könyvbemutató

Bemutatták Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgárjának legújabb könyvét a Városháza dísztermében. A „Magyar Mártírok 1956, Csak a Szél Sír Felettünk” című kötet az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit mutatja be.

Fekete Pál új könyvét ünnepélyes keretek között mutatták be a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján. Azért választották ezt a dátumot a bemutató idejéül, mert mind a könyv témája, mind pedig tartalma-, valamint Pali bácsi életútja, a forradalomban betöltött szerepe és a megtorlás ideje alatt átélt szenvedései is ehhez kapcsolódnak.

Az író az 1956-os események kapcsán elmondta, hogy vannak általános és vannak különleges jegyek, melyek bevonultak a történelembe.

Az eseményen, Fekete Pál: 1956. október 23. című versét is hallhatták a jelenlévők Nagy Erika színművész tolmácsolásában.

A Békéscsabai Evangélikus Gyülekezet a hitközösség történetének 300 évfordulója alkalmából egy könyvet jelentetett meg, melyet most mutattak be a nagyközönségnek.

A Békéscsabai Evangélikus Gyülekezet a város újratelepítésével egy időben, 300 évvel ezelőtt jött létre, ezért az évforduló kiemelt jubileum a gyülekezet életében is. Annak érdekében, hogy az eseményt megfelelően megünnepeljék, úgy döntöttek, hogy könyv formátumban foglalják össze az elmúlt évszázadok történetét.

A kötet az újkori-, 1989 utáni történetét is összefoglalja az egyházközségnek, évekre lebontva és felelevenítve a fontosabb pillanatokat.

A könyv tehát nem kizárólag az egyházközösség történetét mutatja be, hanem komoly vallási-, néprajzi- és egyéb szakmai munkák is megtalálhatók benne.

Dr. Dányi László új könyvének címe: „Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?” A könyv bemutatójára Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban került sor.

Dr. Dányi László új könyvének témája a rendszerváltás utáni időszakra fókuszál, és egészen napjaink politikai életéig követi az eseményeket. Központi témája egy, az Antall-kormány és Ukrajna közötti szerződés, valamint annak későbbi hatása országunkra. Az író elmondása szerint, hasonló területen nem készült témafeldolgozás az elmúlt 27 évben, mert a könyv által feszegetett problémakörök igen kényes természetűnek bizonyultak a történelem során.   

Az I. Világháború egy fontos, ám a közelmúltig kevés figyelmet kapó történelmi eseményéről szóló könyvet mutattak be Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

Egy ez idáig kevés figyelmet kapott és tévesen tanított I. Világháborús eseménysorozatról készült könyv bemutatóján vehettek részt az érdeklődők Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A szerzők, Pintér István, történész, a Nemzetőrség alezredese és fia, Ifj. Pintér István, történész, "Przemyśl ostromai és a gyulai katonák" címmel tartott előadást Przemyśl erődítményrendszeréről, szerepéről és történéseiről. Ez az erődítményrendszer abban a korban a harmadik legnagyobb volt az Antwerpeni és a Verduni után.

A könyvhét alkalmával rengeteg érdekes történet kerül bemutatásra, ilyen például Árszintye Erika: Nyár a Szemeidben című regénye is. Horvát Cézium élete érdekes fordulatot vesz, mikor egy váratlan baleset éri őt és a kórházi ágyon magához térve ismeretlen arcok fogadják, ráadásul még a tükörből is egy idegen arc tekint vissza rá. Prozopagnóziát diagnosztizálnak nála, magyarul elveszíti arcfelismerő képességét. Miként térhetne vissza valaki a régi életébe, ha önmagát sem ismeri fel? Ám elő-elő bukkan még egy arckép, de ő vajon ki lehet..? 

Oláh Gyöngyi „Egy Csodálatos gyógyulás története” című könyvét mutatták be kedd délután a Békés Megyei Könyvtárban. 

A kiadvány írója 2007-ben rákos beteg lett, de a rossz eredmények ellenére ő élni akart, megfogadta, hogy legyőzi ezt a komoly betegséget. Elmondása szerint a szeretet adta neki a legnagyobb erőt és egy kínai medicina nevű módszer. Könyvében ezek alkalmazását és a lélek ápolásának fontos szerepét írja le részletesen. 

A bemutatót Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg, ezután az írónő tartott egy előadást, melyben elmondta, hogy a betegsége kialakulásától 11 hónap telt el a tünetmentességig és tavaly májusban hivatalosan is gyógyultnak nyilvánították.

Szerkesztő: Kasuba Ivett

Operatőr: Incze László

Oldalak