kiállítás

Elmúlt hétvégén, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva, egy rendhagyó, szakrális tárlatot nyitottak meg a Munkácsy Mihály Múzeumban. A kiállítás Harangozó Imre néprajzkutató, „Csillagok Között Fényességes Csillag – Hagyományain Szent László Királya” című előadásával vette kezdetét.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről-évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész - köztük a Munkácsy Mihály Múzeum is, méghozzá Harangozó Imre néprajzkutató, Szent László királyhoz kapcsolódó szakrális kiállításával. A megnyitón az érdeklődők Harangozó Imre előadását is meghallgathatták.

A szentelő hősök alakja egy magyar specialitás, mivel a környező népek nem szentelőkhöz, hanem a teremtőhöz kötik a különböző helyeket, helységeket.

Harangozó Imre Szent László királyhoz kapcsolódó szakrális kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeum Kamara Termében, szeptember 24-ig tekinthető meg.

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő, Ruva Farkas Pál Békés megyei körútjának első állomásán, Medgyesegyházán mutatta be új könyveit, valamint a festményeiből nyílt kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

 

Ruva Farkas Pál a Békés megyei Újkígyóson született 1952-ben. Gyermekkorában itt élt, de az Általános iskola nyolcadik osztályát már Medgyesegyházán végezte. Festői pályára soha nem készült. Két éve egy súlyos betegség hatására - melyből felgyógyult - kezdett el alkotni. Úgy érzi, egy motivációt kapott akkor, hogy fessen le mindent, ami éppen foglalkoztatja.

 

Ruva Farkas Pál

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő

 

„Úgy jött, mint a többi, az írás és a többi olyan dolog, amit az ember nem tud megtervezni én szerintem.  De úgy isteni adottság, sugallat talán. Talán akkor fogalmazok jól, ha azt mondom, hogy ez egy ilyen sugallatszerű.”

 

13 évvel ezelőtt született meg egy együttműködés a békéscsabai Márvány Fotóműhely és az Aradi Fotóklub között. Minden év júniusában a Márvány Fotóműhely bemutatja Aradon legjobb alkotásait, szeptemberben pedig az Aradi Fotóklub látogat el Békéscsabára, hogy ők is megismertessék műveiket az itteni közönséggel.

 

Az Aradi Fotóklub már 13. alkalommal tart tárlatot a Lencsési Közösségi Házban. Ez alkalommal egy klub-kollekcióval készültek, melyben inkább a természetfotók dominálnak, a portré és emberábrázolással szemben. Júniusban a Márvány fotóműhely is egy hasonló összeállítást mutatott be Aradon. Vezetőjük, Katona Péter kitért arra is, miért fontos a klubok közti együttműködés.

Az Aradi fotóklub elnöke is fontosnak tartja a közös programokat, fotózásokat és kiállításokat, mivel ezek által egymástól is tanulhat, valamint tapasztalatokat is cserélhet a két közösség.

 

Az aradi művészek kiállítása szeptember 22-ig tekinthető meg hétköznapokon Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban.

Címkék:

„…. és a dolgok kisimulnak” címmel nyílt egyedülálló vasalókiállítás a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar várótermében. A különleges gyűjtemény a vasalók történelmi fejlődését mutatja be a formában, anyagban és díszítésben is egyedi darabokon keresztül. 

 

Mester Gábor 43 éve gyűjti a régiségeket, melyek között különleges helyet foglal el a 100 darabból álló vasalógyűjtemény. A békéscsabai gyűjtő elmondta, gyűjteményének egyedi darabjai a háztartásban betöltött szerepük mellett, gyakran az otthonok díszei is voltak.

 

Mester Gábor

gyűjtő

 

„Ennek a gyűjteménynek a 30-40 százaléka különleges, egyedi. Ezek régen is drága vasalók voltak, nem mindenki tudta megvenni, általában egy háztartásban a legolcsóbb vasalókat vették, de ha lakásdísznek is akarta, akkor megvett egy komolyabb, díszesebb vasalót és kirakta a konyhaszekrényre.”

 

Kiállítás nyílt a 13. Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból a Munkácsy Mihály Múzeumban. A 24 alkotást augusztus végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

A népművészeti táborban készült alkotásokból nyílt kiállítás a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának aulájában.

Különleges kiállítással ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a Békés Megyei Könyvtárba, hiszen közvetlenül a bejárat után papírból készült figurákkal, kosarakkal és különböző ajándéktárgyakkal találkozhatnak. 

A Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben címmel nyílt kiállítás a Békéscsabai Református Egyházközség gyülekezeti termében. A kiállítást július 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Kolozsváry-Stupler Éva képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban "Bepillantás a kintbe" címmel.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-György Albert Szakgimnázium és Kollégiuma iparművészeti tagozatos diákjainak fotóiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban.

Oldalak