ünnepség

Ünnepélyes keretek között rakták le a dévaványai kőmagtári tábla állattartótelepének alapkövét. A projekt részeként a magyar szürkemarha és házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul majd meg.

A 2014-2020-as fejlesztési időszakban Magyarország uniós- és hazai forrásból írt ki pályázatokat, a többi között nemzeti parkok számára, természetvédelmi céllal. Egy ilyen projektre pályázott sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park is.

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósága kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt részeként a magyar szürkemarha és a magyar házi bivaly állományaik téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. Kialakításra kerül tehát egy olyan épületeggyütes, amely a hideg hónapokban megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak.

Ünnepélyesen átadták a legújabb Határvadász-komplexumot Orosházán, amely a helyi Határvadász Bevetési Osztály elhelyezésére szolgál. Célja a modern, korszerű feltételek biztosítása a határon szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A határőrizet megerősítése érdekében az elmúlt években 3000 új státusszal növekedett a rendőrség létszáma. A bővülés teljes egészében a készenléti rendőrséget érintette, ahol az addigi 7 mellett további 8-, elsősorban vidéki Határvadász Bevetési Osztály jött létre.

Az összesen közel 8000 négyzetméter alapterületű objektumot két épület átalakításával és bővítésével, valamint egy új épület megépítésével alakították ki. A létesítményben összesen 111 két- illetve négyfős körlet, valamint 74-, ugyancsak két fő elhelyezésére szolgáló lakóegység van.

Papp Károly r. altábornagy is köszöntötte az átadó ünnepség résztvevőit, majd elsőként a határok védelme érdekében tett intézkedésekről beszélt. Elmondta, hogy az elmúlt öt évben jelentősen megsokszorozódtak a határrendészeti feladatok.

A békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában is megünnepelték március 15-ét. A rendezvényen a tanulók egy színvonalas műsorral várták diáktársaikat, tanáraikat és a jelenlévő vendégeket.

Március 15-e alkalmából idén is színvonalas ünnepséggel készültek a Petőfi Utcai Általános Iskola tanulói Békéscsabán. A fellépő diákok az ünnepi műsorban prózai és zenés-táncos elemekkel szórakoztatták a nézőket.

Az ünnepi műsoron részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy azért is fontos, hogy a történelem legfényesebb lapjaira tartozó, március 15-i eseményekről méltóképpen megemlékezzünk, mert ezzel erősíthetjük hazaszeretetünket, valamint eszünkbe jut az, hogy mit jelent igazán magyarnak lenni.

A Békés Megyei Központi Kórház idén is megtartotta a Magyar Ápolók Napi ünnepségét. A rendezvény keretében több ápoló is kitüntetésben részesült.

Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét hivatalosan 2014 óta nyilvánították a Magyar Ápolók Napjának. Kossuth Lajos testvére az 1848-as szabadságharc és forradalom idején munkálkodott a sebesült katonák ápolásán, attól függetlenül, hogy milyen oldalon harcoltak. A legelső katonakórházakat Kossuth Zsuzsanna szervezte meg 1849-ben és ő volt az, aki elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepségen a résztvevők több előadáson is részt vehettek, valamint a kórház ápolói közül többen is kitüntetésben részesültek.

Az említett díjat Kónyáné Biri Andrea vehette át, aki 1998 augusztusa óta dolgozik a kórház higiéniás osztályán.

Szombaton ünnepségsorozatot rendeznek a Bárka folyóirat negyedszázados évfordulója alkalmából. A Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe minden irodalomkedvelőt várnak a közös ünneplésre.

3 eseményre is várják az érdeklődő közönséget - régieket, sőt újakat is - szombaton. 15 órától a 25 éves Bárka-folyóirat történetéből villannak fel pillanatképek a kivetítőn, de természetesen visszaemlékezések, anekdoták is színesítik a beszélgetést, ahol egykori és mai szerkesztők, munkatársak vesznek részt. Ezt követően, egy kis szünet után 17 órától a Bárka-díjasok antológiáját mutatják be. A vaskos kötetben a 25 év szépirodalmi terméséből válogattak a szerkesztők.

19 órától pedig az ünnepi gálaestre kerül sor, ahol kiosztják az idei Bárka-díjakat. Most Garaczi Lászlónak, Pécsi Györgyinek és Vörös Istvánnak ítélte oda a zsűri a rangos elismerést.

A nagyközönséget, a régi és új érdeklődőket, irodalom és zenebarátokat a közös ünneplésre a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe várják szombaton.

A karácsonyi ünnepségek elmaradhatatlan helyszínei az általános iskolák. Stábunk a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskolába látogatott el. Az iskola harmadik osztályos tanulói a Jancsi és Juliskát dolgozták fel Betlehemes témában.

Az adventi időszak lezárásaként, karácsonyi előadással készültek a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola harmadik osztályos tanulói. Több napon át is előadták műsorukat a szülőknek, az iskolában dolgozóknak és más vendégeknek. Ott jártunkkor éppen óvodások érkeztek a közönség soraiba.

A gyerekeknek az egyik legszebb időszak az évben kétség kívül a Karácsony, az ünnepi hangulatot pedig továbbították a legkisebb vendégeknek is.

A Zwack József  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskolában rendhagyó módon zárul az év. A Boltmúzeum ünnepi dekorációt kapott, e mellett pedig a tanárok kedvesnek a diákoknak.  Az aula és az emeletek is megteltek kíváncsi diákokkal: idén vajon mivel lepik meg őket a pedagógusok?

Mindenek előtt azonban arról kaphattak  számot az összegyűlt diákok, hogy idén mennyi adományt is gyűjtöttek össze rászoruló fiatalok számára. Ugyanis már 3. éve, hogy a Degré utcai otthon lakóinak szerveznek jótékonysági akciót így az ünnepek előtt

Ezek után következhetett az ünnepi előadás.

Az Átkarolva Egyesület karácsonyi ünnepséget szervezett a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumában. A gyerekeket Antovszki Tamás mozgatta meg interaktív koncertjével.

Nagyon várták már a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium diákjai az Átkarolva Egyesület által szervezett ünnepséget, ahol fellépett Antovszki Tamás.

A Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanítanak óvodáskortól egészen a szakiskoláig.

A gyerekek már régebben megkapták a cipős doboz ajándékokat, melyeket az egyesület gyűjtött össze.

A gyerekek igazán jól érezték magukat a koncert alatt, többen táncra perdültek, és együtt énekeltek Antovszki Tamással.

Karácsonyi ünnepséget tartottak a Dobozi Általános Iskolában, ahol bemutatkozott az iskola szeptemberben alapított, alsó- és felső tagozatos diákokból álló énekkara is. 

A karácsonyi rendezvényen megjelent vendégeket Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere köszöntötte alkalomhoz illő, ünnepi gondolatokkal.

Az ünnepi gondolatok után, a polgármester elmondta, Doboz 2017-ben elért sikereiben kiemelkedő szerepe volt a helyi közösség példaértékű összefogásának.

A Dobozi Általános Iskola 8. osztályos diákjainak karácsonyi ünnepségén mutatkozott be az iskola énekkara, amely egy, a kórusok megalapítását és színvonalas működését támogató pályázat elnyerésével alakulhatott meg.

Az énekkar nagy célokkal vág neki a 2018-as évnek: tavasszal az Éneklő ifjúság elnevezésű versenyről szeretnének szép eredményekkel hazatérni, mely után remélik, hogy az iskolai kórus hosszútávon is sikeresen, folyamatos utánpótlással működhet majd.

Ünnepi műsorral lepték meg a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola tanulói diáktársaikat és az intézmény pedagógusait. Az ünnepi előadásban a gyerekek a szeretet és az elfogadás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Minden általános iskolában nagy volt a készülődés a karácsonyi szünetet megelőző napokon, így a Petőfi Utcai Általános Iskola diákjai is lelkesen készültek az idei ünnepi műsorra. A produkció, melyet a három harmadikos osztály hat nevelővel együttműködve készített, a kemény munkának köszönhetően idén is színvonalasra sikerült.

Ez az időszak természetesen a gyerekeknél a téli szünetre való várakozást is jelenti és ilyenkor már nagyon várják az otthoni kikapcsolódást és az otthoni ünnepi hangulatot.

Az ajándékozás az iskolában sem maradt el a karácsonyi előadások után és minden osztály átvehette a közös karácsonyi ajándékokat. A gyerekeket látva a jól ismert közmondás - az „adni jobb, mint kapni” igazsága ismét bebizonyosodott.

Oldalak