Állami Számvevőszék

Ötödik alkalommal rendezte meg nemzetközi integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. A nemzetközileg is elismert konferencián ebben az évben közel 20 ország számvevőszéki szakértője vett részt.

Az ötnapos tudásmegosztó szemináriumon a szakértők megismerkedhettek a hazai- és nemzetközi korrupcióellenes gyakorlatokkal. A programsorozat kiemelt témája az Állami Számvevőszék által működtetett Integritás Projekt volt.

A nemzetközi konferenciára elsősorban a fejlődő országokból érkeztek számvevőszéki szakértők.

Az Állami Számvevőszék Integritás Projektjének hatékony működését jól mutatja, hogy Szaúd-Arábiából is érkeztek számvevő szakértők az eseményre.

Az Állami Számvevőszék 2019-ben is kiemelt feladatának tekinti az integritásalapú közigazgatási kultúra megteremtését, melyhez a költségvetési szervek, többek között az önkéntes integritás-felmérés kitöltésével járulhatnak hozzá.

Az Állami Számvevőszék 2014 áprilisában hozta nyilvánosságra a korábbi- és a megújult közbeszerzési rendszer működésének ellenőrzéséről szóló jelentését. Ennek során nem az egyes közbeszerzési eljárásokat, hanem a rendszer 2008 és 2012 közötti működését értékelte.

Az Állami Számvevőszék ebben a jelentésben megállapította, hogy az ellenőrzött időszakban a törvényi változások alapvetően egyszerűsítették a közbeszerzési rendszert. Az ÁSZ ellenőrzése a közbeszerzési hatóságot is érintette.

Az integritás-jelentésben tulajdonképpen az eredendő veszélyeztetettségi tényezőktől kezdve, a folyamatba épített kockázatnövelő tényezőkig és a megfelelő kontrollrendszerek működtetéséig minden féle nagyon fontos mutatókat kimutatott ez a tanulmány, mely alapján következtethetünk arra, hogy a magyar közbeszerzési gyakorlatban - a törvényi változást is figyelembe véve - van-e tisztulási folyamat, van-e hatékonyság javulás és a korrupciós kockázatokat hogyan kezelik az egyes állami szervek. - mondta Bíró Csaba elnök Közbeszerzési Hatóság