Gyula

Czeizel Endre Genetikai Feladatmegoldó Versenyt rendeztek a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban. A genetikai verseny napja két nemes célt is szolgált, egyrészt a megemlékezést Czeizel professzorról, valamint a diákok számára adott lehetőséget tudásuk és tehetségük megmutatására.

Czeizel Endre magyar orvos-genetikus volt, az orvostudományok akadémiai doktora. 2013 májusában leukémiát diagnosztizáltak nála és hosszas küzdelem után életének 81. évében 2015. augusztus 10-én hunyt el. Az emlékének szentelt-, évről-évre megrendezett genetikai versenyt idén a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban rendezték meg.

Dr. Szabad János, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a verseny feladatsorának összeállítója szerint ez egy remek alkalom, hogy a résztvevők megmutassák tudásukat a genetika területén és az elért eredményt hasznosítani is tudják majd a jövőben, hiszen nagyon szűk az a réteg, aki fiatalként érdeklődik a tanulmány ezen területe iránt.

A Gyulai Almásy-kastély immár két éve nyitotta meg kapuit látogatói előtt. Az elmúlt két év alatt több mint 160 ezren voltak kíváncsiak a gyulai múzeumra. A 2. születésnapi ünnepség alkalmával az ICOMOS-díj emléktábla felavatására is sor került.

A Gyulai Almásy-kastély már két éve csalogatja a gyermekeket, felnőtteket, fiatalokat és időseket egyaránt, megválaszolva számtalan kérdést, mint például, hogy hogyan éltek egy kastélyban? Ki fűtötte a kályhákat? Hogyan éltek a cselédek? A létesítmény a látogatói számot tekintve már a nyitást követő évben is minden várakozást felülmúlt.

Az Almásy-kastélyt már számos díjjal elismerték, ezek közül az egyik legjelentősebb díjat, az ICOMOS-díjat avatták fel a 2. születésnapi ünnepség alkalmával. A fürdővárosi múzeum Európa legjobb múzeumai döntőjébe is bejutott, melyet májusban, Varsóban rendeznek meg.

A gyulai Almásy-kastély hétfő kivételével, a hét minden napján szeretettel várja látogatóit.

Immáron nyolcadik alkalommal volt kolbász- és sódarmustra Gyulán, a Várkertben. A kolbászkészítő verseny mellett számos szórakoztató program is várta a fürdővárosba látogatókat.

A gyulai Kolbász- és Sódarmustrára látogatók nemcsak a sódart kóstolhatták meg, hanem a kolbászt is, melyeket a helyi termelők biztosítottak, így az érdeklődők igazi húskészítményeket szerezhettek Húsvétra - mondta nyitóbeszédében Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

A fesztivál célja a hagyományos módon készített füstölt termékek és szárazkolbászok nemzetközi bemutatása, népszerűsítése, élményközpontú kiállítása, mely egyben a termelők szakmai versenye és vására is.

A rendezvény második napján a kolbászkészítő versenyre benevezett csapatok mérhették össze tudásukat a Várkertben. A zsűri az alkotó folyamatot is figyelemmel kísérte. Szabó Sándortól, a zsűri egyik tagjától megtudtuk, hogy a csapatok gyönyörűen begyúrták a húsokat és jól fűszerezték is azokat. A pontozásnál több szempontot is figyelembe vettek.

A magyar demográfia helyzetéről tanácskoztak Gyulán, a 2. Demográfia és Egészségpolitika című konferencián. A találkozón felmerült, hogy a magyar népesedési helyzet rossz, ezen pedig sürgősen változtatni kell.

Az alacsony születési szám, az elvándorlás és a társadalom elöregedése nem túl vidám jövőt vetít elénk. A házasság visszaszorulása és az egyéb együttélési formák előretörése csökkenti a gyerekvállalási hajlandóságot. A kevés gyerekvállalás okai között leginkább a manapság gyakran előforduló távkapcsolatot hozták fel a tanácskozók, hiszen napjainkban az emberek számára nem könnyű munkahelyüket a magánéletükkel egyeztetni.

A legnagyobb gond, hogy az ország népessége 35 éve folyamatosan csökken: 1981-ben még 10,7 millióan voltunk, most már csak 9,9 millióan. A társadalom elöregedése mellett negatívum az is, hogy  csökkent a várható élettartam.

Közel két és fél éve adták át a teljesen felújított Agora művelődési központot Gyulán. Stábunk látogatást tett az intézményben, hogy megtudjuk, miként hatott ez a hatalmas beruházás a létesítmény mindennapjaira.

2015. november 30-án adták át a korszerűsített gyulai Agora művelődési központot. Katona Katalin, az intézet ügyvezető igazgatója elmondása szerint, a felújítás teljesen megváltoztatta a létesítmény hétköznapjait, továbbá a látogatószámra is igen pozitív hatást gyakorolt.

Ezt bizonyítja a földszinten kialakított babák és kisgyermekek számára fenntartott helyiség is, emellett pedig az intézmény baba-mama foglalkoztatókat is alkalmaz. Az intézmény fontos célja az is, hogy a jövő nemzedékének számára közvetítse a helyi értékek fontosságát, így ismertetve meg szülővárosuk múltját és hagyatékát.

Ebben az évben Gyulán rendezték meg az Orvosi Kamara Bált. A fürdővárosban Békés megye orvosi közössége találkozott egymással.

2018-ban Gyulán, a Vigadóban rendezték meg az orvosi közösség évtizedes hagyományokkal rendelkező szórakoztató programját, az Orvosi Kamara Bált.

Az orvosi bál egyik célja, hogy a Békés megyében dolgozó orvosok minél jobban megismerjék egymást és tapasztalatot cseréljenek, ami a hétköznapi munkafolyamatot is megkönnyítheti. Az eseményen minden évben átadják az Év Orvosa címet, idén Baranyai István háziorvos vehette át ezt az elismerést.

Természetesen az esten a protokoll mellett a szórakozásé volt a főszerep. Az orvosok estélyét a vacsora mellett táncbemutatóval, és élőzenével tették emlékezetessé.

400 millió forintból újul meg Gyula belterületi csapadékvízelvezető rendszere a város különböző pontjain. Az érintett területeket a szakemberek tapasztalatai- és a lakossági bejelentések alapján határozták meg.

400 millió forintból újítják fel a gyulai csatornahálózatot a város 11 pontján. A munkálatok Gyula Németvárosi részén kezdődnek a Scherer Ferenc és a Hosszú utcában. A hálózat kiépítése és korszerűsítése megoldást jelent majd a területen problémát okozó csapadék felgyülemlésének megakadályozásában. Mivel a rendszer az út tengelyével azonos, a munkálatok második részét képezi az érintett útszakasz újraaszfaltozása is. A 11 helyszín kiválasztása a lakosok bejelentése-, illetve a képviselők segítségével történt. A Scherer Ferenc és a Hosszú utca találkozásában zajló munkálatok július közepéig tartanak, a környéken a munkálatok ideje alatt a közlekedésben fennakadások fordulhatnak elő.

Első alkalommal rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napját a gyulai Városháza dísztermében. A rendezvényen a fürdővárosban működő felsőoktatás 25. évfordulóját ünnepelték.

2017-ben terjesztette Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora a Gyulai Város Önkormányzata felé a Gyulai Felsőoktatás Napjának megünneplésére tett javaslatát, melyet a képviselőtestület elfogadott, így január 31-e a fürdővárosban a helyi felsőoktatásnak szentelt nap. A dátum jeles a város felsőoktatási intézménye számára, hiszen 2017. január 31-én vette át a Gál Ferenc Főiskola a gyulai campus működtetését a Szent István Egyetemtől, ezzel megmentve a helyi felsőoktatási képzést.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntőbeszédében elmondta, a fürdővárosban az oktatási rendszer kialakulása több évszázad küzdelmes fejlődésének az eredménye. Hozzátette, a minőségi iskolarendszer működtetése elengedhetetlen a város jövője szempontjából.

Lakossági fórumot tartották Gyulán, melynek célja a szociális intézményi férőhely kiváltásban közvetlenül érintett közösség és társ szakmák tájékoztatása volt. A fórumon a kiváltás célja, folyamata és a társ szakmák ebben való a szerepe került a középpontba.

Hazánkban több tízezer fogyatékossággal, mentális problémákkal élő ember él nagy létszámú bentlakásos szociális intézményekben. Az eltelt évtizedek alatt alapvető változás ment végbe a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos szemléletmód tekintetében. Ebből adódóan a társadalom támogatja őket abban, hogy életüket önállósággal élhessék. Ennek az alapvető változásnak az egyik legfontosabb következménye a nagy létszámú bentlakásos intézményi ellátásról, a közösségi életvitelt támogató szolgáltatásokra való áttérés szerte a világon. Szekeres Pál miniszteri biztos egy személyes példával mutatta be a kiváltás lényegét.

A Gyulai Ifjúsági Központ Felsőoktatási Kiállítást szervezett az Erkel Ferenc Művelődési Központban, Gyulán. Az esemény szervezésének a legfőbb apropója az volt, hogy az elmúlt években a fiataloktól gyakran érkezett olyan visszajelzés, miszerint régiónkban nincsenek szervezett pályaválasztást segítő bemutatók.

A Gyulai Ifjúsági Központ Felsőoktatási Kiállítást szervezett a középiskolákban tanulók számára az Erkel Ferenc Művelődési Központban és a Vigadóban Gyulán. A rendezvényen az ország keleti felén található felsőoktatási és szakképzési intézmények kitelepüléseikkel széles tájékoztatást nyújtottak az érdeklődő középiskolásoknak, valamint bemutatták képzéseiket is.

A szakképzési intézmények bemutatói által a vendégek megismerkedhettek a képzésekkel, mint például a gyermekápoló vagy a vendéglátói szakiránnyal.

Az eseményen több, mint 30 intézmény mutatta meg képzéseit. A felsőoktatásból karonként jelentek meg az intézmények, így például a Szegedi Tudományegyetem is.

Oldalak