kiállítás

Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” címmel meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A kiállítás megnyitóján számos alkotást díjaztak.

Szebbnél-szebb alkotások születtek azon a pályázaton, melyet Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetsége hirdetett meg a környezettudatosság szellemében. Az „Egészséges környezet, A TERMÉSZET” című rajzpályázat alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás, melynek megnyitóján Túriné Kovács Márta osztályvezető mondott köszöntő beszédet.

A természet értékeit hangsúlyozó pályázatra 4 kategóriában érkeztek alkotások: óvodások, az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai és középiskolások neveztek rajzaikkal.

Közel 250 alkotás érkezett be a pályázatra, melyeket szakértő zsűri értékelt. Az általuk kiemelt alkotásokat értékes nyereményekkel díjazták a kiállítást megnyitó ünnepségen.

Gubis Mihály alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat tárlata. A 2006-ban tragikus körülmények között elhunyt képzőművész idén ünnepelte volna 70. születésnapját.

A sokak által kedvelt, szeretett képzőművész, Gubis Mihály tiszteletére rendezett kiállítás elevenedett meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a művész alkotásaiból válogat az “Ami csabai…” című múzeumi sorozat részeként. A 12 éve elhunyt Gubis Mihály idén lenne 70 éves. A tárlat anyagát a múzeum- és a család gyűjteményéből állították össze.

Gubis Mihály az undergroundhoz tartozó, progresszív művész volt. Nyomdászati, grafikai tevékenysége után művészetét rendezettség jellemezte. Később szobrok, domborművek és performanszok formájában alkotott. Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze arra törekedett a kiállított művek válogatásakor, hogy érteni lehessen a művész stílusának alakulását. Az utolsó korszakából származó drámai, nehezen érthető festményei még nem voltak láthatóak Békéscsabán.

„Emlékek az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat során az érdeklődők a 101-es gyalogezred történetéről hallhattak beszámolót, valamint megtekinthették a tábori- és harctéri levelezőlapokból összeállított válogatásanyagot.

Az I. világháború- és az 1883-ban megalakult Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékeit mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás. Az ezred 1914 nyarán vonult a Nagy Háborúba, ahol a katonák - miközben megjárták a szerb, galíciai és olasz frontot is - végig hősiességükről és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A 101-es gyalogezred történetét Szaszák György könyvtáros elevenítette fel.

A könyvtár földszintjén több mint 100 tábori levelező-, és képeslap került a nyilvánosság elé, melyekre a különböző családi- és otthoni gyűjteményekben bukkantak rá.

Kiállítás nyílt a Csabagyöngye Kulturális Központban a nyári nemzetközi művésztelepen készült alkotásokból. A megnyitón a Békéstáji Művészeti Társaság felajánlotta a képeket a város számára.

A Békéstáji Művészeti Társaság minden évben Békéscsabára invitál hazai- és külföldi alkotókat, akik különböző előadásokon, alkotó délutánokon és ismerkedő esteken vehetnek részt a helyi művészekkel. A nyári tábor az egyik produktív időszak, melynek egyik látványos és érdekes eseménye az a közös alkotás, amikor a képzőművészek Békéscsaba főterén változtatják át a vásznat műalkotásokká.

A művészeti társaság hosszú ideje a város kulturális életének egyik meghatározó szereplője. Ez jól látszik abból is, hogy a nyári tábort 2004 óta minden évben megrendezik. Az idei táborban készült alkotásokat a társaság felajánlotta a város számára, melyet Szarvas Péter polgármester nagy örömmel fogadott.

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Egy újabb tehetséges művész mutatkozhatott be a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. Ezúttal Solticz Kálmán végzős művészeti hallgató elmúlt éveinek anyagából nyílt kiállítás.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a Szlovák Kultúra Háza lehetőséget biztosít a tehetséges fiatal művészek számára, hogy bemutatkozzanak a nagyközönség előtt is. Ezt a kezdeményezést még Baji Miklós Zoltán „BMZ” indította el másfél évvel ezelőtt, most pedig a sorozat egy újabb állomásához érkezett.

Solticz Kálmán végzős művészeti alkotó 2013 szeptemberétől tanul festészetet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint aktívan vesz részt a különböző művésztelepek munkájában, ahol több alkalommal is kiállították már festményeit.

Művészeti stílusára a különböző formák ötvözése jellemző, nem célja a látvány pontos visszaadása, sokkal inkább a hangulat és a kép összhangja érdekli.

Elmondása szerint festményeihez gyakran használ különböző technikákat a festészet és a szobrászat ötvözésének jegyében.

A 2018-as esztendő meghatározó év a Meseház életében, hiszen pontosan 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Békéscsaba lakossága előtt. Ez idő alatt számos kiállítással, koncerttel, táborral és különféle programokkal várták és várják továbbra is az érdeklődőket.

1988-ban megvalósult Békéscsabán Schéner Mihály álma: a Meseház. A gyermekek kreativitásának otthona, több szempontból is egyedülálló kulturális, művelődési kezdeményezés, ahol helyet kapnak kiállítások, kézműves műhely, gyermek- és felnőtt előadások is. Veres Krisztina, az intézmény igazgatója az elmúlt 30 év fontosabb állomásairól mesélt stábunknak.

Murányi Teréz festőművész alkotásait bemutató kiállítás nyílt, a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában.

A kiállításon Takács Árpád, kormánymegbízott köszöntötte a festőnőt, a hivatali vezetőket, illetve a nagy számban megjelent, kultúra és művészet iránt érdeklődőket. Köszöntőbeszédében utalt a művésznő, Békés megyéhez való kötődésére is.

A tárlatot ezután, a Munkácsy Mihály Múzeum képviseletében, Gyarmati Gabriella, művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón hangszeren közreműködött, a KaBoHa Trió.

Murányi Teréz, becenevén Teca, többek között munkásságáról, festői stílusáról és belső világáról beszélt stábunknak, valamint kiemelte két személyes kedvencét is a kiállított festmények közül.

A festőművész kiállítását október 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Békés Megyei Kormányhivatalban.

Makettkiállítást rendeztek Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol az érdeklődők számos kiváló alkotást láthattak.

Különböző korokból történelmi személyeket, járműveket és élethű fegyvereket is megcsodálhattak a makettek szerelmesei Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A kész alkotások mellett a látogatók azt is megfigyelhették, hogy hogyan készülnek a különböző figurák. Varczag György, a Martfűi makett klub vezetője a legtöbbekkel ellentétben nem az előre legyártott különböző részek összerakásával és festésével foglalkozik, hanem az ő maga állítja elő az alkatrészeket.

Az asztalokon rengeteg különböző méretű, kidolgozottságú és témájú alkotást nézhettek az érdeklődők. A kiállítás egyik kedvelt része volt az az asztal, ahol élethű, korhű fegyvereket állítottak ki és az arra fogékonyak kézbe is vehették a géppisztolyokat.

Magyar lyukhímzéses textíliákat tekinthetnek az érdeklődők a Békéscsabai Ipartestület emeletén. A kiállítás szeptember 20-ig látható.

Magyar lyukhímzéses textíliákat állítottak ki a Békéscsabai Ipartestület székházában. A különleges hímzések mellett a szervezők régi teáskészletekkel és porcelánokkal elevenítik fel a régi korokat. A kiállított textíliák egyedisége az is, hogy nincs köztük két egyforma darab, mind-mind kivételes a maga nemében. Feigl Miklósné, a textíliák gyűjtője arról mesélt stábunknak, hogyan kezdte el gyűjteni a különböző darabokat.

A kiállítás célja, hogy megismertessék a kézimunkákat mindenkivel, aki érdeklődést mutat a régi, szép dolgok iránt. Feigl Miklósné már 27 éve gyűjti ezeket a különleges darabokat, melyeket minden évben kimos, vasal és keményít. Rajongását az is mutatja, hogy nincs kedvenc darabja, ugyanis mindegyik hímzést imádja.

A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg Békéscsabán, a Kossuth tér 8. szám alatt.

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte a békéscsabai Pásztor utcai bölcsőde. A születésnapi ünnepségen kiállítással és nosztalgiázással ünnepeltek a régi és új dolgozók és bölcsődések.

A Pásztor utcai bölcsőde 1978. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit, pontosan 40 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben több mint kétezer gyermek járt ebbe az intézménybe. A születésnapi ünnepséget azért álmodták meg, hogy lehetőséget biztosítsanak volt bölcsődéseiknek és korábbi dolgozóiknak a visszatérésre, az emlékezésre.

A rendezvényen előkerültek a régi fotók, megidéződtek az emlékek, a megjelentek sokat nosztalgiáztak.

Az ünnepségen elhangozott, hogy az intézmény vezetősége névváltoztatáson gondolkozik. Bogár Éva a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója elárulta: a 8-as számú bölcsődei elnevezést lecserélnék egy újabb, barátságosabb és korszerűbb névre, hiszen ez a bölcsőde már bizonyított, negyven éve áll a köz szolgálatában.

Oldalak