Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely

Április 29-e és 30-a között a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhelyen rendezik meg V. Vitézi Játékokat. Az eseményről Békéscsabán, a Kolbászmúzeumban tartottak tájékoztatót a sajtó képviselőinek.

A rendezvényen bemutatják, hogy a vitézi korban milyen volt az élet Magyarországon. Milyenek voltak a korabeli mesterségek, illetve, hogy milyen is volt egy bajvívás a honfoglalás korában. A rendezvény céljáról Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese beszélt stábunknak.

A rendezvényre Békéscsaba testvérvárosait is meghívják. Láthatunk majd lovagi tornát, valamint több, mint száz korhű kosztümbe öltözött vitéz és úrhölgy felvonulását Békéscsaba belvárosában, amikor a jelmezes sokadalom a bevásárlóközponttól, egy-két megálló beiktatásával elsétál a városházához, ahol a város első emberétől engedélyt kérnek a Vitézi Játékok megtartásához. A korábbi évek tapasztalata alapján a szervezők mindig próbálnak valamit újítani, valamivel egy kicsit jobbá tenni a rendezvényt.

Kardcsattogás, íjzápor, lovaglás, puska- és ágyúdurranás, korhű ruházat. Ezekkel a jelzőkkel illethetjük a III. Békéscsabai Vitézi Játékok elnevezésű nemzetközi, hagyományőrző történelmi fesztivált, amit április 30-a és május 1-e között várja az érdeklődőket.

Újra egy időutazás lesz Békéscsabán a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely területén. Egy sajtótájékoztató keretein belül jelentették be, hogy ebben az évben is középkori hangulatban, több száz kosztümbe öltözve, középkori sátrak és jurták közé várják az érdeklődőket 2016. április 30-a és május 1-e között.

Fel kell építeni egy tábort, hiszen Békéscsabán nincs vár. Kénytelenek vagyunk mezei tábort építeni, ahol ezt a középkori hangulatot meg tudjuk teremteni. 21 sátor lesz felállítva, két jurta minimum, de inkább három, ezen kívül több száz zászló, címeres pajzsok biztosítják azt a hangulatot majd, hogy tényleg úgy érezzék az aki kijön, hogy belecsöppent egy középkori világba. – mondta el Medgyesi Pál múzeumigazgató-helyettes Munkácsi Mihály Múzeum