Gyula

Kivételes és nagyon ritka dokumentumhoz jutott hozzá a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. Egy 1949. január 1-én, Erkel Ferenc tollából született zenés kéziratot sikerült megszereznie a zeneszerző szülőházában kialakított emlékháznak.

Az előbb elhangzott zongorarészletet Erkel Ferenc Budapesten írta és dedikálta Marcibányi Mária úrhölgy számára 1949. január 1-én. Eddig magántulajdonban volt a dedikált zenemű, azonban most a tulajdonosa úgy döntött, megválna tőle, az Erkel Múzeum pedig ezt szívesen fogadta.

Ezzel a múzeum egy olyan ritkasághoz jutott hozzá, amely nagy jelentőséggel bír a magyar zenetörténetben is, ugyanis már korábban megállapították szakemberek, hogy a kézirat és a hozzá kapcsolódó kotta eredeti.

A dokumentum megvásárlását a Nemzeti Kulturális Alap 600 ezer forinttal támogatta. A kéziratot hamarosan ki is állítják, mégpedig az Almássy-kastélyban, ahol szeptember 18-tól láthatják majd az érdeklődők.

2016 után idén ismét Gyulán rendezik meg a Történelmi Íjász Világbajnokság küzdelmeit.

A Kerecsényi László Íjász Egyesület és a Magyar Íjász Szövetség közös sporteseményére a világ minden tájáról érkeztek versenyzők, és szurkolók is.

50 ezer évvel ezelőtt nem ilyen modern íjakkal céloztak az akkor élő emberfajok azonban a régészeti leletek megmutatják, hogy már akkor is használták, leginkább vadásztara az íjakat. Az idő előrehaladtával a fegyveres összecsapások egyik leghalálosabb harci eszköze volt, fokozatosan váltotta ki a hajítólándzsát. Mára leginkább a hagyományőrzés miatt veszik kezükbe az emberek, illetve az olyan nagyszabású világversenyen, mint a gyulai ahol közel 300 induló lövi ki a nyílvesszőt a pályákon.

A verseny résztvevőire három különböző pálya vár, melyeken összemérhetik tudásukat. Ezek közül talán a legizgalmasabb az ügyességi pálya.

Immár 24. alkalommal rendezik meg Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját. A négy napos rendezvényen népművészeti-, gasztronómiai programok, valamint zenei- és táncos bemutatók várják az érdeklődőket.

A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja a régióban egy egyedülálló kulturális rendezvény, mely immáron negyed évszázada elmaradhatatlan színfoltja a gyulai nyári programsorozatnak. A rendezvény a magyar népzene és néptánc hagyományait ápolva mutatja be a hazai- és a határon túli magyar táncegyüttesek legjobbjait, külföldi vendég együttesek szereplésével kiegészítve. A négy napos programsorozat alatt Gyula igazi fesztiválvárossá alakul át.

A négy nap alatt a koncertek, a táncház, a játszóházak és a néptáncbemutatók közt minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

A jó hangulatú rendezvényre a világ több tájáról érkeztek táncosok és zenészek, hogy bemutassák néphagyományukat, valamint hogy felejthetetlenné tegyék a hétvégét minden érdeklődő számára.

Seregszemle, fegyverbemutatók és igazi csatajelenetek. Gyulán, a Végvári Napokon az érdeklődők megismerkedhettek a vitézek életével, a csatajeleneteken keresztül pedig felidézhették a kor harci szellemét.

Ezen a nyáron ismét megelevenedett a török kori Gyula hangulata. Az érdeklődők a 3 napos Végvári Napokon betekintést nyerhettek a végvári vitézek életébe, a csatajelenteken keresztül pedig felidézték a kor harci szellemét. A gyulai várba látogatók megismerhették a vár- és környékének történetét, hősies védőik legendáit. A nyugati palánk területén egy zokni csatát is szerveztek a gyerekeknek, ahol az Apródok a Martalócok ellen indultak hadba.

A csata végén a résztvevő gyerekek letették az esküt, mely után lovaggá ütötték őket, ezáltal a Vörös Oroszlán Lovagrend Hagyományőrző Egyesület Apródjai lettek.

A gyulai Várkertben táborozó hagyományőrző egyesületek, hagyományőrségek korhű bemutatóit tekinthették meg az érdeklődők, valamint fel is próbálhatták a különböző ruhákat.

A gyerekek és szüleik közösen játszottak és énekeltek a gyulai Koramentorház által szervezett Ringató foglalkozáson az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A Ringató egy országos zenei nevelésű program, mely a családoknak segít az otthoni zenei neveléssel kapcsolatban. A foglalkozás a három év alatti gyermekeknek szól. Litauszkiné Püski Melinda már 8 éve vezeti Békéscsabán a foglalkozásokat, az idei évtől pedig a gyulai Koramentorház felkérésére tart havonta Ringató foglalkozást az Erkel Ferenc Művelődési Központban is.

A foglalkozásokat énekléssel és különféle ölbeli játékokkal gazdagítják, mint például a csipp-csipp csóka vagy a zsipp-zsupp kenderzsupp. Litauszkiné Püski Melinda még hangszerekkel is színesítette a foglalkozást.

A szülők és a csöppségek nagyon élvezik a közösen eltöltött délelőttöt.

Aki esetleg kedvet kapott hozzá, annak augusztusban lehetősége nyílik csatlakozni a csoporthoz.

Hétvégén a 27. Vár Jazz Fesztiválra várta a Gyulai Várszínház közönségét. Két megújult hazai formáció és egy nemzetközi csapat is érkezett a műfaj szerelmesei legnagyobb örömére.

Az első fellépő Binder Károly quartetje volt.

A következő fellépő a megújult Rákfogó együttes volt, az egykori alapító tagokkal, Szakcsi Lakatos Bélával és Kőszegi Imrével.

A héten sem maradunk zene ill. zenés darabok nélkül. A szerdai Miskolci Nemzeti Színház előadása után csütörtökön Rákász Gergely koncertjére kerül sor a katolikus templomban, majd a

Zrínyi 1566 rockmusicalt láthatjuk a Végvári Estékhez kapcsolódóan.

A rockmusical főbb szerepeiben Sasvári Sándort, Szomor Györgyöt és Feke Pált láthatjuk.

A Békés Megyei Önvédelmi-és Közelharci Egyesület gyulai iskolája minden hétfőn és csütörtökön escrima edzéseket tart, melynek az Erkel Ferenc Művelődési Központ ad otthont. A Wing-Tsun alapú harcművészet minden korosztálynak ajánlott.

Hétfőnként a gyerekek, csütörtökön pedig a felnőttek sajátíthatják el a Wing-Tsun-on alapuló fülöp-szigeteki harcművészetet.  Kovács Attila oktató elmondta, hogy amit ő tanult, és amit oktat, az már egy modernebb felfogásban közelíti meg az escrimát.

Az edzéseken a kezdőtől a magasabb fokozatú harcművészekig bárki részt vehet, mely egy ügyességen alapuló mozgásforma. Kovács Attila oktató hozzátette, hogy minden korosztály kipróbálhatja magát a sportban, viszont a fő szempont az legyen, hogy szeresse, amit csinál.

Az escrimához nem kell különösebb készség, csak akaraterő, szorgalom és gyakorlás. Ennek segítségével viszont bárki eljuthat bármilyen szintre.

Az elmúlt héten a gyulai Várszínházban megrendezett Népzenei és Világzenei fesztiválnak szomorú aktualitást adott az egyik fellépő zenekar, a Békés banda prímásának, alapító tagjának halálhíre. A koncert után megtudtuk, hogy Barbócz Sándor búcsúztatójára különleges megemlékezéssel készülnek zenésztársai, barátai.

A néhány éve elhunyt Halmos Béláról elnevezett népzenei fesztiválon Elek Tibortól a Várszínház igazgatójától is értesülhetett a közönség a szomorú tényről: idén további közreműködője lett az égi zenekarnak, Barbócz Sándor hunyt el nemrégiben. Egyperces néma főhajtással emlékeztek meg róla.

Sok tanítványa közül, most a ma már a Zeneakadémián, a népzene szakon tanító Gombai Tamás állt be Barbócz Sanyi helyére.

Barbócz Sándor búcsúszeratrtására július 27-én pénteken 13 órakor kerül sor Gyulán, a Németvárosi Szent József temetőben református egyházi szertatrás szerint, ahová különleges megemlékezéssel készülnek muzsikus barátai.

Szerdán rendezték meg a Gyulai Várszínházban a Halmos Béláról elnevezett Népzenei és Világzenei fesztivált. Idén három együttes is színpadra lépett.

A néhány éve elhunyt Halmos Bélára emlékezés mellett idén másik szomorú aktualitása is volt a népzenei fesztiválnak. Az 1997 óta megrendezésre kerülő rendezvénynek a művészeti tanácsadója és állandó fellépője Halmos Béla volt, aki több szállal kötődött Gyulához. Most mellette Barbócz Sándorra, a Békés Banda alapító primására is emlékeztek zenésztársai.

Az egyperces néma emlékezés után a Békés banda koncertjén végig Barbócz Sándor emlékének ajánlva, rá emlékezve zenéltek barátai.

A Békés bandát követően a belga származású, magyarul tökéletesen beszélő Tcha Limberger varázsolta el hegedűjátékával. Társaival, a Kalotaszeg Trióval nagy sikert arattak.

A harmadik fellépő, a megújult néven szereplő Szarka Tamás és a Ghymes együttes, koncertjén, a kezdeti sikerekből válogatott.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács július 15-ét nyilvánította a Bíróságok Napjává. A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapja kapcsán számos elismerést osztottak ki a Gyulai Törvényszéken.

149 évvel ezelőtt július 15-én hirdették ki a törvényt, amely szétválasztotta a közigazgatást és a törvénykezést, így létrehozva az önálló és független bíróságok intézményét. A bíróságok napja megünneplésének napjáról 2000. június 24-én döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megtartására első alkalommal 2001-ben került sor. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke máig úgy gondolja, hogy a gyulai törvényszék bíráinak és igazságügyi alkalmazottainak hivatásszeretete példaértékű. Hozzátette, hogy bizonyára sokan osztják Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria egykori jeles elnökének a következő gondolatait.

Oldalak