Megyenap

A hagyomány, az érték és a közösség jelszavak köré építette idén is a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot. Az eseményen programok sokaságával, Békés megye legnagyobb kézműves vásárával és termelői piacával várták az érdeklődőket.

Harmadik alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Megyenapot.  A Békés megyei összetartozás napjának nevezte a rendezvényt Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy véli, hogy a hagyományokat be kell mutatni, tovább kell adni. A tradíciók értékeket jelentenek, az értékek pedig közösséget kovácsolnak.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, Sipos Andrea elmondta, szakmailag segítik a települési értéktárakat, amelyek közül most 30 mutatkozott be. Hozzátette: az érték egy szellemi kincs, nem egy fiókban porosodó valami.

A rendezvény díszvendége volt a romániai Arad és Bihar megye, melynek képviselői számos érdekességgel készültek.

A Megyenapról készült bővebb összeállításunkat későbbi magazinműsorunkban láthatják.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén és a Jókai Színház előtti téren. Az eseményre már megkezdődtek az előkészületek.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén és a Jókai Színház előtti téren. Az rendezvényre - amelyre szeptember elsején kerül sor - már megkezdődtek az előkészületek. Zalai Mihály, a Békés Megyei közgyűlés elnöke stábunknak elmondta, hogy ebben az évben milyen módosításokat hajtottak végre az előző évi rendezvényekhez képest.

A Megyenap számos érdekes programmal várja az érdeklődőket. A különböző népi zenés és táncos műsorok mellett katonai hagyományőrző bemutatók, valamint Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca vár minden idelátogatót. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: kézműves sátorral, kosárhintával és egyéb meglepetésekkel várják a legkisebbeket. A rendezvény hangsúlyos részeként bemutatkoznak a Békés megyei értéktárak, valamint a szomszédos megyék értéktárai és a Békés megyében élő nemzetiségek.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot Békéscsaba főterén, a Szent István téren és a Jókai színház előtt. A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac is.

Szeptember első szombatján ismét Megyenapot szervez a Békés Megyei Önkormányzat. Zalai Mihály szerint szükség van egy olyan programra, amelyen hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, megyénk értékei kerülnek középpontba, mindeközben a kilátogatók színvonalas, kicsiket és nagyokat célzó programokon szórakozhatnak.

A hagyományokhoz híven ezúttal is bemutatkoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, lesz kézműves vásár és kistermelői piac, valamint felvonultatják hagyományaikat és értékeiket a megye nemzetiségei. Újdonságot is tartogatnak idén a szervezők: a megyei értéktár elemei mellett a települési értéktárakban szereplő tételeket is megismerhetik az érdeklődők.

Második alkalommal rendezte meg a Megyenapot Békés megye önkormányzata, ezúttal a békéscsabai főtéren.

 

Egész kis forgatag alakult ki a második Megyenap alkalmával a Békéscsabai főtéren. Mind az anyagi-, tárgyi- és szellemi támogatásokat maximálisan felhasználva sikerült megalkotni ezt a színvonalas rendezvényt. A nagy érdeklődést látva sikerült összehozni nem csak a kézműves mestereket, hagyomány őrzőket és szolgáltatókat, hanem Békés megye polgárait is.

 

Szarvas Péter

polgármester

Békéscsaba Megyei Jogú Város

 

„Örülünk annak, hogy a Megyenapot a Békés megyei közgyűlés Békéscsabán rendezte meg, köszönettel tartozunk Zalai elnök úrnak is ezért, és nagyon színvonalas programot állítottak össze a szervezők. Békés megyéből nagyon sok településről érkeztek különböző közösségi csoportok, akik vagy a gasztronómia vagy a kultúra vagy a hagyományőrzés területéről fogják bemutatni azt, amit ők képviselnek.”

 

A Békés Megyei Önkormányzat a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájával karöltve idén első alkalommal rendezte meg a Megyenapot az elmúlt hétvégén, a békéscsabai Szent István téren.

Békés megye történetében először szervezték meg a Megyenapot idén szeptember 3-án. A megnyitót egy belvároson keresztüli hívogató-felvonulás előzte meg.  A rendezvény helyszínéül a Békéscsabai főtér szolgált, ahol a megyei értékek standjait állították fel.

Szerettünk volna egy olyan fórumot, egy olyan lehetőséget egy olyan ünnepnapot létrehozni ahol a Békés megyeiek találkozhatnak egymással, megismerhetik egymás településeit, megismerhetik egymás értékeit, illetve szeretnénk ezzel a rendezvénnyel a békés megyei identitást erősíteni. Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a szervezés tapasztalata az volt, hogy a Békés megye hívó szóra rengeteg ajtó kinyílt, rengeteg segítséget kaptunk. - mondta el Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat

A Békés Megyei Önkormányzat idén első alkalommal rendezi meg a Megyenapot. Az esemény helyszínéül Békéscsabán, a Szent István teret választották a szervezők, akik bíznak abban, hogy ez a rendezvény hagyományteremtő lesz ebben a régióban.

Szeptember 3-án rendezik meg az első Megyenapot Békéscsabán. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Békés megyei értékekre, erősítse az itt élőkben az összetartozás érzését. Megkérdeztük a Békés Megyei Önkormányzat elnökét a rendezvény motivációjáról.

Mi azért barátkoztunk meg ezzel az ötlettel és kezdeményeztük a Békés Megye Nap megszervezését, mert szeretnénk egy olyan lehetőséget teremteni, ahol Békés megye különböző települései összejöhetnek, találkozhatnak egymással és fel tudjuk mutatni azokat az értékeket és hagyományokat, azokat a kincseket, amellyel a Békés megyei települések, az itt élők rendelkeznek. - mondta el Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat

Címkék: