Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Békés

Ötnapos néptánc tábort szervezett a Belencéres Néptáncegyüttes és a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális Központ. A táborban a gyermekek Békés megyei néptáncokkal és népi gyermekjátékokkal ismerkednek meg.

A Belencéres Néptáncegyüttes és a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális Központ már hosszú évek óta szervezi meg népszerű nyári néptánctáborát, melynek fő iránya, hogy a különböző foglalkozások a hagyományőrzés jegyében valósulnak meg.

A táborban résztvevő 6 és 13 év közötti gyerekek egy részét többnyire helyi és környékbeli fiatalok alkotják, de vannak köztük olyanok is, akik messzebbről, sőt külföldről érkeztek és már nem először térnek vissza a táborba.

A gyermekek az 5 nap alatt néptánc-pedagógusokkal sajátítják el a lépéseket, de a tánc mellett különböző foglalkozásokon is részt vesznek a Békés-dánfoki Üdülőközpontban.

A fiatalok az öt nap alatt tanultakról, az elsajátított lépésekről és táncokról a táborzáró eseményen adnak majd számot.

Közel 270 millió forintos vissza nem térítendő forrásból, mintegy 35 önkormányzati épület- és intézmény energetikai korszerűsítése valósul meg Békésen két pályázatnak köszönhetően. A beruházás eddig elkészült fejlesztéseit, amely 26 épületet érintett, ünnepélyesen is átadták.

Békés Város Önkormányzata a két projektet az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése program során valósította meg, melyek legfőbb célja a megújuló energiaforrásokból nyert energia felhasználása, illetve a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, ami több okból is nagyon fontos.

A kivitelezés ez év elején vette kezdetét, melynek során eddig összesen 26 épületben valósult meg a korszerűsítés, további kilencnél pedig még folyamatban vannak a fejlesztési munkálatok. Ennek a részeként a többi között napelemrendszer kialakítására és a nyílászárók kicserélésre kerül sor.

A beruházás következő ütemében folytatódnak a fejlesztési és korszerűsítési munkálatok a további érintett önkormányzati tulajdonban lévő épületeknél.

A „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzése” című békési pályázatról tartott egy bejárással egybekötött sajtótájékoztatót Izsó Gábor, Békés város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzése” című pályázat részeként most két külterületi utat, a Hangyási dűlőt és a Birkási dűlőt újítják fel. Az utak megépítése nem csak az infrastruktúra kiépítése miatt fontos, hanem a környező vállalkozások erejének növelésére is szolgál.

A Birkási dűlő mellett található baromfinevelde már elkezdte a felújítást, melynek eredményeképpen duplájára nő a telephely kapacitásuk, így közel 100 ezer baromfit fognak tudni nevelni ott.

Békésen ezen kívül még számos fejlesztési projekt van folyamatban, a többi között például a rendelőintézet rekonstrukciója, a zöld város program és a kulturális központ energetikai fejlesztése is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Békésre is ellátogatott a Szakmavilág roadshow. Az úgynevezett Szakmakamionon a pályaválasztás előtt álló diákok próbálhattak ki különböző szakmákat.

A pályaválasztási kérdések a szülőket is érintik, hiszen gyermekük életében ez egy fontos mérföldkő a jövőt illetően. Ezért fontos, hogy időben kezdjük el a fiatalokat abba az irányba nevelni és tanítani, ami iránt a leginkább érdeklődik. Ezért hozták létre a szakmakamiont, amelyen a diákok a virtuális technológia segítségével próbálhatták ki a különböző szakmákat. A fiatalok számos területen alkottak, a többi között téglából építkeztek, autót szereltek, ruhákat és tortát készítettek.

A Szakmakamionhoz érkező fiataloknak elnyerte tetszését a pályaválasztási tájékoztatás ezen, gyakorlatias formája. Volt köztük olyan is, akinek már konkrét elképzelése volt arról, hogy milyen irányban szeretne továbbtanulni.

Huszonegy utca vízbiztonságát erősítő és csapadékvíz-elvezetését biztosító 154 millió forintos beruházást adott át Izsó Gábor, Békés Város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Napjainkban rendkívüli módon felértékelődött a csapadékvizek-, illetve a felszínre került talajvíz elvezetésének kérdése. Ezért az árkok kialakítása, az átereszek építése, az aljzat betonozása és az átemelők építése egyaránt része volt a projektnek, amivel huszonegy utca vízbiztonságát oldották meg Békésen. A polgármester elmondta, hogy az átadás helyén, a Keserű soron, illetve Dánfokon, a Táncsics utca és a Tárház utca egyik részén, valamint a Dózsa György utca problémás helyein valósult meg beruházás.

A fejlesztések átadása során Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül több milliárd forint érkezik a városba, melynek köszönhetően a település megújulhat.

Dél-alföldi Regionális Amatőr Színjátszó Találkozót szervezett a Mentálhigiénés Egyesület a pszichiátriai és szenvedélybetegséggel, a fogyatékossággal élők, valamint idős csapatok részvételével Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Az egyesület hagyományteremtő szándékkal hívta életre a „Játék-Szín” elnevezésű programot, amely a fellépő csapatok barátságos hangulatú megmérettetése és versenye is egyben.

A rendezvényen összesen 12 csapat vett részt. Az amatőr színjátszó találkozóra bármilyen produkcióval készülhettek a résztvevők. A mentálhigiénés egyesület egy különleges műsorral rukkolt elő a közönségnek.

A csapat több tagja zenés családból származik, így nem volt kérdés, hogy milyen produkciót adnak elő, hiszen ebben érzik jól magukat. Antoni Zsolt például kisgyermek kora óta kannázik, melyből stábunknak is tartott egy kis bemutatót.

Sokszínű védelem címmel tartottak tanácskozást Békésen. A rendezvényen ismertetésre kerültek azok az örökségvédelmi programok, projektek, amelyek a népi építészeti emlékek fennmaradást szolgálják.

A konferencia 21. alkalommal várta az érdeklődőket, melyen a falusi épített örökség megóvásának aktuális lehetőségeit mutatták be. A megőrzés és a fenntartható fejlődés módszereit, a rendelkezésre álló eszközöket is megismerhették a megjelentek. Izsó Gábor, Békés város polgármestere megnyitó beszédében arról beszélt, hogy mit jelent ez a tanácskozás a város számára.

A rendezvény során az érdeklődők számos érdekes előadást hallgathattak meg. A többi között szó esett az örökségvédelmi programok bemutatásáról is.

A népi építészeti tanácskozások és épített örökségek megőrzésének fontosságáról Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója beszélt stábunknak.

Kiemelkedő turisztikai fejlesztés valósulhat meg a Körösökön - jelentette be Révész Máriusz, az aktív turizmusért felelős kormánybiztos Békésen a Kishajó kikötőben.

A tervek szerint 2019-ben indulhat az a beruházás, amely várhatóan a békési térség gazdaságát és turizmusát is fellendítheti majd. Olyan nagyra törő tervek szerepelnek a kormány elé novemberben beterjesztésre szánt projektben, mint a többi között a lakóhajózás elindítása a Körösökön.

A kormánybiztos úgy érzi, ha a lakóhajózás, az infrastrukturális fejlesztések is megvalósulhatnak, akkor az nagyban fellendítené a turizmust a térségben. A projekt jelen fázisában még nem teljesen kidolgozott. Várhatóan októberben kerül majd a végleges javaslat a kormány elé. Dankó Béla országgyűlési képviselő is támogatja a beruházást.

Ahhoz, hogy a leendő projekt sikeres legyen, mindenféleképpen szükséges a beruházást érintő települések együttműködése és támogatása.

Hamarosan megnyitják a békési lakosok számára az első közösségi műhelyet, ahol a faipari barkácseszközök mellett két 3d-s nyomtató is várja a barkácsolni vágyókat.

1.8 millió forintból hat település összefogásával, egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat segítségével sikerült kialakítani az első közösségi műhelyet Békésen. A műhelyben a faipari munkálatok elvégezésre alkalmas eszközök mellett egy teljesen új technika is a helyiek rendelkezésére áll.

A gépparkban helyet kapott tárgyak működését egy sajtótájékoztatón mutatta be Kovács András műhelyvezető. A közösségi műhelyben lévő eszközök mindenki számára ingyenesen elérhetőek. Bizonyára sokak számra jelen pillanatban még kevésbé ismert kifejezés a 3D nyomtató. Ez egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Ott jártunkkor a nyomtatóval műanyag karkötőket nyomtattak, de a gép segítségével minden formát elő lehet állítani.

Immár jubileumi, 20. alkalommal rendezték meg a békési Madzagfalvi napokat, Békés legnagyobb közösségi rendezvényét. A nagyszabású esemény fő mozgatórugója a közösségépítés volt.

20 éve rendezték meg először a békési Madzagfalvi Napokat. A rendezvényen minden évben színes programokkal várják az érdeklődőket a gasztronómiai programoktól kezdve, a vásárokon át a könnyűzenei koncertekig. A fesztivál három napja alatt ebben az évben is minden korosztály találhatott szórakozási lehetőséget: a legkisebbek játszóházban, ugráló várban múlathatták az időt, az idősek pedig főzőversenyen mérhették össze tudásukat. A Madzagfalvi napok kezdetéről a főszervező beszélt stábunknak.

Oldalak