Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Mezőhegyes

Együttműködési megállapodást kötött a Mezőhegyesi Ménesbirtok és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete Mezőhegyesen, melynek célja a helyi gazdálkodók és a minisztérium közötti kommunikáció javítása.

A kormány különösen nagy szerepet szán a mezőgazdaságnak a következő években, melyben komoly szerepe lehet Békés megyének, ugyanis az itteni földek kiváló minőségűek. A Békés megyei agrárium mintagazdasága lehet a jövőben a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság. Ennek egyik fontos lépcsőfoka az a megállapodás, melyet a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. igazgatója, Pap István Tibor és Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke írt alá Mezőhegyesen.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Rendőr Lovasversenyt Mezőhegyesen. Négy ország versenyzői szimultán versenyen, valamint összetett akadályversenyen mérték össze tudásukat.

A készenléti rendőrség 2013-ban szerezte be az első nóniuszokat Mezőhegyesről, jelenleg 19 ilyen jószág van az istállójukban, négy pedig képzés alatt, melynek időtartama hat hónaptól két évig tart. A nóniuszoknak nagy a szívük, vagyis bátrak, ez nem csoda, hiszen katonalovaknak nevelték ki őket. Benne van a genetikájukban a fegyelem, az utasításokat pontosan hajtják végre. Bírják az erős terhelést, ez például fontos a határszolgálatnál, amikor napokon keresztül sok kilométert kell megtenniük.

A versenyen Magyarország mellett Szerbia, Szlovákia és Lengyelország lovas rendőrei mérték össze felkészültségüket a szimultán versenykategóriában, valamint az összetett akadályversenyen.

Véget ért a 4. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága Mezőhegyesen. Az 5 napos rendezvény célja a fiatal fogatlovak képességeinek felmérése volt.

Mezőhegyes nagy hagyományokkal bír a lótenyésztés és lovassportok szempontjából, ugyanis itt alapították a katonai ménes intézetet 1784-ban. A Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának hagyománya - melyet már negyedik alkalommal rendeztek meg Mezőhegyesen - a második világháború után kialakult mai fogatsporthoz igazodik. A Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának ötlete Magyarországról indult. A kezdeményezés kezdi kinőni magát, ugyanis évről évre egyre többen kíváncsiak a versenyre. A ménesbirtok vezérigazgatója, Papp István Tibor arra számít, hogy a következő két évben az érdeklődés még tovább nő az esemény iránt.

Negyedik alkalommal rendezik meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát Mezőhegyesen. A szeptember ötödike és kilencedike között megrendezésre kerülő versenyre több országból is érkeznek versenyzők.

Negyedik éve ad otthont a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának. A szeptember ötödike és kilencedike között megrendezésre kerülő versenyre több országból is érkeznek érdeklődők, versenyzők. A Ménesbirtokon tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a rendezvény elsődleges célja a fiatal lovak hazai és nemzetközi megmérettetése, hiszen e verseny jó alkalom arra, hogy felkészülhessenek a nagy világkupákra, illetve, hogy a magyar lófajták teljesítményéről információval szolgáljanak tenyésztőknek. Ez a verseny egy régóta meglévő hiányt pótol a lovas megmérettetések mezőnyében.

Nemzeti Fogathajtó Versenyt rendeztek Mezőhegyesen. Ebben az évben ez volt a harmadik jelentős verseny a Ménesbirtokon, ahol a legjobb hazai fogathajtók mérték össze tudásukat.

2014 óta ad otthont jelentős fogathajtó versenyeknek a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság. Az elmúlt héten itt zajlott a Nemzeti Fogathajtó Verseny, melyen a résztvevők száma most is magas volt, hiszen közel 60 fogat indult a háromnapos rendezvényen különböző kategóriákban.

Az 57 versenyzőnek 3 versenyszámban kellett bizonyítania. Az első nap a díjhajtás-, a második nap a maratonhajtás-, a harmadik napon pedig az akadályhajtás szerepelt terítéken. A zsűri a 3 versenyszám pontjainak átlaga alapján hirdette ki a győztest. A versenyzők számos kategóriában indultak.

Ezután egy kis szünet következik a Ménesbirtok életében, de szeptembertől újra beindul majd az élet. Ekkor rendezik meg ugyanis a többi között a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát, valamint egy nemzetközi rendőrlovas versenyt is.

Véget ért a III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága Mezőhegyesen. Az 5 napos rendezvény célja a fiatal fogatlovak képességeinek felmérése- és  a világbajnokságon startoló lovak részére történő piacszerzés volt.

 

Mezőhegyes nagy hagyományokkal bír a lótenyésztés és lovassportok szempontjából, 1784-ban itt alapították a katonai ménes intézetet. Természetesen abban az időben nem volt ilyen modern a lovassportok rendszere, de a lovak hasznosítása már akkor is adott volt. A Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának - melyet már harmadik alkalommal rendeztek meg Mezőhegyesen - hagyománya a második világháború után kialakult mai fogatsporthoz igazodik.

 

Pap István Tibor

vezérigazgató

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

 

Hat ország 86 fogathajtója vett részt a múlt heti mezőhegyesi nemzetközi fogathajtó versenyen. A négy nap alatt díjhajtó, maraton-, és akadályhajtás versenyeket rendeztek.

A Demokratikus Koalíció szerint a FIDESZ a 2018-as választásokra készül azzal, hogy el akarja költeni a Települési Operatív Program forrásait minél hamarabb. Kasuba István a DK választókerületi elnöke erről és a FIDESZ-en belüli belharcokról tartott sajtótájékoztatót.

A TOP pályázatok keretében Békés megye 58 milliárd forint fejlesztési pénzhez jut, amit a DK szerint nem megfelelően osztanak el a FIDESZ-en belüli belső harcok miatt.

- Mi tisztában vagyunk azzal, hogy ennek a megyének a gondját a nekünk jutó 58 milliárd forint nem oldja meg. Viszont az látszik,  hogy bizonyos térségeket, nyilván a halmozottan hátrányos helyzetű járásokat, kiemelten preferálja a mostani TOP program gyakorlatilag a fele pénzt kettő járásnak biztosít és a fennmaradó összeg pedig hét  járás között oszlik meg. – mondta el Kasuba István, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnök