kiállítás

Magyar lyukhímzéses textíliákat tekinthetnek az érdeklődők a Békéscsabai Ipartestület emeletén. A kiállítás szeptember 20-ig látható.

Magyar lyukhímzéses textíliákat állítottak ki a Békéscsabai Ipartestület székházában. A különleges hímzések mellett a szervezők régi teáskészletekkel és porcelánokkal elevenítik fel a régi korokat. A kiállított textíliák egyedisége az is, hogy nincs köztük két egyforma darab, mind-mind kivételes a maga nemében. Feigl Miklósné, a textíliák gyűjtője arról mesélt stábunknak, hogyan kezdte el gyűjteni a különböző darabokat.

A kiállítás célja, hogy megismertessék a kézimunkákat mindenkivel, aki érdeklődést mutat a régi, szép dolgok iránt. Feigl Miklósné már 27 éve gyűjti ezeket a különleges darabokat, melyeket minden évben kimos, vasal és keményít. Rajongását az is mutatja, hogy nincs kedvenc darabja, ugyanis mindegyik hímzést imádja.

A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg Békéscsabán, a Kossuth tér 8. szám alatt.

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a békéscsabai Pásztor utcai bölcsőde. A születésnapi ünnepségen kiállítással és nosztalgiázással ünnepeltek a régi és új dolgozók és bölcsődések.

A Pásztor utcai bölcsőde 1978. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit, pontosan 40 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben több mint kétezer gyermek járt ebbe az intézménybe. A születésnapi ünnepséget azért álmodták meg, hogy lehetőséget biztosítsanak volt bölcsődéseiknek és korábbi dolgozóiknak a visszatérésre, az emlékezésre.

A rendezvényen előkerültek a régi fotók, megidéződtek az emlékek, a megjelentek sokat nosztalgiáztak.

Az ünnepségen elhangozott, hogy az intézmény vezetősége névváltoztatáson gondolkozik. Bogár Éva a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója elárulta: a 8-as számú bölcsődei elnevezést lecserélnék egy újabb, barátságosabb és korszerűbb névre, hiszen ez a bölcsőde már bizonyított, negyven éve áll a köz szolgálatában.

Csabai Nosztalgiák címmel rendeztek kiállítást Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban. Tuska János tárlatával a Magyar Fotográfia Napjára emlékeztek.

Magyarországon 1840. augusztus 29-én készült először nyilvános eseményen fénykép. Ennek alkalmából a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését. Ehhez 2003-ban több kiállítással a Békéscsabai Munkácsy Emlékház is csatlakozott. Az idei tárlattal Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója előtt tisztelegnek Tuska János - Csabai Nosztalgiák című tárlatával.

Tuska János 12 éve gyűjti a Békéscsabát ábrázoló képeslapokat, melyeket Európa több országából és aukciós oldalakról szerez be. Ma már több 100 található gyűjteményében. A Munkácsy Emlékházban nyílt kiállításával a régi Békéscsaba tárul a szemünk elé.

Ha Szabadkígyósról van szó, akkor sokaknak az impozáns kastély jut eszébe, a nyári időszakban pedig a Kígyósi Kastélyjátékok is. A Wenckheim-kastélyban és a parkban megrendezett eseményen a kiállítások mellett koncertek és gyermekprogramok is várták a kilátogatókat.

Korhű környezetben és gyönyörű műalkotások között találták magukat azok az érdeklődők, akik kilátogattak Szabadkígyósra, a Wenckheim-kastélyba. Tizenhét éve rendezik meg a Kígyósi Kastélyjátékokat, melynek fő célja kezdetektől fogva az volt, hogy felhívja az emberek a figyelmét erre az építészeti értékre. A kastélyjátékok alkalmával számos érdekes program is várta az érdeklődőket.

A rendezvényen részt vett Várkonyi János festőművész is. Időutazás című kiállításának képei emlékeket sugároznak a művész életéből.

A kastélynap minden évben nagy élményt jelent a kilátogatóknak. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyerekek is olyan programokon vehessenek részt, amitől emlékezetes marad ez a hétvége is.

A Békéscsaba 300 programsorozathoz kapcsolódva egy kiállítással tisztelegnek a szervezők az alapító csabai szlovákokra. A tárlaton megtekinthetőek azok a minták, illetve motívumok, melyek az akkoriban használatos ruhákon díszelegtek.

Békéscsabán a Szlovák Tájházban, valamint a Szlovák Kultúra Háza 3 termében láthatjuk azokat a munkákat, melyeket a Rozmaring szakkör készített. A kiállítás során azokat a motívumokat mutatják be néhány ma használatos tárgyon, melyek a Békéscsabán élő szlovák őseink ruháin díszelegtek.

A szervezők ezzel a kiállítással a Békéscsaba 300 programsorozathoz kapcsolódva tisztelegnek, illetve emlékeznek az alapító csabai szlovákokra. A kiállításon látható ruházati motívumokat múzeumokból, illetve Dr. Illés Károlyné saját gyűjteményéből állnak össze, amelyeket még főiskolás korában kezdett gyűjteni.

A ruházati mintákon kívül az egykor használatos ködmönök mintáit is megtekinthetjük, azonban nem bőrre-, hanem textíliára hímezve.

Megnyitották Scholtz Endre festőművész „Nekem Csaba” című  kiállítását a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az alkotó kedvenc témája a mediterrán tengerpart, ezért helyezte el hasonló világba Békéscsabát most kiállított képein.

Scholtz Endre rendkívül termékeny alkotó, az évek során több ezer képet festett. Magyarországon háromezer festménye található közintézményekben, többek között a Munkácsy Mihály Múzeumban és magángyűjtőknél. Jelenlegi kiállításában Békéscsaba városát egy mediterrán világban ábrázolta.

Scholtz Endre az alföldi stílus képviselője, kolorista művész. Az alkotó visszatérő kedvence a mediterrán világ, a tenger és a magyar Alföld. Ismerősei csak „gesztuskirály” néven emlegetik, a festő ennek történetéről is beszélt.

A festő 23 képét állították ki a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében, a tárlatot május 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás, melyet a kormányhivatal aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás. A gyűjtemény jelenleg 25 darab rajzból, illetve litográfiából áll, melyek közel 100 éves másolatok.

A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején általában szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet, a jelenlegi kiállítás azonban különlegesnek mondható, hiszen egy kulturális kiállításnak adott színteret az intézmény.

Munkácsy Mihály békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de egy olyan festőművész vált belőle, aki hatalmas vásznaival az egész világot meghódította.

A Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely egy kiállítást rendezett a „Csak tiszta forrásból…” című fotópályázat zsűrizett alkotásaiból. A megmérettetésre a határainkon belül- és túl élő, és alkotó magyar fotósok jelentkezhettek. A tárlat megnyitójával egybekötve kiosztották a pályázat díjait is.

A „Csak tiszta forrásból…” elnevezésű fotópályázatot immáron 16. alkalommal szervezte meg a Márvány Fotóműhely és a Lencsési Közösségi Ház. A megmérettetés a március 15-i ünnephez kötődik és hagyományos, valamint digitális technikával készült, kizárólag fekete-fehér képekkel vehetnek részt rajta a versenyzők.

A több mint 600 alkotásból 50-et választott ki a zsűri, a döntés pedig nem volt könnyű, hiszen az előző évekhez hasonlóan idén is számos minőségi alkotás érkezett be a kiírásra. Az első helyezett „A Családfő” című alkotás lett. Készítője, Horosnyi Sándor stábunknak elmondta, hogy már néhány éve részt vesz a versenyen, de csak most sikerült a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára állnia.

Gálos László salgótarjáni fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán a Lencsési Közösségi Ház nagytermében. A fekete-fehér képekből álló tárlatot március 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Lencsési Közösségi Ház, alapítása óta több mint 250 kiállításnak adott már otthont. Kezdetben képzőművészeti alkotásokból nyílt tárlatokat tekinthettek meg az érdeklődők, majd 2001-ben a közösségi ház fenntartása alatt kezdett el működni a Márvány Fotóműhely és onnantól kezdve már fotókiállításokat is szerveztek - ilyen kiállítás Gálos László salgótarjáni fotóművész tárlata is.

Gálos Lászlóban 2015 nyarán, Varga Tamás „Éteri pillanatok” című kiállításán fogalmazódott meg, hogy fotóművész lesz. A nedves kollódiumos fotográfiák varázslata azonnal magával ragadta. Tudta, hogy ez az a képalkotási mód, amivel ki tudja fejezni mindazt, amit a világról érez és gondol. Az eltelt néhány év alatt több elismerést is kapott, de a számára a leglényegesebb a képek létrehozása - a folyamatos kutatás a még jobb és a még mélyebb fotográfiai kifejezési lehetőségek után.

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára a Békés Megyei Könyvtárban tartott kiállítást és konferenciát. Az összejövetel témája a kiegyezés, a dualizmus és a polgáriasodás volt.

Az elmúlt évben indult a Békés Megyei Levéltár azon projektje, mely a kiegyezés, dualizmus, polgárosodás címet viseli. A projekt egy konferenciával indult Gyulán, mely után elkészült egy vándorkiállítási anyag, valamint több könyvet is kiadtak a témával kapcsolatban.

Az első előadást Szilágyi Adrienn, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa adta, aki a magyarok királynéjáról, Sissi-ről és az ő népszerűségéről beszélt.

A Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, Sáfár Gyula, a csabai sportélet kezdeteiről tartott előadást. Stábunknak elmondta, hogy milyen források álltak rendelkezésére az előadás összeállításához.

Oldalak