre való nevelése.

Nem egy szokásos, hétköznapi tábor várja azokat a gyerekeket, akik részt vesznek idén a Hetedhét Játékvárosban, ugyanis a program során a résztvevő 240 gyermek mindegyike napi négy alkalommal választ a rendelkezésre álló 40 belső helyszín közül, hogy az adott blokkon belül hol szeretne dolgozni, amiért természetesen pénzt is kapnak: a Játékváros hivatalos valutáját, a GYURO-t. Hogy pontosan, hogyan épül fel a tábor tematikája, illetve miben rejlik egyedisége, arról Szabó Enikőt, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai vezetőjét kérdeztük.

Hamlet és társai kerültek fókuszba az idei Shakespeare fesztiválon. A Gyulai Várszínházban a héten már több látványos kifejezési eszközzel élő, olykor megosztó hazai és nemzetközi előadásoknak lehettünk már szemtanúi.

A Shakespeare Fesztiválhoz kapcsolódóan hétfőn fotókiállítás nyílt a Gyulai Várszínház Kamaratermének kiállítóhelyén. A tárlaton az évek során a  Várszínházban játszott Hamlet előadásokon készült fotókból látható válogatás, mely egészen augusztus végéig tekinthető meg.
Ezután több előadást is láthattunk. A többi között egy különös hangulatú olasz újragondolást, melyben több shakespeare-i dráma is fellelhető volt.

Egész héten zajlik a fesztiválhoz kapcsolódóan egy workshop, melyre elsősorban középiskolásokat, egyetemistákat vártak. Idén a budapesti Eötvös József Gimnázium drámatagozatos diákjai érkeztek a fürdővárosba.

A diákok a közös együttgondolkodás mellett, a Hamletből is feldolgoznak egy részletet a darabból. Ebben Kovács Vanda színművész segíti őket.

Nemzetközi elismerést kapott az egyik gyulai húsipari vállalat terméke. Ez a termék - a kolbász, meggyőzte a nemzetközi bírákat is, így a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Íz és Minőség Intézet 2 aranycsillaggal jutalmazta.

A húsüzemi vállalatnál a húsáru készítése során a technológiai folyamatok nagyrészt kézzel történnek. A füstölésnél, az állványra pakolásnál, a címkézésnél és a csomagolásnál is kézi tevékenységet végeznek az üzemben. A termelésvezetőtől megtudtuk azt is, hogy miben különbözik ez a kolbász a többi vállalat termékétől.

A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet a terméket az illat, az íz, a megjelenés, illetve az összbenyomás alapján súlyozott matematikai átlaggal számolt bírálati eredmény szerint érkelte. Ennek alapján a gyulai, a figyelemreméltó termékek kategóriájába került, amely nemzetközi szinten nem csak Európában jelent elismerést, hanem a tengerentúlon is.

A nemzetközi bírák 2 aranycsillaggal jutalmazták a kolbászt. A minősítéssel járó logót a termék csomagolásán a vállalat 3 évig használhatja.

Tegnap kezdődött meg a 14. Shakesapeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban. Az egy hétig tartó rendezvénysorozaton a Hamlet lesz a középpontban. Drámafeldolgozások, filmek, szakmai konferencia és workshop várja az érdeklődőket.

Sajtótájékoztatón mutatták be az idei nemzetközi Shakespeare Fesztivál programjait. A hét első napjával kezdődő programok sorát egy fotókiállítás nyitja meg. A hűvös, szeszélyes időjárás sem szegheti kedvét az érdeklődőknek: az esti Tószínpadra tervezett előadást már a Kamareaterembe hírdették meg. Az olasz társulat előadását Shakespeare Vihar című drámája inspirálta.

Az előadásban a Shakespeare drámák szenvednek hajótörtést, majd Prospero szigetére kerülve keverednek különböző kalandokba. A héten több más nemzetközi produkciót is láthatunk.

A hét végén a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamara- és a Klasszikus Színház közös bemutatóját láthatjuk: Tom Stoppard Hamlet parafrázisát állítják színpadra. A látványos, nemzetközi produkció főszereplője két csabai színművész lesz: tege Antal és Gulyás Attila.

A héten még főleg a táncé volt a főszerep a Gyulai Várszínházban. Jövő héten pedig már a XIV. Shakespeare Fesztivál kínál számtalan izgalmas programot egy héten át a fürdővárosba látogatóknak.

A hét leglátványosabb előadása a Pécsi balett Carmen előadása volt a Tószínpadon, majd ezt egy improvizációs színházi előadás követte a kamarateremben. Az Itt és most társulat nevettette meg, mozgatta meg rögtönzött jeleneteivel a nézők fantáziáját. Pénteken pedig már a jövő heti Shakespeare fesztivál részleteiről tájékozódhattunk. A 14. alkalommal megrendezendő fesztivál középpontjába idén a Hamlet kerül. Egész héten e köré szerveződnek majd a színházi előadások, filmek, beszélgetések,a workshop. Igazi nemzetközi kavalkád lesz, több külföldi előadással. A nyitónapon, hétfőn egy olasz társulat előadását láthatjuk a  Tószínpadon.

A sziget folyamatosan változó térként jelenik majd meg, amely hajóról óceánra, partról erkélyre, barlangból, várrá változik és mindezt egy látványos videokivetítő is segíti majd a rendező elmondása szerint.

Az átlagos táboroktól eltérő tematikára épülő foglalkozásokkal és szabadidős programokkal várták az általános iskolásokat Gyulán. Az egy héten át tartó programon a környezettudatosság fontosságáról tanulhattak a gyerekek.

Sok szülő számára fejtörést okozhat, hogy a nyári szünetben milyen elfoglaltságot találjon gyermekeik számára. Több mint 100 gyereknél ez nem volt kérdés Gyulán, ugyanis egy uniós pályázatnak köszönhetően a kicsik egy teljes héten át tartó, tanulással egybekötött foglalkozáson vehettek részt.

A nyári programon több iskola tanulói is részt vettek, köztük a Dürer Albert Általános Iskola alsósai is.

Ezen a héten a gyerekek a környezettudatosság fontosságáról tanulhattak, a normál tanórákkal ellentétben egy felszabadultabb környezetben.

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26-a óta ezen a napon tartják világszerte. Ilyenkor a szerhasználat ellen küzdő szervezetek különböző figyelemfelhívó előadásokat, rendezvényeket tartanak. A Független Egyesület Gyulán egy flashmobbal készült.

Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális kábítószereket. A drog évente közvetlenül körülbelül 200 ezer ember haláláért felelős. Az utóbbi évekig Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a cannabis-származékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus-, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata. A gyulai Független Egyesület 2005 novemberében alakult, a drogprobléma iránt érzékeny, a változtatásért tenni akaró, többségében szakmabeliek részvételével. A Független Egyesület céljai és közhasznú tevékenysége központjában az ifjúkori droghasználatot megelőző és kezelő tevékenységek állnak. A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napján kisiskolások közreműködésével a Fürdővárosban egy flashmobbal készültek.

Az Országos Erdészeti Egyesület idei-, 149. Vándorgyűlését Békés megyében, Gyulán rendezte. A Vándorgyűléshez kapcsolódóan rendezték meg az Év Erdésze Verseny országos döntőjét is Gyula-Városerdőn.

A Vándorgyűlés az Országos Erdészeti Egyesület legnagyobb éves összejövetele, a Kárpát-medencei erdészek legfontosabb találkozója. Szakmai-terepi programokból és ünnepi közgyűlésből áll, mely egyben az egyesületi kitüntetések átadásának színtere is.

Az erdészek élete és feladatköre nagyon sokrétű. Amellett, hogy faanyaggal látják el a lakosságot és az ipari üzemeket, turistaútvonalakat tartanak fenn, valamint vadászati tevékenységet is végeznek.

A nemzeti kormány célkitűzése az élhetőbb, zöldebb Magyarország, az erdősültség növelése. Erdeink javait becsülnünk, óvnunk és gyarapítanunk kell. Az agrártárcánál ennek jegyében folytatjuk a nyolc évvel ezelőtt megkezdett munkát, melyhez az erdészek és egyesületük méltó partnernek bizonyultak – fogalmazott Dr. Bitay Márton, az Agrárminisztérium Földügyekért Felelős Államtitkára.

Vasárnap este elkezdődött a Gyulai Várszínház 55. évada. Augusztus közepéig mintegy 70 előadással várják az érdeklődőket több helyszínen.

Az ünnepélyes megnyitón Krucsainé Herter Anikó, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere valamint Dr. Elek Tibor, a gyulai Várszínház ügyvezetője mondott köszöntőbeszédet, mely után a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójával, a Körhintával kezdődött meg vasárnap este a Gyulai Várszínház 55. évada.

A programsorozat Székely János erdélyi író, költő, drámaíró életművéből válogatva folytatódik tovább. A Caligula helytartója című drámáját éppen 40 évvel az egykori gyulai ősbemutató után tűzte műsorára ismét a színház. Most Szász János rendezésében láthatjuk színpadra állítva ezt a művet, mely az egyéni érdek, a közösségi érdek, a hatalom viszonyát járja körbe.

Oldalak