Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Föld napja

A békéscsabai Tündérkert Óvodában minden évben virágot ültetnek a Föld napja alkalmából. Az óvodába járó gyermekek, szüleik és óvónőik most is közösen tették szebbé az óvoda területét.

A rendezvény célja az volt, hogy a gyermekek figyelmét felhívják arra, hogy vigyázni kell a növényekre, gondoskodni kell róluk, ezzel felelősségre is nevelik őket. Emellett az eseménynek csapatépítő jellege is van, hiszen a fiatalok, óvónők, illetve a szülők egy kellemes délutánt tölthetnek együtt.

- A virágültetés ötlete tulajdonképpen körülbelül 3 évvel ezelőtt fogant meg a nevelőtestület fejében. Egy óvodaszépítés címszó alatt azt értjük, hogy a szülőkkel és a gyerekekkel közösen, ne az óvó nénik csak a gyerekekkel ültessenek virágot, hanem a szülőket is be szerettük volna vonni az óvodának a szépítésébe. És akkor jött ez az ötlet, hogy akkor meghirdetjük, hogy a szülők, gyerekek hozzanak virágot és akkor, ki mit hoz, milyen virágot azt ültesse el és szépen ezzel feldíszítjük az óvodát. – mondta el Hrabovszki Zoltánné, a Békéscsabai Tündérkert Óvoda vezetője

A Hajrá Csabaiak Egyesület egy, az Élővíz-csatorna teljes hosszára kiterjedő hulladékgyűjtést szervezett több civil szervezet csatlakozásával. A csatorna vizét kenukból tisztították, a vízpartot pedig gyalog végigjárva, több mint húsz lelkes önkéntes gyűjtötte a hulladékot.

A főszervező Hajrá Csabaiak Egyesület a közelmúltban alakult meg egy baráti körből, akiknek egyesületként a Tiszta Túra volt az első szervezésük.

Az akcióhoz csatlakoztak a Békési Kajak-Kenu Club és a Pamuki Szent János Lovagrend tagjai is - ők a vízből szedték ki a hulladékot.

A programot szervező Hajrá Csabaiak Egyesület a jövőben is tervez hasonló akciókat Békéscsabán és környékén, hogy környezetünk szebbé és lakhatóbbá váljon.

Címkék:

Hosszú, kígyózó sor keresztezte a Szent István teret szombat délelőtt, ugyanis különböző kerti virágokat osztottak a Városháza előtt. Nem ez az első alkalom, hogy a Föld napján virágokat osztanak a főtéren, ez lassan tradíció lesz a városban. A helyiek nagy örömmel vették át a növényeket.

Akadt olyan is a tömegben, akit nem csak a virágok szeretete vonzott a főtérre.

A virágosztás szervezője Szarvas Péter polgármester volt, aki fontos feladatnak tartja a város szépítését, virágosítását és a zöld területek megnövelését. A polgármester egy másik gesztust is tett a Föld napján. A Lencsési út mentén ültetett saját kezűleg egy remélhetőleg generációkon átívelő élettartamú kocsányos tölgyfát.

Szarvas Péter polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a jövőben is kiemelkedő figyelmet fordít majd arra, hogy Békéscsaba a gazdaság mellett a környezetvédelemben és a városszépítésben is tovább fejlődjön.

Április 22-e a Föld napja. Ebből az alkalomból Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egy hársfát ültetett el az Aradi vértanúk ligetében, hogy ezzel is felhívja a lakosság figyelmét a természet és a növények fontosságára.

A fák levelei felfogják a szennyező anyagokat, kiegyensúlyozzák a mikroklímát, a lombkorona megköti a szén-dioxidot, és oxigént termel.  A városi embereknek ezen felül az is kellemes kikapcsolódást nyújthat, ha egy fákkal teli parkban pihenhetnek.  

- Én úgy gondolom, és úgy látom, hogy egyre többen csatlakoznak legalább a Föld napján az ilyen elvtől, az ilyen céloktól vezérelt akciókhoz. Fontosnak tartom, hogy mindenki a saját területén, a saját környezetében odafigyeljen a Föld napja üzenetére, hiszen, ha sokan együtt tesznek azért, hogy megpróbáljuk megállítani a kedvezőtlen hatásokat, akkor a Föld állapot romlása fékeződhet, sőt megállhat majd. – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere