Egyensúly AE Egyesület

Görög Ibolya protokollszakértő volt a héten a vendége az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. közös szervezésében megvalósuló, úgynevezett érzékenyítő rendezvénysorozatnak, mely a „Munka, család, egyensúly...” címet viseli.

A női viselkedéskultúrát előtérbe helyező előadás előtt a megjelenteket- elsősorban hölgyeket, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte.  Görög Ibolya protokollszakértő lenyűgöző stílusú előadásával mindenkor képes megtölteni bármilyen nagy előadótermet. Ezt a békéscsabai rendezvény is bizonyította.

A programra – bár ingyenes volt -, előzetesen regisztrálni kellett, hiszen nagyon sokan voltak kíváncsiak a személyes hangvételű előadásra. A megjelentek többsége sok jó tanáccsal távozhatott, melyet nem csak a hivatalos érintkezésekkor, hanem a magánéleti kapcsolattartás során is jó szívvel alkalmazhatnak. A protokollszakértő szerint, természetesen nem tudhatunk mindent, így nem szégyen utánanézni bizonyos szabályoknak.

Egész héten jóval harminc fok fölött volt a napi maximum hőmérséklet Békéscsabán és ez várható a jövő hét folyamán is. Ez mindenkinek kellemetlenséget okoz, azonban azoknak az embereknek, akik az utcán élnek vagy valamilyen mentális problémával, szenvedélybetegséggel küzdenek, még nagyobb problémát jelent.

Az Egyensúly AE Egyesület annak érdekében, hogy könnyebbé tegye a hajléktalanok, mentális problémával vagy szenvedélybetegséggel küzdő emberek mindennapjait ebben a hőségben, plusz szolgáltatásokat nyújt számukra. A többi között védőitalként szódavizet fogyaszthatnak, illetve ebben a hőségben megfelelő táplálkozásról kaphatnak információkat.

Az egyesület székhelyén kívül is próbálnak segíteni az arra rászorulóknak. A nyári időszakban a pszichiátriai és szenvedély betegekhez heti rendszerességgel mennek ki az egyesület munkatársai, akik tanácsokkal és mentális tréningekkel látják el őket. Annak ellenére, hogy ilyen hosszan tartó kánikula van az intézet látogatottsága nem nőtt drasztikusan.

Európai Uniós pályázaton nyert támogatást az Egyensúly AE Egyesület egy tudásintegráló projekt létrehozására. A projekthez a békéscsabai egyesületen kívül további négy ország civil szervezetei is csatlakoztak.

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programon nyert pályázatot az Egyensúly AE Egyesület, melynek keretében tudásintegráló programot kezdeményezett négy társország civil szervezetei segítségével. A projektnyitó konferenciát a partnerországok képviselőivel közösen a Csabagyöngye Kulturális Központban tartották.

A program célja a tapasztalatcsere a civil szervezetek között, elsősorban az ifjúságvédelem területén.

Az elkövetkezendő időben évente négy alkalommal fognak találkozni a projektben résztvevő felek, így egy meglehetősen szoros kapcsolat alakulhat ki a résztvevők között.

A projektnyitó konferencia után részletesebben is megismerkedhettek egymás munkájával a résztvevők.

Az Egyensúly AE Egyesület hétköznap, reggel héttől este hétig biztosít napi ellátást a rászorulóknak. A szolgáltatások között lehetőség van a szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére, tisztálkodásra, valamint az önkéntes segítők személyiség fejlesztési, önmegvalósítást erősítő programokat, tréningeket biztosítanak a rászorulók számára.

Az Egyensúly AE Egyesület a Szociális Kikötőszolgálatán keresztül biztosít melegedő helyet a hajléktalanoknak. A rászorulóknak a Bankó András utcai telephelyen közösségi pszichiátriai és közösségi szenvedélybeteg alapellátást biztosítanak, a Jaminai telephelyen pedig pszichiátriai szenvedélybeteg nappali ellátás van. Egyéni és csoportos konzultáción, tanácsadásokon, kulturális programokon vehetnek részt, valamint fürdési-tisztálkodási lehetőséget is biztosítnak a számukra. Mindezek mellett a kliensek jogsegélyszolgálatot is igénybe vehetnek.

Az Egyensúly AE Egyesület és a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház meghívta Békéscsabára a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületet, hogy bemutassa a Családi életre nevelés módszerét. A program módszertani gazdagsága túlmutat önmagán, hiszen különös hatékonysággal segíti a fiatalok önálló gondolkodásának fejlesztését. Támogatja őket önismeretük elmélyítésében, segíti a pozitív ön- és társkép kialakítását, a pozitív értékrend felépítését.