Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békéscsabai Szakképzési Centrum

Idén is megtartotta a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma az Andor-napi Szimpóziumot. A szakmai napon a diákok a nyomdászattal kapcsolatban hallhattak tematikus előadásokat.

Már hosszú évek óta hagyomány a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma által szervezett Andor-napi szimpózium, ahol az intézmény egykori névadójára emlékeznek. Immár 9. alkalommal hívták életre az eseményt, melyre az iskola most is nívós előadókkal és játékos programokkal készült.

A köszöntőket követően az iskola tanulói és szaktanáraik most is különböző nyomdaiparral kapcsolatos témákban hallhattak előadásokat. Hóka László egy nagyon érdekes prezentációval készült a szimpóziumra, cégük egyik olyan termékét mutatta be, amely képes plasztikus festmények kinyomtatására. Nemcsak a képek textúráját, hanem akár a festék vastagságát is le lehet produkálni vele.

Országszerte elballagtak a diákok a középiskolákban. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tanulói is végső búcsút vettek iskolájuktól.

Békéscsabán is elballagtak a középiskolás tanulók. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában már hosszú évek óta három ballagó osztályból tevődnek össze a végzős diákok.

Az ünnepélyes ballagásnak rendszerint az iskola sportpályája szolgál helyszínül, ahol idén is különböző kategóriákban nyújtottak át elismeréseket és könyvjutalmakat a legeredményesebb tanulók részére. Ezt követték a búcsúbeszédek, melyben a végzős diákok köszönetet mondtak tanáraiknak, szüleiknek és búcsút vettek alsóbb

évfolyamos diáktársaiktól. Elmondták, hogy mit is jelentett számukra ez a néhány év.

A ballagással egy fontos korszak lezárult a diákok életében, az utolsó nagy próbatétel az érettségi, azonban még hátra van.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban rengeteg hivatás közül választhatnak a szakmát tanulni vágyók. Az egyik ilyen új képesítés az elektromos autószerelő tanfolyam, melynek vizsgájára stábunk is ellátogatott.

A XXI. század egyik közlekedési átalakulása várhatóan az lesz, amikor a robbanó motoros gépjárműveket felváltják az először hibrid-, majd teljesen elektromos autók. Ennek jelei folyamatosan mutatkoznak, hiszen egyre több ilyen típusú járművet lehet látni az utakon. Békéscsabán is több elektromos autó töltőállomást helyeztek el az utóbbi néhány évben.  Természetesen a meghibásodásokat ezen járműveknél is az autószerelők végzik, azonban az kiemelten fontos, hogy ezek a szakemberek megfelelően képzettek legyenek, ugyanis komoly-, akár halálos balesetek is történhetnek a hozzáértés hiánya miatt.

Együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Jókai Színház. Ezentúl a közös kapcsolat lehetővé teszi, hogy a különböző szakmát tanulók munkájukkal, együtt tudjanak működni a színházzal, akár egy szakmai gyakorlat keretében is.

A szerződés minden, a Szakképzési Centrumhoz tartozó diákra és annak dolgozójára érvényes. A szakácsok, a felszolgálók, esetlegesen a cukrászok területén is napi szintű együttműködés valósul meg a színházzal, az ott lévő rendezvényeken, előadásokon, díszbemutatókon.

A Jókai Színház oldaláról való együttműködésben szerepel az, hogy rendhagyó magyar órákat tartanak az iskolákban és a „Színház házhoz megy” programon belül darabokat is elvisznek a különböző intézményekbe.

A rendhagyó irodalom órák abban segíthetik a diákokat, hogy élményszerűbben tudjanak közeledni bármilyen irodalmi alkotáshoz, hiszen ezeken az órákon színészek adják majd elő a történeteket.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum is csatlakozik az Országos Polgárőrök Szövetsége kezdeményezéséhez, melynek során a Trefort Ágoston Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban elkezdődik majd az „Ifjú Polgárőrök” toborzása.

 

Kiskunhalas után a békéscsabai szakképző iskola az országban a második olyan oktatási intézmény, aki csatlakozik a szövetséghez és felvállalja, hogy partnere lesz a polgárőrségnek abban, hogy a közbiztonság érdekében az iskolarendszerű oktatásba beépüljön a fiatalok képzése.

 

Gyarmati Sándor

elnök

Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége

 

„És az iskola vállal bizonyos oktatást is a polgárőrség kötelékébe, tehát megtanítja a polgárőröket a törvény tisztelése mellett a törvényes utat felhasználva végezni a társadalmi feladatokat.”

 

Az elmúlt időszakban a polgárőr törvény úgy rendelkezett, hogy a 14 és 18 év közötti fiatalok is teljesíthetnek polgárőri szolgálatot. Az egyesületnél eddig 1200 ifjú polgárőr van és ezzel a kezdeményezéssel ezt a számot növelik majd.

 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-György Albert Szakgimnázium és Kollégiuma iparművészeti tagozatos diákjainak fotóiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban.

Június első vasárnapja a Pedagógusnap. A Békéscsabai Szakképzési Centrum idén is egy ünnepséget szervezett a 8 tagiskolában dolgozó pedagógusoknak.

Az országos versenyeken kimagasló eredményt elért tanulóit és felkészítő tanáraikat díjazta a Békéscsabai Szakképzési Centrum. Az ünnepi eseményen tovább erősítette együttműködését a Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál tagiskolája és az Alföldvíz Zrt.

Békéscsabán is megrendezték - immáron második alkalommal - az országos szintű Szakmák Éjszakáját. A kezdeményezés célja nem más, minthogy a középiskolák bemutassák, milyen hivatások közül válogathatnak a fiatalok.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskolái egyszerre több helyszínen mutatkoztak be a nyilvánosságnak, ahová nem csak a 6-7. osztályos tanulókat, hanem minden korosztályt vártak, hiszen a felnőttoktatásban is több szakma közül választhatnak akár a szülők is.

Oldalak