ünnepség

A Békés Megyei Központi Kórház idén is megtartotta a Magyar Ápolók Napi ünnepségét. A rendezvény keretében több ápoló is kitüntetésben részesült.

Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét hivatalosan 2014 óta nyilvánították a Magyar Ápolók Napjának. Kossuth Lajos testvére az 1848-as szabadságharc és forradalom idején munkálkodott a sebesült katonák ápolásán, attól függetlenül, hogy milyen oldalon harcoltak. A legelső katonakórházakat Kossuth Zsuzsanna szervezte meg 1849-ben és ő volt az, aki elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepségen a résztvevők több előadáson is részt vehettek, valamint a kórház ápolói közül többen is kitüntetésben részesültek.

Az említett díjat Kónyáné Biri Andrea vehette át, aki 1998 augusztusa óta dolgozik a kórház higiéniás osztályán.

Szombaton ünnepségsorozatot rendeznek a Bárka folyóirat negyedszázados évfordulója alkalmából. A Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe minden irodalomkedvelőt várnak a közös ünneplésre.

3 eseményre is várják az érdeklődő közönséget - régieket, sőt újakat is - szombaton. 15 órától a 25 éves Bárka-folyóirat történetéből villannak fel pillanatképek a kivetítőn, de természetesen visszaemlékezések, anekdoták is színesítik a beszélgetést, ahol egykori és mai szerkesztők, munkatársak vesznek részt. Ezt követően, egy kis szünet után 17 órától a Bárka-díjasok antológiáját mutatják be. A vaskos kötetben a 25 év szépirodalmi terméséből válogattak a szerkesztők.

19 órától pedig az ünnepi gálaestre kerül sor, ahol kiosztják az idei Bárka-díjakat. Most Garaczi Lászlónak, Pécsi Györgyinek és Vörös Istvánnak ítélte oda a zsűri a rangos elismerést.

A nagyközönséget, a régi és új érdeklődőket, irodalom és zenebarátokat a közös ünneplésre a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaratermébe várják szombaton.

A karácsonyi ünnepségek elmaradhatatlan helyszínei az általános iskolák. Stábunk a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskolába látogatott el. Az iskola harmadik osztályos tanulói a Jancsi és Juliskát dolgozták fel Betlehemes témában.

Az adventi időszak lezárásaként, karácsonyi előadással készültek a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola harmadik osztályos tanulói. Több napon át is előadták műsorukat a szülőknek, az iskolában dolgozóknak és más vendégeknek. Ott jártunkkor éppen óvodások érkeztek a közönség soraiba.

A gyerekeknek az egyik legszebb időszak az évben kétség kívül a Karácsony, az ünnepi hangulatot pedig továbbították a legkisebb vendégeknek is.

A Zwack József  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskolában rendhagyó módon zárul az év. A Boltmúzeum ünnepi dekorációt kapott, e mellett pedig a tanárok kedvesnek a diákoknak.  Az aula és az emeletek is megteltek kíváncsi diákokkal: idén vajon mivel lepik meg őket a pedagógusok?

Mindenek előtt azonban arról kaphattak  számot az összegyűlt diákok, hogy idén mennyi adományt is gyűjtöttek össze rászoruló fiatalok számára. Ugyanis már 3. éve, hogy a Degré utcai otthon lakóinak szerveznek jótékonysági akciót így az ünnepek előtt

Ezek után következhetett az ünnepi előadás.

Az Átkarolva Egyesület karácsonyi ünnepséget szervezett a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumában. A gyerekeket Antovszki Tamás mozgatta meg interaktív koncertjével.

Nagyon várták már a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium diákjai az Átkarolva Egyesület által szervezett ünnepséget, ahol fellépett Antovszki Tamás.

A Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanítanak óvodáskortól egészen a szakiskoláig.

A gyerekek már régebben megkapták a cipős doboz ajándékokat, melyeket az egyesület gyűjtött össze.

A gyerekek igazán jól érezték magukat a koncert alatt, többen táncra perdültek, és együtt énekeltek Antovszki Tamással.

Karácsonyi ünnepséget tartottak a Dobozi Általános Iskolában, ahol bemutatkozott az iskola szeptemberben alapított, alsó- és felső tagozatos diákokból álló énekkara is. 

A karácsonyi rendezvényen megjelent vendégeket Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere köszöntötte alkalomhoz illő, ünnepi gondolatokkal.

Az ünnepi gondolatok után, a polgármester elmondta, Doboz 2017-ben elért sikereiben kiemelkedő szerepe volt a helyi közösség példaértékű összefogásának.

A Dobozi Általános Iskola 8. osztályos diákjainak karácsonyi ünnepségén mutatkozott be az iskola énekkara, amely egy, a kórusok megalapítását és színvonalas működését támogató pályázat elnyerésével alakulhatott meg.

Az énekkar nagy célokkal vág neki a 2018-as évnek: tavasszal az Éneklő ifjúság elnevezésű versenyről szeretnének szép eredményekkel hazatérni, mely után remélik, hogy az iskolai kórus hosszútávon is sikeresen, folyamatos utánpótlással működhet majd.

Ünnepi műsorral lepték meg a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola tanulói diáktársaikat és az intézmény pedagógusait. Az ünnepi előadásban a gyerekek a szeretet és az elfogadás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Minden általános iskolában nagy volt a készülődés a karácsonyi szünetet megelőző napokon, így a Petőfi Utcai Általános Iskola diákjai is lelkesen készültek az idei ünnepi műsorra. A produkció, melyet a három harmadikos osztály hat nevelővel együttműködve készített, a kemény munkának köszönhetően idén is színvonalasra sikerült.

Ez az időszak természetesen a gyerekeknél a téli szünetre való várakozást is jelenti és ilyenkor már nagyon várják az otthoni kikapcsolódást és az otthoni ünnepi hangulatot.

Az ajándékozás az iskolában sem maradt el a karácsonyi előadások után és minden osztály átvehette a közös karácsonyi ajándékokat. A gyerekeket látva a jól ismert közmondás - az „adni jobb, mint kapni” igazsága ismét bebizonyosodott.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a lengyel-, német-, roma-, román- és szlovák nemzetiségi önkormányzatok idén is megrendezték a Nemzetiségek Napját Békéscsabán.

A már hagyománnyá vált Nemzetiségek Napján teljesen megtelt a békéscsabai polgármesteri hivatal díszterme.  Az ünnepség során lehetőség nyílt arra, hogy a különböző nemzetiségek megismerhessék egymás kultúráját és szokásait.

A résztvevők színes műsorokat láthattak, valamint a nemzetiségek kitüntetéseinek átadására is sor került.

Többek mellett Pissné Hégely Szilvia, a Tündérkert óvoda óvónője is kitüntetésben részesült a szlovák kultúrát ápoló évtizedes munkásságáért.

Az ilyen és ehhez hasonló felemelő esték nagyon fontosak Békéscsaba életében, ugyanis azáltal, hogy a nemzetiségek ápolják hagyományaikat és megélhetik eredeti identitásukat, a megyeszékhely kulturális élete is sokszínűbbé és értékesebbé válik.

A szociális munka napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetéseket hétfőn délután a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A díjat 2000-ben alapította Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése, melyet azóta minden évben, a szociális munka napján adnak át. Az elismerést a szociális ellátásban, a rászorulók segítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó olyan személynek vagy közösségnek adományoznak, akik a Békéscsabán élő nehéz sorsú embereknek kiemelkedő mértékben segítenek.

A közgyűlés 2016. szeptember 28-i zárt ülésén döntött arról, hogy ez évben a kitüntetést Csatári Istvánné, mentálhigiénés munkatárs részére adományozza a város. Csatári Istvánné huszonhét éve kezdte meg munkáját, és idén júniusban vonult nyugdíjba a Fövenyes Utcai Idősek Klubjából, ahol intézményvezető volt.

Herczeg Tamás tanácsnok szerint Békéscsabán a szociális dolgozók kiváló munkát végeznek minden területen.

10 éves évfordulóját ünnepelte a Szemián Sámuel Egylet. A Békéscsaba történetének egyik leghosszabb ideig szolgálatban lévő jegyzőjének nevét viselő egyesület a jubileum alkalmából évkönyvet is kiadott.

Szemián Sámuel 40 évig volt Békéscsaba jegyzője. Munkássága alatt számos olyan épületet emeltek, melyek ma is a város látképének szerves részét képezik. Munkásságának fontossága elvitathatatlan - hivatali idejében történt például az 1888-as nagy békéscsabai árvíz, amely ellen vészbizottság alakult, vezetője Szemián Sámuel volt. Tíz évvel ezelőtt a jegyző nevével alakult Békéscsabán egy egylet olyan nyugalmazott köztisztviselőkből, akik az aktív éveik után is részesei szerettek volna maradni Békéscsaba vérkeringésének.

A rangos jubileumi alkalomra elkészült egy évkönyv is, melyet maguk a tagok szerkesztettek és amelyből megtudhatunk többet is a híres jegyző munkásságáról, életéről, valamint az egylet tevékenységéről.

Oldalak