Dobozi Mézes Fesztivál

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a Kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál - kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel - a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

Doboz és a méz kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is. Köves Mihály, Doboz polgármestere stábunknak elmondta: az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült.

A fesztiválon főzőversenyt is rendeztek, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett. A több tucatnyi bográcsban rotyogott a birka- és  sertéspörkölt.

Mézárusok és a főzőverseny részvevői is nyilatkoztak stábunknak arról: miért volt érdemes kilátogatni a fesztiválra, milyen portékákkal várták az érdeklődőket.

A már kilencedik alkalommal megtartott Dobozi Mézes Fesztivál keretében az izgalmakkal teli, hetedik Dobozi Fogathajtó Emlékversenyt is beiktatták a programok közé.  A bóják között összemérhették erejüket a szemben álló felek.

Hét évvel ezelőtt a hagyományok ápolása okán hívták életre a versenyt, de akkor még nem rendelkezett ekkora volumennel, mint ebben az évben. Idén 20 kocsi indult, ebből több is külföldről érkezett, méghozzá Romániából. A versenyzők igencsak széles korosztályból jelentkeztek, 20-tól egészen 75 éves korig. Három női nevező is indult a versenyen, akik igencsak megszorongatták a tapasztalt hajtókat. A versenyt csikós előadással színesítették.

A programoknak most is nagy sikere volt, de már kilenc éve felmerült az igény egy ilyen jellegű rendezvényre.

Címkék: