korhű ruházat

Vitézek töltötték meg a belváros utcáit Békéscsabán, invitálva a járókelőket a VI. Békéscsabai Vitézi Játékokra. A felvonulás résztvevői korhű ruházatban és fegyverzetben meneteltek a Gabonamúzeumig, ahol kezdetét vette a középkori mulatság.

Az V. Békéscsabai Vitézi Játékok nemzetközi hagyományőrző fesztivál egy felvonulással vette kezdetét. A menet alatt a zászlóvivők és a dobosok különböző mutatványokkal kápráztatták el a közönséget, majd a városházához érkezve a vitézeket és a nemeseket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is köszöntötte.

A köszöntés után a sokaság továbbindult és elhagyta a főteret. A Gabonamúzeum területére érve számos bemutató vette kezdetét. A hatalmas teret vitézek, népművészek és trubadúrok népesítették be, a látogatók közül szinte mindenki megtalálta a neki tetsző programot. A rendezvény egyik célja az volt, hogy minél több ország vitézeit és lovagjait megismerhesse a közönség.

Kardcsattogás, íjzápor, lovaglás, puska- és ágyúdurranás, korhű ruházat. Ezekkel a jelzőkkel illethetjük a III. Békéscsabai Vitézi Játékok elnevezésű nemzetközi, hagyományőrző történelmi fesztivált, amit április 30-a és május 1-e között várja az érdeklődőket.

Újra egy időutazás lesz Békéscsabán a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely területén. Egy sajtótájékoztató keretein belül jelentették be, hogy ebben az évben is középkori hangulatban, több száz kosztümbe öltözve, középkori sátrak és jurták közé várják az érdeklődőket 2016. április 30-a és május 1-e között.

Fel kell építeni egy tábort, hiszen Békéscsabán nincs vár. Kénytelenek vagyunk mezei tábort építeni, ahol ezt a középkori hangulatot meg tudjuk teremteni. 21 sátor lesz felállítva, két jurta minimum, de inkább három, ezen kívül több száz zászló, címeres pajzsok biztosítják azt a hangulatot majd, hogy tényleg úgy érezzék az aki kijön, hogy belecsöppent egy középkori világba. – mondta el Medgyesi Pál múzeumigazgató-helyettes Munkácsi Mihály Múzeum