Gyula

Közel két és fél éve adták át a teljesen felújított Agora művelődési központot Gyulán. Stábunk látogatást tett az intézményben, hogy megtudjuk, miként hatott ez a hatalmas beruházás a létesítmény mindennapjaira.

2015. november 30-án adták át a korszerűsített gyulai Agora művelődési központot. Katona Katalin, az intézet ügyvezető igazgatója elmondása szerint, a felújítás teljesen megváltoztatta a létesítmény hétköznapjait, továbbá a látogatószámra is igen pozitív hatást gyakorolt.

Ezt bizonyítja a földszinten kialakított babák és kisgyermekek számára fenntartott helyiség is, emellett pedig az intézmény baba-mama foglalkoztatókat is alkalmaz. Az intézmény fontos célja az is, hogy a jövő nemzedékének számára közvetítse a helyi értékek fontosságát, így ismertetve meg szülővárosuk múltját és hagyatékát.

Ebben az évben Gyulán rendezték meg az Orvosi Kamara Bált. A fürdővárosban Békés megye orvosi közössége találkozott egymással.

2018-ban Gyulán, a Vigadóban rendezték meg az orvosi közösség évtizedes hagyományokkal rendelkező szórakoztató programját, az Orvosi Kamara Bált.

Az orvosi bál egyik célja, hogy a Békés megyében dolgozó orvosok minél jobban megismerjék egymást és tapasztalatot cseréljenek, ami a hétköznapi munkafolyamatot is megkönnyítheti. Az eseményen minden évben átadják az Év Orvosa címet, idén Baranyai István háziorvos vehette át ezt az elismerést.

Természetesen az esten a protokoll mellett a szórakozásé volt a főszerep. Az orvosok estélyét a vacsora mellett táncbemutatóval, és élőzenével tették emlékezetessé.

400 millió forintból újul meg Gyula belterületi csapadékvízelvezető rendszere a város különböző pontjain. Az érintett területeket a szakemberek tapasztalatai- és a lakossági bejelentések alapján határozták meg.

400 millió forintból újítják fel a gyulai csatornahálózatot a város 11 pontján. A munkálatok Gyula Németvárosi részén kezdődnek a Scherer Ferenc és a Hosszú utcában. A hálózat kiépítése és korszerűsítése megoldást jelent majd a területen problémát okozó csapadék felgyülemlésének megakadályozásában. Mivel a rendszer az út tengelyével azonos, a munkálatok második részét képezi az érintett útszakasz újraaszfaltozása is. A 11 helyszín kiválasztása a lakosok bejelentése-, illetve a képviselők segítségével történt. A Scherer Ferenc és a Hosszú utca találkozásában zajló munkálatok július közepéig tartanak, a környéken a munkálatok ideje alatt a közlekedésben fennakadások fordulhatnak elő.

Első alkalommal rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napját a gyulai Városháza dísztermében. A rendezvényen a fürdővárosban működő felsőoktatás 25. évfordulóját ünnepelték.

2017-ben terjesztette Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora a Gyulai Város Önkormányzata felé a Gyulai Felsőoktatás Napjának megünneplésére tett javaslatát, melyet a képviselőtestület elfogadott, így január 31-e a fürdővárosban a helyi felsőoktatásnak szentelt nap. A dátum jeles a város felsőoktatási intézménye számára, hiszen 2017. január 31-én vette át a Gál Ferenc Főiskola a gyulai campus működtetését a Szent István Egyetemtől, ezzel megmentve a helyi felsőoktatási képzést.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntőbeszédében elmondta, a fürdővárosban az oktatási rendszer kialakulása több évszázad küzdelmes fejlődésének az eredménye. Hozzátette, a minőségi iskolarendszer működtetése elengedhetetlen a város jövője szempontjából.

Lakossági fórumot tartották Gyulán, melynek célja a szociális intézményi férőhely kiváltásban közvetlenül érintett közösség és társ szakmák tájékoztatása volt. A fórumon a kiváltás célja, folyamata és a társ szakmák ebben való a szerepe került a középpontba.

Hazánkban több tízezer fogyatékossággal, mentális problémákkal élő ember él nagy létszámú bentlakásos szociális intézményekben. Az eltelt évtizedek alatt alapvető változás ment végbe a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos szemléletmód tekintetében. Ebből adódóan a társadalom támogatja őket abban, hogy életüket önállósággal élhessék. Ennek az alapvető változásnak az egyik legfontosabb következménye a nagy létszámú bentlakásos intézményi ellátásról, a közösségi életvitelt támogató szolgáltatásokra való áttérés szerte a világon. Szekeres Pál miniszteri biztos egy személyes példával mutatta be a kiváltás lényegét.

A Gyulai Ifjúsági Központ Felsőoktatási Kiállítást szervezett az Erkel Ferenc Művelődési Központban, Gyulán. Az esemény szervezésének a legfőbb apropója az volt, hogy az elmúlt években a fiataloktól gyakran érkezett olyan visszajelzés, miszerint régiónkban nincsenek szervezett pályaválasztást segítő bemutatók.

A Gyulai Ifjúsági Központ Felsőoktatási Kiállítást szervezett a középiskolákban tanulók számára az Erkel Ferenc Művelődési Központban és a Vigadóban Gyulán. A rendezvényen az ország keleti felén található felsőoktatási és szakképzési intézmények kitelepüléseikkel széles tájékoztatást nyújtottak az érdeklődő középiskolásoknak, valamint bemutatták képzéseiket is.

A szakképzési intézmények bemutatói által a vendégek megismerkedhettek a képzésekkel, mint például a gyermekápoló vagy a vendéglátói szakiránnyal.

Az eseményen több, mint 30 intézmény mutatta meg képzéseit. A felsőoktatásból karonként jelentek meg az intézmények, így például a Szegedi Tudományegyetem is.

A világ egyik vezető élelmiszeranalitikai laboratóriumhálózata bejelentette egy 12 évvel ezelőtt alapított, gyulai székhelyű magánlaboratórium csatlakozását a cégcsoporthoz, mellyel a helyi cég jelentős szereplővé válik a hazai piacon.

A vállalkozás mintegy 90 munkatársat foglalkoztat 4 laboratóriumi egységben Délkelet-Magyarországon, melybe a Gyulán elhelyezkedő létesítmény is beletartozik. A cég ügyvezetője, Dr. Ábrahám Csaba kiemelte, hogy a vállalkozás évről-évre intenzíven tudott növekedni és mára Magyarország egyik piacvezető szereplőjévé vált, évente 140 ezer mintán mintegy félmillió vizsgálatot végeznek.

A Gyulán is munkát adó cég átfogó szolgáltatásokat kínál például az élelmiszer- és takarmányanalitika területén és egyéb biológiai vizsgálatokkal- vagy gabonaminősítéssel kapcsolatban. A délkelet-magyarországi laboratóriumok Magyarországon és Romániában közel 400 partnert szolgálnak ki tevékenységükkel.

Százötvenezredik látogatóját köszöntötte a gyulai Almásy-kastély. A felújított műemléket két év alatt tekintették meg ilyen sokan, a helyiek mellett többségükben a fürdővárosba érkező turisták.

Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés, százötvenezredik látogató a gyulai Almásy-kastélyban, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött. A fiatal pár, szállásukon az internetet böngészve talált rá a kastélyra.

Gyula Város Önkormányzata 2011-ben vagyonkezelésbe vette az állami tulajdonú kastélyt. A főszárnyra és a kastélypark megmaradt részére 2012-ben benyújtott sikeres EU-s turisztikai vonzerő-fejlesztési pályázat keretében 2014-15-ben – a műemléki elveknek megfelelő módon – az épület teljes körűen helyreállításra került. Az egykori grófi rezidenciában 2016-ban nyílt meg a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.

Ünnepélyes keretek között rakták le Gyulán a Csemeteház és Tipegő Topogó Bölcsődék elnevezésű projekt alapkövét. Az infrastrukturális fejlesztések 253 millió forintos Európai Uniós támogatásból valósulnak meg.

Magyarországon nagyon komoly fejlesztések folynak az oktatási- és szociális intézmények életében. Ennek a folyamatnak része a gyulai óvodahálózat teljes felújítása, mely a közeljövőben rövid idő alatt megvalósul majd. Az új családjogi törvény 1 évvel ezelőtt lépett életbe, így a 2018-as év a családok éve.

Gyula Város Önkormányzata 253 millió forintos Európai Uniós támogatásban részesült, melyből a gyulai Csemeteház Bölcsőde és a Tipegő Topogók Bölcsőde infrastrukturális fejlesztése is megvalósul majd.

A fejlesztéseknek köszönhetően több férőhely lesz, valamint a dolgozók modern, XXI. századi körülmények között biztosíthatják a gyermekek ellátását. A korszerűsítésre 6 millió forint önerőt kell biztosítania Gyula Város Önkormányzatának.

Újévi fogadást tartottak Gyulán. A Megjelenteknek Dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere tartott beszámolót a 2017-es évről és beszélt a jövőbeni tervekről.

Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő, beszédében kiemelte, hogy milyen kiválóan teljesítettek a fürdővárosban élő vállalkozók és hogy ezzel mennyi plusz bevételt generáltak a város költségvetésében. A turizmus is fejlődött Gyulán, ugyanis a városban töltött vendégéjszakák száma 2017-ben meghaladta az 500 ezret.

Természetesen a saját források mellett állami-, illetve Európai Uniós pályázatokon is sikeres volt a város, így 2017-ben több óvoda korszerűsítése, infrastrukturális fejlesztések, turisztikai beruházások és gazdaságfejlesztés is megvalósult Gyulán.

A köszöntő elhangzása után idén is többeknek átadták a Sikeres Gyulai díjat. Elismerésben részesült többek között Dombóvári Vanda korábbi szerkesztő-riporter, műsorvezető, aki meghatódva fogadta a díjat.

Oldalak