Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Kazinczy Ferenc Általános Iskola

Elkezdődött a tanév a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, Békéscsabán. Az évnyitón ünnepélyes műsorral köszöntötték az új tanévet az iskola tanulói.

Megnyitották a 2018/2019-es tanévet a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában is. Idén 589 tanuló, köztük 61 első osztályos kisdiák kezdi meg tanulmányait az iskola padjaiban. Az intézmény udvarán tartott ünnepségen Laczkó Irén, igazgatónő megnyitó beszédében külön köszöntötte az elsőéveseket.

A tanévnyitón köszöntötte a tanulókat Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is, aki fontosnak tartja, hogy minden évben személyesen is megjelenjen az egyik békéscsabai iskolában a tanév kezdetén.

Az ünnepségen a hagyományokhoz híven a felsőbb éves tanulók az iskola nyakkendőjével kedveskedtek az elsősöknek. A rendezvény zárásaként a polgármester átadta a kicsiknek a város ajándékát is. Az iskolában ezzel elkezdődött az idei tanév, melyről Laczkó Irén, igazgatónő beszélt stábunknak.

A Magyar Diáksport Szövetség megbízásából Békéscsabán, az Evangélikus Sportcsarnokban és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornacsarnokában rendezte meg a Békés Megyei Diáksport Egyesület a 4. korcsoportos futsal diákolimpiai döntőt.

Az országos döntőt Dr. Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a sorozatba nyolcszázhuszonhat csapat nevezett, ami csaknem százzal több az előző évinél. Békés megyét a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola teremlabdarúgói képviselték.

A csoportmérkőzések előtt a húsz együttest négy darab ötös csoportba osztották a szervezők. A csoportmérkőzések után kirajzolódtak a vasárnapi helyosztó mérkőzések menetrendjei. A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata a 12. helyen végzett.

Idén is megrendezi hagyományos sítáborát a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola. Ebben az évben az iskola diákjai és hozzátartozóik Olaszországba utaznak.

Több mint 30 éve szervez sítábort a Kazinczy Ferenc Általános Iskola. Idén is nagyon sokan jelentkeztek, ami nem meglepő, hiszen a tavalyi út után ez alkalommal is Olaszországba, a gyönyörű Paganella síparadicsomba szervezték a tábort, ahol összesen 50 kilométernyi különböző nehézségi szintű pályák várják majd az iskolásokat.

A síelés amellett, hogy nagyon élvezetes, megmozgatja az egész testet és a gyerekek mentális képességeit is fejleszti.

Az elmondottak alapján tehát mindenképpen érdemes kipróbálni a síelést az az iránt érdeklődőknek. Sokan azt gondolnák, hogy a síelés egy modern mozgásforma, azonban a kutatások szerint már jóval több, mint 2000 éve művelték már őseink az északi országokban. Több olyan leletet is találtak, melyek síelő embereket ábrázolnak, ezek közül a legidősebb az 1925-ben Norvégiában feltárt barlangrajz.

Gazsy Endréről nevezték el a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola egyik szaktantermét. A teremátadó alkalmával a kiváló pedagógus és művész munkásságáról és személyiségéről is megemlékeztek.

A későbbi kiemelkedő pedagógus, Gazsy Endre felnőtt élete nem kezdődött könnyen, ugyanis 21 évesen, 1945-ben két évre hadifogságba esett. Ezután végezte el Szarvason a tanítóképzőt, majd rajztanári diplomát szerzett. Feleségével, Miklya Évával Bánkútra költöztek, ahol kimagasló közösségi munkájával nagy elismerésre tett szert. Gazsy Endre volt a helyi iskola igazgatója, a falu felcsere, kántora, ifjúsági vezetője és a színjátszókor rendezője is. A bánkúti iskola bezárása után az akkor felépült békéscsabai 10-es iskolába került.  Munkássága mellett leginkább az emberi tulajdonságai miatt emlékeznek meg róla és feleségéről, aki szintén pedagógus volt.

Szeverényi Mihály festőművész Gazsy Endre tanítványa volt, a nem mindennapi pedagógus nagy hatással volt egész életére.

Idén is megrendezte a Kazinczy Ferenc Általános Iskola a már hagyományosnak számító Természettudományi Napokat. A cél ezúttal is az volt, hogy a természettudományi tantárgyakat megkedveltessék a fiatalokkal.

A programok nagy része épül a tanagyagra vagy kiegészítik azt kísérletekkel, érdekességekkel. Idén is olyan előadásokat szerveztek a diákoknak, amelyekkel talán még meg is szerettethetik a természettudományi tantárgyakat a fiatalokkal.

Olyan programokat szervezünk, amelyek népszerűsítik a tantárgyakat, kicsit túlmutatnak azon és érdekes dolgokat mutatnak be, tehát elsősorban a gyerekek attitűdjét próbáljuk befolyásolni a tantárgyak felé. Tudjuk, hogy a természettudományi tantárgyak jelentősége megnőtt, de a gyerekek egy része nem szívesen tanulja több okból is a természetből kifolyólag, éppen ezért szeretnénk ezt megtámogatni programjainkkal. – mondta el Laczkó Irén intézményvezető Kazinczy Ferenc Általános Iskola

Az előadásokkal párhuzamosan zajlottak az évfolyamok tanulmányi versenyei is matematika és fizika tantárgyakból.

I. világháborús kiállítás nyílt Békéscsabán, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában. A tárlat illeszkedik abba az emléksorozatba, melyet az önkormányzat írt ki a centenárium kapcsán. A kiállítást egy öttagú zsűri is értékelte.

A Kazinczy Ferenc Általános Iskola Kádár Ferenc Népdalköre nyitotta meg az iskola I. világháborús kiállítását. Az intézmény is csatlakozott ugyanis a városi önkormányzat azon felhívásához és pályázatához, melyet általános és középiskolák számára írtak ki a centenáriumi évforduló kapcsán. Az intézményben a tanárok és a diákok segítségével állították össze a tárlat anyagát.

- Elsősorban tanítványaink és történelem szakos kollégáink vettek részt az alkotásban, illetve az egyik szülő, Kádár Ferenc, aki nagyon sok anyaggal, képekkel, tárgyakkal segítette azt, hogy ez a tárlat, kiállítás létrejöjjön, de természetesen kiemelkedő szerepe van néhány tanítványunknak is, akik hoztak is és készítettek is rajzokat, festményeket, hogy színes legyen a kiállításunk – emelte ki Laczkó Irén, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola intézményvezetője.

A békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola küldöttsége Gregor László vezetésével tartott gyakorlati órákat.

Az intézmény kollektívája már évek óta támogatja a Böjte Csaba atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai árvaházi otthonát. Ez adományokban, meghívásokban, és ami a legfontosabb személyes találkozásokban, látogatásokban is megnyilvánul. A Szeleczki Erzsébet igazgatónő vezette iskoláról tudni kell, hogy sport terén Magyarország egyik legeredményesebb általános iskolája, amely számos kiváló sportembert nevelt, indított el az eredményes sportpályafutás terén. Két éve tanóra keretben iskolai önvédelmi és harcművészeti oktatás is folyik a „C” és „D” osztályokban, kihasználva azt, hogy az iskola tanára Shihan Gregor László VI. DAN, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője.

Az ázsiai oktatási intézmény vezetőinek célja a hosszútávú együttműködés kiépítése.

A látogatás apropója, hogy testvériskolai kapcsolatot szeretnének létesíteni a Kazinczy Ferenc Általános Iskolával. A mai napon betekintést nyerhettek az iskolában folyó munkába, így többek között együtt számolhattak a kicsikkel a szorobán tábla segítségével.

A távol keleti vendégeknek nagyon tetszett, hogy a gyerekek cseppet sem voltak félénkek, és megmutatták, hogyan is tanulnak a mindennapok során.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Pozojevich Miklós