kiállítás

Ismét színvonalas kiállítás nyílt Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában, ahol három művész festményeit tekinthették meg az érdeklődők.

A nagysikerű, fiatal festők képeit bemutató sorozat után a Szlovák Kultúra házában új kiállítás-sorozatot indítottak, melyben ezúttal az idősebb generációt képviselő művészek mutathatják be alkotásaikat. Az új sorozat az „ART-tolók” címet kapta. Az első kiállításon három alkotó: egy békéscsabai és két orosházi művész mutatta be képeit. Pásztorné Rita gyermekkora óta érdeklődik a különböző művészetek iránt és már iskolás évei alatt megmutatta tehetségét.

A festőnő képeit a líraiság jellemzi, illetve a színek és kompozíciók harmóniája. Fülöp Antal is több évtizede foglalkozik a festészettel, őt először a lenolaj sokak által nem kedvelt illata vonzotta a festővászon elé.

Őrangyal – a fény ölelése címmel nyílt kiállítás G. Pataki Mária grafikus, festő, képzőművész és Miklós Adrienn társalkotó képeiből a Békéscsabai Jaminai Fiókkönyvtárban. A tárlat 2018. január 19-ig tekinthető meg. 

Az alkotóművész, G. Pataki Mária, gyermekként szeretett bele a rajz, a festészet világába. Gazsy Endre rajztanár, festőművész volt az, aki a ceruza varázsát, a paletta színeit megszerettette a művésznővel. G. Pataki Mária kizárólag a művészet világában tudta elképzelni az életét, ezért Budapesten, dekoratőr-grafikus szakon végezte tanulmányait. Azóta többféle anyaggal dolgozott (zsákvászon, tüll), de végül az ecset „ragadt” végérvényesen a kezéhez. G. Pataki Mária grafikus, festő, képzőművész és Miklós Adrienn társalkotó képeiből a Békéscsabai Jaminai fiókkönyvtárban nyílt kiállítás. A megnyitón, aki kedvet kapott hozzá, egy képet is festhetett.

20 éves lett a Lencsési Közösségi Ház Csipkeverő Klubja. Az évforduló apropóján, az intézményben egy jubileumi kiállítást szerveztek.

A 20 éves Csipkeverő Klub, a megye egyetlen tárgyalkotó művészeti közössége. Fennállásuk alatt számos művészeti versenyen részt vettek, a többi között a békéscsabai textilkonferencián is. Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy a versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és számos magas díjjal is büszkélkedhetnek.

A Lencsési Közösségi házban összesen 12 klub működik. Ez a szám is azt bizonyítja, hogy nagy a közösség összetartó ereje. Számos klub már a 90-es évek óta működik az intézményben.

A Csipkeverő Klub jubileumi kiállítása december 18-ig tekinthető meg a Lencsési Közösségi Házban, hétköznapokon reggel nyolctól este hat óráig.

Kiállítás nyílt „A puszta fiai” címmel a Csabagyöngye Kulturális Központban. A pásztor- és betyárvilágot bemutató tárlat a 19. és 20. század elei Békés megyét mutatja be.

A térség pásztor- és betyárkultúráját bemutató kiállítás nyílt Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A kiállításon megtalálhatók eredeti-, száz évnél is idősebb használati tárgyak és ruhadarabok.

A gyűjteményt a Guzsalyas Egyesület, a Körösök Völgye Vitézi Bandérium, A Körös-Szögi Hagyományőrző Csikós Egyesület, Harangozó Imre néprajzkutató és Szőke Péter népi iparművész tárgyaiból állították össze, melyek közül kiemelkednek a berakásos ostornyelek, melyek erre a térségre jellemzőek voltak.

A berendezett Hungarikum klub szobában a ruhadarabokon és a használati tárgyakon kívül több érdekes kiegészítőt is szemügyre vehetnek a látogatók. A tárlatot december 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Galamb- és kisállat kiállítást tartottak Gyulán, a Harruckern János szakiskola kollégiumának tornatermében. A tárlaton több különleges madárfajt is megcsodálhattak az érdeklődők.

A Galamb és Kisállat Kiállításnak már évtizedes hagyománya van Gyulán, melyet kétévente rendeznek meg, díjazással egybekötve.

A gyulai Harruckern János szakiskola kollégiumának tornatermében galambok, papagájok és mandarin réce is várta a vendégeket, valamint a 12 fajta kiállított baromfi közül az egyik legkülönlegesebbet - a kelet-ázsiai selyemtyúkot is megcsodálhatta a közönség.

A kiállításon lehetőség volt arra is, hogy a tenyésztőkkel felvegyék az érdeklődők a kapcsolatot és akár megvásároljanak egy-egy kisállatot is.

Két fiatal fotós képeit mutatja be az a kiállítás, mely a Szent István Egyetem Agrár és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai campusán nyílt.

A technikai fejlődés miatt manapság rengetegen hozzáférnek a kiváló képek készítésére alkalmas mobiltelefonokhoz vagy fényképezőgépekhez. Ezekkel az eszközökkel gyönyörű képeket lehet készíteni, azonban ahhoz, hogy valaki profi fotós legyen és profi képeket készítsen, Nagy Károly grafikus szerint ennél sokkal több kell.

A szakember véleménye szerint a kiállítás két művésze ilyen tehetséggel és látásmóddal rendelkezik.

A képekből az ott élő emberek kultúrájába és az országban dúló szegénységbe pillanthatunk be. A másik kiállító Szabó Luca, aki leginkább portréfotózással foglalkozik. A tárlaton kiállítottak közül, kedvenc képe édesapját ábrázolja.

Retro magnó és rádió kiállítást tartottak Békéscsabán, a VOKE Vasutas Művelődési Házában. A hétvégi tárlaton rengeteg magángyűjteményekből származó magnót és rádiót állítottak ki, sokat közülük az érdeklődők ki is próbálhattak.

Ismét a retró világába kalauzolta a békéscsabai a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén rendezték meg ugyanis a Retro Magnó- és Rádiókiállítást. A kiállítás megnyitóján többek között részt vett Máthé Sándor, a Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja Egyesület elnöke is.

A kiállításon több, ritka darabot is megcsodálhattak az érdeklődők. Máthé Sándor szerint ezen a békéscsabai kiállításon sokkal színvonalasabb gyűjteményt sikerült összeszedni, mint az előző-, más városokban tartott tárlatokon. Békés megye egyik legismertebb rádiógyűjtőjének, Bereczki Lajosnak már több önálló kiállítása is volt, de most igazi ritkaságokkal is meglepte a közönséget. A gyűjtőnek már gyermekkora óta szenvedélye a rádiótechnika.

Az elmúlt hétvégén egy különleges, barlangokban készült fotókból álló kiállítással várta az érdeklődőket Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely.

Szuhai Sándor barlangfotós, az Erdélyi-szigethegység barlangjaiban készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi Házban, melynek megnyitója után egy vetítéssel egybekötött előadást is meghallgathatott a közönség a barlangfotózás szépségeiről, valamint nehézségeiről.

A belépési engedélyt a mai rendszer szerint több hatóságnál is meg kell igényelni, ami a bonyolult eljárás ellenére sokszor elutasító végzéssel jár. Ha mégis sikerül minden hozzájárulást megszerezni, akkor még mindig hátra van több nehezítő tényező is, az egyik ilyen, hogy a fotós nem léphet be egyedül a barlangba.

A nehézségek ellenére a végeredmény magáért beszél. Az elkészült alkotások lélegzetelállító-, az ember számára nem mindennapos látványt nyújtanak és olyan szegletét mutatják be földünknek, amit egy átlag szem talán sohasem lát.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Munkácsy Mihály Múzeummal és a Békés Megyei Könyvtárral együttműködve mutatta be Csabai-Wagner József képi emlékezete című kiállítását a Magyar Festészet Napja alkalmából.

Csabai-Wagner József eredetileg építésznek tanult és a budapesti Királyi József Műegyetemen szerzett egyetemi végzettséget. Miután visszatért Békéscsabára, a Munkácsy Mihály Múzeum épületét - akkori nevén a Közművelődés Házát tervezte meg, majd 1907-ben

Csabai-Wagner József 1888. május 27-én született Mezőberényben. Az 1910-és évektől kezdve sokat rajzolt és festett Békéscsabán és környékén. Elvégezte a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolát Balló Ede tanítványaként, bejárta Európa múzeumait, gyűjtötte a tapasztalatokat és ezalatt folyamatosan festett. Több neves elismerést is magáénak tudhatott. 1967-ben hunyt el Mezőtúron. Halálának 50. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. építésvezetőként a kivitelezésben is részt vett. Utolsó kiállítása is az általa tervezett Munkácsy Mihály Múzeumban volt.

Ezüst György munkássága széles körben ismert, a művész magyarországi és európai viszonylatban is híres festő volt. A nyáron elhunyt békéscsabai származású festő emlékére most kiállítás nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A közelmúltban elhunyt Ezüst György festőművész emlékkiállítását rendezte meg a Békéstáji Művészeti Társaság, melynek a művész  szintén tagja volt. Annak ellenére, hogy régen elköltözött Békéscsabáról, a társasággal való kapcsolata sosem szűnt meg és büszkén hirdette hovatartozását, ami a műveiben is megmutatkozik.

A tárlaton Ezüst György életének és munkásságának minden korszakából található kép, a kezdetektől - a legkésőbbi munkájáig.

Ezüst György a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd első ismereteit a képzőművészet területén Mokos József festő helyi szabadiskolájában szerezte. Ezután az egri tanárképző főiskolán tanult a szintén békéscsabai származású Jakuba János keze alatt. Ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskolán képezte magát tovább, ahol 1971-ben diplomázott.

Oldalak