Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Modern Városok Program

A Modern Városok Program keretében az előzetes tervek szerint 1,8 milliárd forintos forrásból Európa egyik legnagyobb utánpótlás röplabda-akadémiája létesül Békéscsabán. Ennek egyik fázisa a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola tornatermének felújítása volt.

A fejlesztések részeként ötven millió forintból újították fel a padlóburkolatot és korszerűsítették a világítást a Vízmű tornacsarnokában. Baran Ádám, a BRSE elnöke elmondta: azért választották a Vízmű csarnokát, mert Buzássy Béla békéscsabai röplabdaedző több évtizeddel ezelőtt ezen a helyen honosította meg Békéscsabán a röplabda sportot. Ez a rekonstrukció egy fontos lépés volt ahhoz, hogy annak a több mint 300 fiatalnak, akik a BRSE utánpótláscsapataiban játszanak, megfelelő körülményeket biztosítsanak, azonban ez csak az első fejlesztés, amelyet a tervek szerint még sokkal nagyobbak is követnek majd.

A fejlesztések a jövőben természetesen nem csak a röplabdázók számára jelentenek edzési lehetőséget, hanem a Békéscsabai Szakképzési Centrum diákjai számára is testnevelési és rekreációs helyet biztosítanak.

Hódmezővásárhelyen tárgyalt a Modern Városok Programról - a Békés megyei térség hatékonyabb fejlődésének érdekében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A hódmezővásárhelyi - Modern Városok Programmal kapcsolatos - egyeztetésen a hódsági város alpolgármestere, Hegedűs Zoltán, Debrecen polgármestere, Papp László, Kaposvár polgármestere, Szita Károly és Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter vett részt. A megbeszélésre azért volt szükség, hogy átbeszéljék eddigi tapasztalataikat a városok különböző - leginkább a gazdaságot érintő - projektjeiről.

Debrecen polgármestere, Papp László kiemelte azt, hogy a megye gazdaságának szempontjából egy nagyon fontos fejlesztés a 47-es főút négysávosítása. Ennek kivitelezése a tervek szerint négy év múlva, 2022-ben fejeződik majd be.

Rendkívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselőtestülete. Az ülésen két témát tárgyaltak a képviselők, mindkettő a Modern Városok Programhoz kapcsolódik.

Az elkövetkezendő két évben több mint 40 kilométernyi kerékpárút épül majd Békéscsabán. A forrást ehhez két program, a Modern Városok és a Településfejlesztési Operatív Program biztosítja.

A megyeszékhelyen jelenleg 55 kilométer kerékpárút könnyíti meg a biciklivel közlekedők mindennapjai. Ez a szám 2020-ig 40 kilométerrel nő a kormány által finanszírozott Modern Városok és az Európai Unió által biztosított Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. Az új utak mellett 10 kilométernyi kerékpárutat fel is újítnak a beruházások során.

A Kerékpárosbarát település titulust már korábban megkapta a város, amit csak megerősít a mostani útépítés és felújítás. Békéscsabán sokan járnak biciklivel, ami nem csak környezetvédelmi-, hanem egységügyi szempontokból is kiemelkedően fontos. Ahhoz pedig, hogy a kerékpárosok biztonságosan közlekedhessenek, elengedhetetlenek a megfelelő minőségű bicikli utak.

Békéscsabán járt Kósa Lajos, a Modern Városok Programjáért felelős miniszter, aki nagyon elégedett a megyeszékhely, projektekkel kapcsolatos előkészítő munkájával.

A Modern Városok Program hosszú évekre meghatározza majd Békéscsaba fejlődését. A megyeszékhely ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektet a különbözőz projektet kidolgozására. A cél az, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, melyek megfelelnek a 21. század modernitásának.

Ilyen lehet többek között a komplex energetikai beruházás, az elektromos buszok vagy a modern geotermikus hővel fűtött sportuszoda. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette, hogy ha a város által kidolgozott fejlesztések megvalósulnak az M44-s úttal kiegészülve, akkor a Békés megyei régió nem a leszakadó-, hanem a fejlődő régiók közé sorolható majd. A miniszter szerint a város vezetése élen jár a projektek kidolgozásában.

A Modern Városok Program a szakemberek szerint egy a Békéscsaba jövőjét nagyban meghatározó fejlesztési terv. Éppen ezért az önkormányzat minél gyorsabban szeretné lehívni a fejlesztési forrásokat. A munka beigazolódni látszik, hiszen több projekt esetében már a támogatói okirat is megszületett a kormány részéről.

A tervek szerint a következő 5-10 évben több mint 90 milliárd forint érkezhet Békéscsabára. Jelen pillanatban több projekt még előkészítési fázisban van, azonban sok estben már ezen is túl van az önkormányzat, így a város több fejlesztésre is támogatói okiratot kapott.

Az említett öt projektre már forrásokat is le tudott hívni a város, a részletes tervezés is elindult, így a tervek szerint még 2018-ban a kivitelezés is elkezdődhet majd több fejlesztés esetében is.

Több, mint 4 milliárd forintból épül meg a tervek szerint a térség egyik legnagyobb sportkomplexuma Békéscsabán. Erről a tegnapi, soron kívül összehívott közgyűlésen döntöttek a képviselők.

A Modern Városok Program egyik elemeként épül majd meg a sportkomplexum kormányzati támogatással. Ennek részeként megújul a jelenlegi Sportcsarnok, egy új versenyuszoda, illetve még egy sportcsarnok is épül majd ugyanezen a területen.

- Meg fog épülni egy új multifunkcionális sportcsarnok amelynek a alkalmasnak kell lenni nemzetközi mérkőzések lejátszására is és ugyanezen a telken várhatóan megépül majd egy feddet versenyuszoda amely régóta vágya a békéscsabaiaknak és a hozzánk látogatóknak a versenyuszodában egy 50 méteres versenymedence és vízilabdázásra vízilabdameccsekre alkalmas medence is  elhelyezésre kerül. – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Erre azért volt szükség, mert olyan döntéseket kellett meghozni, melyek nem tűrtek halasztást.

A Modern Városok Programmal kapcsolatban már sok tervről hallhattunk, azonban most 6 konkrét fejlesztési tervben döntöttek a képviselők, melyeket december 2-ig kell leadni az illetékes minisztériumba. A meghozott döntések között az egyik legfontosabb a nyomdaipari képzést érintő, közel két milliárd forintos fejlesztés.

- Országos jelentőségű nyomdaipari oktató és képző központ épül Békéscsabán közel 2 milliárd forintos fejlesztés lesz. A magyar kormány fogja ezt 100%-os szinte 100%-os támogatással a forrást biztosítani a Modern Város Program keretében, ugye Békéscsaba a nyomdaipar fellegvára Magyarországon, köszönhetően az ugrásszerűen fejlődő nyomdaipari cégeknek és a nyomdaipari munkaerő utánpótlásához nagyszerű lesz ez a fejlesztés. – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármester

Oldalak