300. évforduló

A Békéscsabai Evangélikus Gyülekezet a hitközösség történetének 300 évfordulója alkalmából egy könyvet jelentetett meg, melyet most mutattak be a nagyközönségnek.

A Békéscsabai Evangélikus Gyülekezet a város újratelepítésével egy időben, 300 évvel ezelőtt jött létre, ezért az évforduló kiemelt jubileum a gyülekezet életében is. Annak érdekében, hogy az eseményt megfelelően megünnepeljék, úgy döntöttek, hogy könyv formátumban foglalják össze az elmúlt évszázadok történetét.

A kötet az újkori-, 1989 utáni történetét is összefoglalja az egyházközségnek, évekre lebontva és felelevenítve a fontosabb pillanatokat.

A könyv tehát nem kizárólag az egyházközösség történetét mutatja be, hanem komoly vallási-, néprajzi- és egyéb szakmai munkák is megtalálhatók benne.

A Békéscsaba város újratelepítésének 300. évfordulójára készülő történelmi sétaút első állomása, a Molnárház most még a felújítás zajától hangos, de rövidesen muskátliktól fog piroslani a város feltehetően legrégebbi házának ablaka. 

A Harruckern utcában található több, mint 200 éves Molnárház felújítási munkálatai hamarosan befejeződnek. Az eredetileg a szárazmalom malomházának és molnárszállásának épült ingatlant a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör kezdeményezésére kezdték megmenteni az utókor számára.

Azonban a nádazási technológiájától kezdve egészen a falazatig eredeti anyagokat is magába foglaló épület felújítása nem indult könnyen.