Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodást kötött a Mezőhegyesi Ménesbirtok és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete Mezőhegyesen, melynek célja a helyi gazdálkodók és a minisztérium közötti kommunikáció javítása.

A kormány különösen nagy szerepet szán a mezőgazdaságnak a következő években, melyben komoly szerepe lehet Békés megyének, ugyanis az itteni földek kiváló minőségűek. A Békés megyei agrárium mintagazdasága lehet a jövőben a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság. Ennek egyik fontos lépcsőfoka az a megállapodás, melyet a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. igazgatója, Pap István Tibor és Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke írt alá Mezőhegyesen.

Stratégiai megállapodást írt alá a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az együttműködés célja, hogy erősítsék a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Magyarország számára jelenleg is Olaszország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerország. Újkígyós polgármestere, régóta építi a kapcsolatokat városa és Olaszország között. Szebellédi Zoltán kiemelte: a gazdasági kapcsolatok tovább fejleszthetők, főleg a vidéki együttműködések erősítésével.

A vidéki kapcsolatok képezik a mindennapi gazdaság motorját, működtetik a kis- és középvállalkozásokat, de nemegyszer a nagyvállalatokat is, amelyeknek szükségük van a korábbinál erősebb támogatásra.

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara egy újabb lépést tett célja felé, hogy elősegítse az információáramlást, és megkönnyítse az Olaszországgal való kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését, mint ahogy azt mottója is jelöli: együtt a növekedésért!

Újabb együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal. Ezúttal a Békés Megyei Orvosi Kamarával kötött paktumot, melynek célja a lakosság egészségi mutatóinak javítása.

A Békés Megyei Kormányhivatal az elmúlt több mint egy év során a megye hat szakmai szervezetével és három felsőoktatási intézményével kötött együttműködési megállapodást. Az így kialakított cselekvési tervek fő célkitűzése a helyi közösségek megerősítése, a vidék népességmegtartó képességének javítása, valamint a térség foglalkoztatásának fejlesztése. A Békés Megyei Kormányhivatal és a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete között egy együttműködési megállapodás született.

A kormányhivatalnak - az orvosi kamarával együttműködve - az a célja, hogy a megye lakosságát arra késztesse, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon és vegyék komolyan egészségüket.

Ezen szerződés aláírásával a Kormányhivatal teljesítette azokat az maga elé kitűzött célokat, melyeket 2018. áprilisáig tervezett.

Megállapodást kötött Békéscsaba önkormányzata és hat Békéscsabán tevékenykedő civil szervezet. Az együttműködési szerződést a város részéről Szarvas Péter polgármester írta alá.

A civil szervezetek kiemelt fontossággal bírnak a város életében, hiszen rengeteg embernek nyújtanak önkéntes alapon segítséget. A hat civil szervezet, melyekkel most Békéscsaba három évre szóló együttműködési megállapodást kötött, például autista gyermekeknek, mozgáskorlátozottaknak vagy különböző függőségekkel küzdőknek segít. Szarvas Péter ezért is tartja nagyon fontosnak a jó kapcsolatot a város és a civil szervezetek között.

A civil szervezetek képviselői nagy örömmel fogadták a megállapodást. Közülük a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete a legnagyobb civil szervezet, Békés megye 65 településén kiterjedt szervezettel rendelkezik. Fő tevékenységük az, hogy a mozgáskorlátozottaknak és autista fiataloknak segítséget nyújtsanak.

Elnökségi ülést tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melyen együttműködési megállapodásuk értelmében a Békés Megyei Kormányhivatal is képviseltette magát.

Az ülés keretében Dr. Orosz Tivadar, a kamara elnöke számolt be az együttműködési megállapodásról és az előző elnökségi ülés óta eltelt fontosabb kamarai eseményekről.

Az ülésen Pántya Imre, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője adott tájékoztatást a foglalkozást elősegítő támogatásokról, valamint a megye jelenlegi helyzetéről a foglalkoztatottság tükrében. A hiányszakmákat az együttműködés értelmében a Kereskedelmi és Iparkamara határozza meg.

Vozár Márton, a Békés Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke beszámolót tartott a bizottság 2017. évi tevékenységéről.

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Főiskola. A megállapodással a két intézmény között a jövőben még szorosabb lesz a kooperáció.

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Főiskola eddig is rendszeresen egyeztetett egymással különböző ügyekben, azonban a felek azt szeretnék, ha ez az együttműködés 2018-tól még szorosabbá válna.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora elmondta, olyan képzésekre készülnek, melyek hozzájárulnak az emberek helyben maradásához, helyben való boldogulásához. Ez nagyon fontos cél, ugyanis Békés megyéből sokan költöznek el az ország más területeire, illetve külföldre. Az elvándorlás miatt pedig a jól képzett munkaerőre nagy szükség van. Annak érdekében, hogy a munkaerőhiányt orvosolni tudják, a gyakorlati képzések minél szélesebb megvalósítása a főiskola kiemelt célja.

Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Mérnöki Kamara. A paktumot a felek a mérnökök napi ünnepséggel egybekötve írták alá.

A magyar tudomány ünnepéről a Magyar Tudományos Akadémia már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Ezen a napon tartják a Mérnökök Napját is, melyet a Békés Megyei Mérnöki Kamara a Békés Megyei Kormányhivatal épületében ünnepelt.

Az eseményhez kapcsolódva ünnepélyes keretek között írták alá a kormányhivatal és a mérnöki kamara együttműködési megállapodását.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, hogy a mérnökök fontos munkát végeznek és nekik köszönhető a fejlődés és az előrehaladás is, valamint beszámolt a kamarával való együttműködésről is.

Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Építész Kamara. A megállapodás célja az, hogy minél szebb környezetben éljenek a Békés Megyei lakosok és javuljon az épített környezet.

A tervek szerint a jövőben így könnyebb lesz a tervezők dolga is az új épületek megalkotásánál, ugyanis folyamatos információkkal látja majd el őket a Kormányhivatal az érvényben lévő jogszabályokkal és előírásokkal kapcsolatban. A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején indított egy programot annak érdekében, hogy a szakmai szervezetekkel minél szorosabb kapcsolatot építsen ki a hivatal.

A minél szorosabb együttműködés eléréséért a kormányhivatal különböző szakmai fórumokat, oktatásokat szervez, majd ami arra szolgál, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban fejezzék be a szükséges engedélyek kiadatását. Az Építész Kamara is azt várja együttműködéstől, hogy nagyban megkönnyíti majd a tervezők dolgát.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Füleky Zsolt helyettes államtitkár is, aki nagyon örül a megállapodásnak.

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara Szarvason. A megállapodás célja, hogy a két szervezet együttműködve – közös szakmai rendezvényekkel, szakmai tevékenységekkel, fejlesztésekkel – közös szakmai kiállással támogassa a megyei gazdálkodók eredményes és hatékony munkáját.

Békés megyébe látogatott az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete, Wening Esthyprobo. Itt tartózkodásának célja az Észak-Szumátra és Békés megye között hamarosan aláírásra kerülő együttműködési megállapodás volt.

Oldalak