Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Arborétum

Hétezer éves településrészletre bukkantak a Szarvasi Arborétum területén egy ásatás folyamán. A helyszínen több fontos leletet is sikerült feltárni, településrészleteket, kőeszközöket, kerámiatöredékeket, de egy zsugorított csontváz is előkerült.

Szarvas nyugati határában, az Arborétum északnyugati részén, a Kovács-halom területén a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai megelőző feltárást végeztek és egy hétezer éves, késő neolit kori, a tiszai kultúrába tartozó településrészletet tártak fel.

Ettől északkeletre, a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai a feltárás területén egy zsugorított emberi csontvázat is találtak, ami ebben a régióban különös ritkaságnak számít.

A lelőhelyen a gödrökben számos díszített és díszítetlen kerámiatöredéket, kőeszközt, állatcsont-maradványt és kagylót is találtak még a régészek. A leletek az akkori kor sajátosságaira és szokásaira utalnak.

Az ország egyetlen interaktív makettparkja, a Szarvasi Mini Magyarország és az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum kétnapos éjszakai programra várja a látogatókat a múzeumok éjszakája alkalmából. 

 

Az éjjeli bagoly- és denevérlesnek Szarvason már komoly hagyományai vannak, az ország legnagyobb arborétumában évek óta nagy sikerrel rendezik meg a különleges esti erdei expedíciót. A szakértői vezetés mellett az éjszakai túra résztvevői az idén speciális felszerelésekkel indulhatnak az éjjeli erdő titkainak fürkészésére. A Szarvasi Arborétum szakemberei hangdetektort és éjjellátó szemüveget is biztosítanak az éjjeli állatok, a baglyok és denevérek esti mindennapjainak megfigyeléséhez.

Több, mint félezer növényfajtával gazdagodott az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum. A növénytelepítés mellett többek között megújult a parkban található üvegház, jelentősen bővült az öntözőrendszer, valamint 1200 új információs és növényjelző tábla segíti a látogatók tájékozódását.

 

Az Arborétumban található fa egyedek nagy része 100-150 éves, de nem ritka a 200 évesnél idősebb példányok jelenléte sem. A növények a természetes öregedés miatt érzékenyekké válnak mind az időjárási körülményekkel, mind a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A közelmúltban betelepített örökzöld és lombhullató növények a génállomány megőrzése mellett felfrissítik a régióban is egyedülállónak mondható növénygyűjteményt.

Somlyai Márta a Szarvasi Arborétum főkertésze elmondta, hogy nagyon sok a virágzó fafaj. Továbbá rengeteg díszalmát és díszcseresznyét ültettek az utóbbi időben.  Igyekeznek sok virágzó fafajt beszerezni, amiket a faárusoknál meglehet találni. Az új fajták közül nagyon sok a holland, amelyekkel most kísérleteznek.

Több mint félezer új növényfajtával gyarapodott a Szarvasi Pepikert.

A különleges állapotban megőrzött és gondozott parkban jelentős tájépítészeti, valamint környezeti fejlesztések is megvalósultak. Ennek során 6 hektárral bővült az öntözőrendszer és mintegy 3 km-es szakaszon lecserélték a kertet határoló kerítést, hogy a vadak ne tudjanak kárt tenni a növényzetben. Ezen felül új információs és növénytáblákat is elhelyeztek a park területén, amelyek segítik a bemutathatóságot. Az arborétum kibővítette a látogatható terület nagyságát is, így most már 65 hektáron gyönyörködhetnek a látogatók a botanikai különlegességekben.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Fazekas Róbert