kiállítás

A lengyel alkotmány ünnepe alkalmából szervezett kiállítást Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület. A tárlat Szent László lovagkirály életéhez és legendájához kapcsolódó illusztrációkat mutat be.

Az 1971. május 3-ai Lengyel Alkotmány jóváhagyására emlékeztek Békéscsabán, ahol ez alkalomból a Lencsési Közösségi Házban gyűltek össze az érdeklődők. Az ünnepélyes eseményen két kórus is közreműködött: a Chopin-, illetve a Békéscsabai Premier Művészeti Fiúkórus, akik lengyel népdalokat is elénekeltek.

Az ünnepség apropóján egy Szent Lászlóhoz kapcsolódó történelmi kiállítás is nyílt, amit a szervezők olyan módon próbáltak összeállítani, ami elüt a hagyományos királyi életeket bemutató kiállításoktól. Szent László évét a tavalyi évben ünnepelték a magyarországi lengyelek, az egykori magyar lovagkirály pedig a források szerint több szállal is kötődött a lengyelekhez, akik 1993 óta úgy is tekintenek rá, mint a magyarországi lengyelek védőszentjére.

Március 15-én nyílt meg Békéscsabán a Petőfi anzix- Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című kiállítás.

Tisztelegve Petőfi Sándor emléke előtt, a Munkácsy Mihály Múzeum március 15-én nyitotta meg azt a tárlatot, melyben a hazafi és költő ihlette műveket mutatták be. A gyűjteményt a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum őrzi, melyből Gyarmati Gabriella művészettörténész válogatta össze azokat a műveket, melyet a kiállításon láthatunk. Ilyen például az a szőnyeg, amit a Magyar Kárpitművészek Egyesületéből egy 24 fős csapat készített el és ami a terem egyik legfeltűnőbb darabja.

A megnyitó különlegessége volt, hogy a látogatók csak aznap tekinthették meg az eredeti anyakönyvet, melybe Petőfi Sándor születését jegyezték. Ez az esemény azért számít egyedinek, mert ezt az anyakönyvet a kiskőrösi evangélikusi egyházközség őrzi, épp ezért csak kivételes esetekben, néhány évtizedente adják ki a matriculát. Békéscsabára Lupták György evangélikus esperes hozta magával a kuriózumot.

Társművészet-művésztársak címmel nyílt kiállítás Mata János és Kner Imre munkáiból Gyulán, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában. A kiállítást korábban Budapesten tekinthették meg az érdeklődők.

Kner Imre, mint a 20. századi tipográfia megújítójaként, valamint a gyomai nyomda második tulajdonosaként vált ismertté. Mata János grafikus és fametsző is volt, 1943-ban ő kereste meg Kner Imrét egy krónika megjelentetése kapcsán. A két férfi nagyon hamar megtalálta a közös hangot. A kiállításon látható alkotásokról Dr. Erdész Ádám, a Levéltár igazgatója beszélt.

Több szempontból érdekes ez a kiállítás, egyrészt emléket szerettek volna állítani a két művész munkássága előtt, másrészt ifjabb Mata Jánosnak, aki bár, szerette volna, de váratlan halála miatt, nem tudta befejezni megemlékező dokumentumfilmét. Dr. Erdész Ádám mellett a kiállítást Kéri Pálnénak, Mata János unokájának is köszönhetjük, aki a megnyitón készséggel mesélt a tárlat megszületéséről.

Megnyílt a szenzációs Andy Warhol kiállítás a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a pop-art egyik meghatározó és legismertebb alakjának alkotásait és a művészhez kötődő tárgyakat mutatja be.

Az ünnepélyes megnyitón Fekete Péter elmondta, hogy Andy Warhol megújította és átértelmezte a szitázás technikáját, de ettől még nem lesz senkiből világhírű. A művész egy barátja unszolására készítette el előbb csak híres-, majd elhíresült dollárbankóit, a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit, majd eredeti fényképfelvételek átalakításával a Marilyn Monroe portrékat. Ezzel egyszerre híres-, majd világhírű lett. A kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban a szlovákiai, Mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben jött létre.

Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” címmel meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A kiállítás megnyitóján számos alkotást díjaztak.

Szebbnél-szebb alkotások születtek azon a pályázaton, melyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hirdetett meg a környezettudatosság szellemében. Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” című rajzpályázat alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Túriné Kovács Márta osztályvezető mondott köszöntő beszédet.

A természet értékeit hangsúlyozó pályázatra 4 kategóriában érkeztek alkotások: óvodások, az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai és középiskolások neveztek rajzaikkal.

Közel 250 alkotás érkezett be a pályázatra, melyeket szakértő zsűri értékelt. Az általuk kiemelt alkotásokat értékes nyereményekkel díjazták a kiállítást megnyitó ünnepségen.

Gubis Mihály alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat tárlata. A 2006-ban tragikus körülmények között elhunyt képzőművész idén ünnepelte volna 70. születésnapját.

A sokak által kedvelt, szeretett képzőművész, Gubis Mihály tiszteletére rendezett kiállítás elevenedett meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a művész alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat részeként. A 12 éve elhunyt Gubis Mihály idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum- és a család gyűjteményéből állították össze.

Gubis Mihály az undergroundhoz tartozó, progresszív művész volt. Nyomdászati, grafikai tevékenysége után művészetét rendezettség jellemezte. Később szobrok, domborművek és performanszok formájában alkotott. Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze arra törekedett a kiállított művek válogatásakor, hogy érteni lehessen a művész stílusának alakulását. Az utolsó korszakából származó drámai, nehezen érthető festményei még nem voltak láthatóak Békéscsabán.

„Emlékek az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat során az érdeklődők a 101-es gyalogezred történetéről hallhattak beszámolót, valamint megtekinthették a tábori- és harctéri levelezőlapokból összeállított válogatásanyagot.

Az I. világháború- és az 1883-ban megalakult Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékeit mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás. Az ezred 1914 nyarán vonult a Nagy Háborúba, ahol a katonák - miközben megjárták a szerb, galíciai és olasz frontot is - végig hősiességükről és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A 101-es gyalogezred történetét Szaszák György könyvtáros elevenítette fel.

A könyvtár földszintjén több mint 100 tábori levelező-, és képeslap került a nyilvánosság elé, melyekre a különböző családi- és otthoni gyűjteményekben bukkantak rá.

Kiállítás nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban a nyári nemzetközi művésztelepen készült alkotásokból. A megnyitón a Békéstáji Művészeti Társaság felajánlotta a képeket a város számára.

A Békéstáji Művészeti Társaság minden évben Békéscsabára invitál hazai- és külföldi alkotókat, akik különböző előadásokon, alkotó délutánokon és ismerkedő esteken vehetnek részt a helyi művészekkel. A nyári tábor az egyik produktív időszak, melynek egyik látványos és érdekes eseménye az a közös alkotás, amikor a képzőművészek Békéscsaba főterén változtatják át a vásznat műalkotásokká.

A művészeti társaság hosszú ideje a város kulturális életének egyik meghatározó szereplője. Ez jól látszik abból is, hogy a nyári tábort 2004 óta minden évben megrendezik. Az idei táborban készült alkotásokat a társaság felajánlotta a város számára, melyet Szarvas Péter polgármester nagy örömmel fogadott.

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Egy újabb tehetséges művész mutatkozhatott be a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. Ezúttal Solticz Kálmán végzős művészeti hallgató elmúlt éveinek anyagából nyílt kiállítás.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a Szlovák Kultúra Háza lehetőséget biztosít a tehetséges fiatal művészek számára, hogy bemutatkozzanak a nagyközönség előtt is. Ezt a kezdeményezést még Baji Miklós Zoltán „BMZ” indította el másfél évvel ezelőtt, most pedig a sorozat egy újabb állomásához érkezett.

Solticz Kálmán végzős művészeti alkotó 2013 szeptemberétől tanul festészetet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint aktívan vesz részt a különböző művésztelepek munkájában, ahol több alkalommal is kiállították már festményeit.

Művészeti stílusára a különböző formák ötvözése jellemző, nem célja a látvány pontos visszaadása, sokkal inkább a hangulat és a kép összhangja érdekli.

Elmondása szerint festményeihez gyakran használ különböző technikákat a festészet és a szobrászat ötvözésének jegyében.

A 2018-as esztendő meghatározó év a Meseház életében, hiszen pontosan 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Békéscsaba lakossága előtt. Ez idő alatt számos kiállítással, koncerttel, táborral és különféle programokkal várták és várják továbbra is az érdeklődőket.

1988-ban megvalósult Békéscsabán Schéner Mihály álma: a Meseház. A gyermekek kreativitásának otthona, több szempontból is egyedülálló kulturális, művelődési kezdeményezés, ahol helyet kapnak kiállítások, kézműves műhely, gyermek- és felnőtt előadások is. Veres Krisztina, az intézmény igazgatója az elmúlt 30 év fontosabb állomásairól mesélt stábunknak.

Oldalak