kiállítás

A 2018-as esztendő meghatározó év a Meseház életében, hiszen pontosan 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Békéscsaba lakossága előtt. Ez idő alatt számos kiállítással, koncerttel, táborral és különféle programokkal várták és várják továbbra is az érdeklődőket.

1988-ban megvalósult Békéscsabán Schéner Mihály álma: a Meseház. A gyermekek kreativitásának otthona, több szempontból is egyedülálló kulturális, művelődési kezdeményezés, ahol helyet kapnak kiállítások, kézműves műhely, gyermek- és felnőtt előadások is. Veres Krisztina, az intézmény igazgatója az elmúlt 30 év fontosabb állomásairól mesélt stábunknak.

Murányi Teréz festőművész alkotásait bemutató kiállítás nyílt, a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában.

A kiállításon Takács Árpád, kormánymegbízott köszöntötte a festőnőt, a hivatali vezetőket, illetve a nagy számban megjelent, kultúra és művészet iránt érdeklődőket. Köszöntőbeszédében utalt a művésznő, Békés megyéhez való kötődésére is.

A tárlatot ezután, a Munkácsy Mihály Múzeum képviseletében, Gyarmati Gabriella, művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón hangszeren közreműködött, a KaBoHa Trió.

Murányi Teréz, becenevén Teca, többek között munkásságáról, festői stílusáról és belső világáról beszélt stábunknak, valamint kiemelte két személyes kedvencét is a kiállított festmények közül.

A festőművész kiállítását október 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Békés Megyei Kormányhivatalban.

Makettkiállítást rendeztek Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol az érdeklődők számos kiváló alkotást láthattak.

Különböző korokból történelmi személyeket, járműveket és élethű fegyvereket is megcsodálhattak a makettek szerelmesei Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A kész alkotások mellett a látogatók azt is megfigyelhették, hogy hogyan készülnek a különböző figurák. Varczag György, a Martfűi makett klub vezetője a legtöbbekkel ellentétben nem az előre legyártott különböző részek összerakásával és festésével foglalkozik, hanem az ő maga állítja elő az alkatrészeket.

Az asztalokon rengeteg különböző méretű, kidolgozottságú és témájú alkotást nézhettek az érdeklődők. A kiállítás egyik kedvelt része volt az az asztal, ahol élethű, korhű fegyvereket állítottak ki és az arra fogékonyak kézbe is vehették a géppisztolyokat.

Magyar lyukhímzéses textíliákat tekinthetnek az érdeklődők a Békéscsabai Ipartestület emeletén. A kiállítás szeptember 20-ig látható.

Magyar lyukhímzéses textíliákat állítottak ki a Békéscsabai Ipartestület székházában. A különleges hímzések mellett a szervezők régi teáskészletekkel és porcelánokkal elevenítik fel a régi korokat. A kiállított textíliák egyedisége az is, hogy nincs köztük két egyforma darab, mind-mind kivételes a maga nemében. Feigl Miklósné, a textíliák gyűjtője arról mesélt stábunknak, hogyan kezdte el gyűjteni a különböző darabokat.

A kiállítás célja, hogy megismertessék a kézimunkákat mindenkivel, aki érdeklődést mutat a régi, szép dolgok iránt. Feigl Miklósné már 27 éve gyűjti ezeket a különleges darabokat, melyeket minden évben kimos, vasal és keményít. Rajongását az is mutatja, hogy nincs kedvenc darabja, ugyanis mindegyik hímzést imádja.

A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg Békéscsabán, a Kossuth tér 8. szám alatt.

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a békéscsabai Pásztor utcai bölcsőde. A születésnapi ünnepségen kiállítással és nosztalgiázással ünnepeltek a régi és új dolgozók és bölcsődések.

A Pásztor utcai bölcsőde 1978. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit, pontosan 40 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben több mint kétezer gyermek járt ebbe az intézménybe. A születésnapi ünnepséget azért álmodták meg, hogy lehetőséget biztosítsanak volt bölcsődéseiknek és korábbi dolgozóiknak a visszatérésre, az emlékezésre.

A rendezvényen előkerültek a régi fotók, megidéződtek az emlékek, a megjelentek sokat nosztalgiáztak.

Az ünnepségen elhangozott, hogy az intézmény vezetősége névváltoztatáson gondolkozik. Bogár Éva a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója elárulta: a 8-as számú bölcsődei elnevezést lecserélnék egy újabb, barátságosabb és korszerűbb névre, hiszen ez a bölcsőde már bizonyított, negyven éve áll a köz szolgálatában.

Csabai Nosztalgiák címmel rendeztek kiállítást Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban. Tuska János tárlatával a Magyar Fotográfia Napjára emlékeztek.

Magyarországon 1840. augusztus 29-én készült először nyilvános eseményen fénykép. Ennek alkalmából a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését. Ehhez 2003-ban több kiállítással a Békéscsabai Munkácsy Emlékház is csatlakozott. Az idei tárlattal Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója előtt tisztelegnek Tuska János - Csabai Nosztalgiák című tárlatával.

Tuska János 12 éve gyűjti a Békéscsabát ábrázoló képeslapokat, melyeket Európa több országából és aukciós oldalakról szerez be. Ma már több 100 található gyűjteményében. A Munkácsy Emlékházban nyílt kiállításával a régi Békéscsaba tárul a szemünk elé.

Ha Szabadkígyósról van szó, akkor sokaknak az impozáns kastély jut eszébe, a nyári időszakban pedig a Kígyósi Kastélyjátékok is. A Wenckheim-kastélyban és a parkban megrendezett eseményen a kiállítások mellett koncertek és gyermekprogramok is várták a kilátogatókat.

Korhű környezetben és gyönyörű műalkotások között találták magukat azok az érdeklődők, akik kilátogattak Szabadkígyósra, a Wenckheim-kastélyba. Tizenhét éve rendezik meg a Kígyósi Kastélyjátékokat, melynek fő célja kezdetektől fogva az volt, hogy felhívja az emberek a figyelmét erre az építészeti értékre. A kastélyjátékok alkalmával számos érdekes program is várta az érdeklődőket.

A rendezvényen részt vett Várkonyi János festőművész is. Időutazás című kiállításának képei emlékeket sugároznak a művész életéből.

A kastélynap minden évben nagy élményt jelent a kilátogatóknak. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyerekek is olyan programokon vehessenek részt, amitől emlékezetes marad ez a hétvége is.

A Békéscsaba 300 programsorozathoz kapcsolódva egy kiállítással tisztelegnek a szervezők az alapító csabai szlovákokra. A tárlaton megtekinthetőek azok a minták, illetve motívumok, melyek az akkoriban használatos ruhákon díszelegtek.

Békéscsabán a Szlovák Tájházban, valamint a Szlovák Kultúra Háza 3 termében láthatjuk azokat a munkákat, melyeket a Rozmaring szakkör készített. A kiállítás során azokat a motívumokat mutatják be néhány ma használatos tárgyon, melyek a Békéscsabán élő szlovák őseink ruháin díszelegtek.

A szervezők ezzel a kiállítással a Békéscsaba 300 programsorozathoz kapcsolódva tisztelegnek, illetve emlékeznek az alapító csabai szlovákokra. A kiállításon látható ruházati motívumokat múzeumokból, illetve Dr. Illés Károlyné saját gyűjteményéből állnak össze, amelyeket még főiskolás korában kezdett gyűjteni.

A ruházati mintákon kívül az egykor használatos ködmönök mintáit is megtekinthetjük, azonban nem bőrre-, hanem textíliára hímezve.

Megnyitották Scholtz Endre festőművész „Nekem Csaba” című  kiállítását a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az alkotó kedvenc témája a mediterrán tengerpart, ezért helyezte el hasonló világba Békéscsabát most kiállított képein.

Scholtz Endre rendkívül termékeny alkotó, az évek során több ezer képet festett. Magyarországon háromezer festménye található közintézményekben, többek között a Munkácsy Mihály Múzeumban és magángyűjtőknél. Jelenlegi kiállításában Békéscsaba városát egy mediterrán világban ábrázolta.

Scholtz Endre az alföldi stílus képviselője, kolorista művész. Az alkotó visszatérő kedvence a mediterrán világ, a tenger és a magyar Alföld. Ismerősei csak „gesztuskirály” néven emlegetik, a festő ennek történetéről is beszélt.

A festő 23 képét állították ki a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében, a tárlatot május 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás, melyet a kormányhivatal aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás. A gyűjtemény jelenleg 25 darab rajzból, illetve litográfiából áll, melyek közel 100 éves másolatok.

A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején általában szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet, a jelenlegi kiállítás azonban különlegesnek mondható, hiszen egy kulturális kiállításnak adott színteret az intézmény.

Munkácsy Mihály békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de egy olyan festőművész vált belőle, aki hatalmas vásznaival az egész világot meghódította.

Oldalak