Gyula

Az idei évben Gyulán is megrendezték a Magyar Film Napját. A Romantikus Filmek Fesztiválja - Szerelmesek Hétvégéje című rendezvénysorozat második állomásán számos magyar filmtörténeti klasszikust vetítettek le az érdeklődőknek.

A magyar filmtörténet egyik klasszikusát, az Egri Csillagok digitálisan felújított változatát is bemutatták Gyulán a Magyar Film Napja alkalmából. A Gárdonyi Géza könyve alapján készült film 51 évvel ezelőtt a legnagyobb hazai filmnek számított.

1901-ben mutatták be az első magyar filmet és a Magyar Nemzeti Filmalap ennek tiszteletére indította útjára a Magyar Film Napját. A programon az érdeklődők a kulisszák mögé is bepillanthattak és találkozhattak legendás magyar színészekkel is.

Az eseményen elhangzott, hogy ezt a napot Andy Vajna emlékének is ajánlják, aki - mint fogalmaztak - hozzásegítette a nézőket, hogy visszataláljanak a hazai filmekhez.

Gyula ismét a pálinka fővárosa lett, hiszen immáron a huszadik fesztiválnak adott otthont a város április 12-e és 14-e között. A szervezők célja idén is az volt, hogy mind a látogatók, mind pedig a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudjanak részt venni, ahol méltón képviselik a magyar pálinkát.

Az immáron huszadik, jubileumi évfordulót ünneplő Gyulai Pálinkafesztivál idén is nagy érdeklődésnek örvendett. A Várkertben évről-évre megrendezett fesztivál céljai között most is a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése és a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása szerepelt.

A Sakkpalota elnevezésű, komplex képességfejlesztő módszer elméleti és gyakorlati alkalmazásával ismerkedhettek meg az érdeklődők a Gyulai Dürer Albert Általános Iskolában.

A Gyulai Tankerületi Központ 2017-ben hirdette meg a „jó gyakorlat” elnevezésű programsorozatát, melynek célja, hogy a tankerülethez tartozó mintegy 34 település 86 feladat-ellátási helyén működő egyedi programok, fejlesztő módszerek széles körben megismerhetőek legyenek, valamint az intézmények átvehessék egymástól a tapasztalati úton is bizonyított programokat.

A programsorozat részeként bemutatták a Sakkpalota elnevezésű, komplex képességfejlesztő módszer elméleti és gyakorlati alkalmazását a Gyulai Dürer Albert Általános Iskolában. A digitális világba született gyermekek számára a sakk, a maga szimbólumrendszerével kivételes oktatási lehetőség a személyiségfejlesztés, a tehetséggondozás, a kritikai gondolkodás terén, emellett pedig előmozdítja a különböző műveltségi területek ismereteinek elsajátítását is.

Genetikai Feladatmegoldó Versenyt rendeztek a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégiumban. Az eseményen - ami Czeizel Endre orvos-genetikus professzornak állít emléket - Békés megyei középiskolás diákok mérték össze tudásukat.

Czeizel Endre 1935-ben született orvos-genetikus emléke előtt tisztelegtek a Gyulán megrendezett Genetikai Feladatmegoldó Versenyen. A megnyitón elhangzott, hogy a professzor nagyon sokat foglalkozott a fiatalokkal, hiszen ez a szívügye volt. Gyakran megfordult Békés megyében és tartott előadásokat Békéscsabán is. A verseny szervezői elmondták, hogy 2016-ban már tartottak egy emlékkonferenciát, azóta pedig az ő nevét viselő versennyel emlékeznek rá.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei verseny előkészületi munkáiban is komoly szervezési szerepet vállalt több oktató is, köztük Kmetykó András békéscsabai matematikai tanár. A pedagógus elmondta, hogy nagy hatással volt rá az egykori professzor munkássága, gyakran részt vett előadásain.

Május 4-én a Gyulai vár előtt ad látványos koncertet az 1962-ben alakult Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega.

Hosszú évtizedek után tér vissza egy látványos koncerttel Gyulára a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega.

A közelgő koncert további különlegessége, hogy a zenekarnak ez lesz az idei Tűzvihar című turnéjuk első szabadtári állomása. Elmondásuk szerint fergeteges show műsorral készülnek és a 70-es évek egyik listavezető-, világhírű amerikai együttesével közösen állnak színpadra.

A koncerten minden bizonnyal felcsendülnek majd az Omega nagy slágerei is, a vendégzenekar pedig egy kicsit másabb-, retro jellegű műsorral fog jelentkezni.

A nem mindennapi közös koncerthez - amiről egyébként filmfelvétel is készül majd - különleges helyszín is párosul. A közönség Gyulán a Várkertben láthatja majd a csapatot május 4-én.

Minden eddiginél nagyobb létszámú középiskolás diák mérte össze tudását matematikából a Hajnal Imre Tesztversenyen, Gyulán. A fiataloknak 25 feladatot kellett megoldaniuk, amire összesen 90 perc állt rendelkezésre.

Immáron huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Napot, melynek idén is a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János tagintézménye adott otthont.

A megmérettetésre minden eddiginél nagyobb létszámmal érkeztek a résztvevő diákok és a vendégek. Köztük volt a verseny névadójának fia, Dr. Hajnal Péter egyetemi docens is.

A versenyen három kategóriában indultak a középiskolás diákok, a feladatok megoldására pedig 90 perc állt rendelkezésükre, ez idő alatt kellett megoldaniuk a 25 kérdésből álló tesztet.

Míg a tanulók a tesztet töltötték, addig az őket kísérő pedagógusok és érdeklődő vendégek különböző előadásokon vehettek részt egészen az eredményhirdetésig.

A Gyulai Almásy- Kastély Látogatóközpont idén felújításának harmadik évfordulóját ünnepelte. A születésnap alkalmából az intézmény egész napos programmal várta az odaérkezőket.

Interaktív kiállításokkal, színes programokkal várja az látogatókat immár három éve a Gyulai Almásy- Kastély Látogatóközpont. Óvodás csoportoktól kezdve egészen az idősebb korosztályig mindenki megtalálja itt a számára megfelelő programot. Talán ez is az egyik oka annak, hogy a központ látogatottsága évről évre töretlenül nő.

Az évforduló tiszteletére, az esemény egyik programja volt két 18. század végén készült festmény bemutatása a kastélyban, melyek két hölgyet, a Harruckern család leszármazottait ábrázolják. A képekről a kastély állandó kiállításának kurátora, Sz. Szilágyi Gábor mesélt.

A kastéllyal kapcsolatos további terveket Gyula Város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő ismertette.

Ifjúsági konferenciát tartottak Gyulán a Békés Megyei Ifjúságért Egyesület szervezésében. A rendezvény elsősorban a fiatalokat szólította meg, de a sokszínű előadások akár a felnőttek számára is nyújtottak hasznos információkat.

Gyulai gimnáziumokból, szakiskolákból, illetve általános iskolákból is érkeztek résztvevők a Békés Megyei Ifjúságért Egyesület által szervezett konferenciára. A rendezvényre különböző előadókat és szakembereket hívtak meg, akik a mai korosztályt érintő legaktuálisabb témákat érintették. A konferenciát Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere nyitotta meg.

A szakmai napnak két fő központi témája volt. A nap első felében a diákok tájékoztatást kaptak az online világ veszélyeiről, illetve láthattak egy kisfilmet is ezzel kapcsolatban, amit később egy szakember segítségével elemeztek ki. A másik témában a munkába állás legfontosabb tudnivalóit mutatták be.

A felsőoktatáshoz hasonlóan a szakképzési centrumokban is bevezették a kancellária rendszert, melynek célja a felelős, professzionális gazdálkodás és menedzserszemléletű működtetés biztosítása. A Gyulai Szakképzési Centrumban Simon István Tamás tölti be a tisztséget.

A Szakképzési Centrumokban 2019. január elsejei hatállyal került bevezetésre a kancellária rendszer, a szakképzés teljes megújításának részeként. A minisztérium 41 szakképzési centrumban írt ki pályázatot a kancellári státusz betöltésére, amely 39 helyen eredményesen zárult és március elsejével munkába is álltak az új vezetők. A Gyulai Szakképzési Centrumban Simon István Tamást nevezték ki öt évre, aki szakképzési referensként eddig is részt vett az intézmény munkájában.

A változtatások elsősorban az intézmények működtetését érintik, ami bár most kettéválik, a többi vezetőnek is ugyanannyi szerep jut majd. A szakképzési centrum főigazgatója kiemelte, a centrumnak eddig is nagyon összetett volt a feladata, ami a jövőben sem lesz másként.

Egészségfejlesztő és betegségeket megelőző programokat szervezett a Gyulai Várfürdőben a Dél-Alföldi Gyógy- és Termálfürdők Közhasznú Egyesület, valamint a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság.

Számos egészségfejlesztő és betegség megelőző programmal várták a látogatókat a gyulai fürdőben. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program részeként megvalósult, „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén a Dél-alföldi Régióban” című projekt részeként szervezett eseményen ingyenes szűrővizsgálatok, víz alatti torna, víz alatti tekerés és számos, egészségmegőrzéssel kapcsolatos program várta az érdeklődőket.

A látogatók részt vehettek kétfajta szűrővizsgálaton is, az egyik egy fül-orr-gégészeti szűrés, a másik pedig egy gép segítségével elvégzett, úgynevezett egészségfok mérés volt.

Oldalak