Szent László Utcai Általános Iskola

A Szent László Utcai Általános Iskola alsósai számára tartott koncertet a Héthalom Citerazenekar és Népdalkör Békéscsabán. A repertoárban Békés megyei- és határon túli dalok is szerepeltek.

Valentin napon adott koncertet a dombegyházi Héthalom Citerazenekar és Népdalkör a békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskolában. Az előadás előtt a gyerekek megismerkedhettek a hangszerrel is. A zenekart, a zenekarvezető, Gerendeli György volt tanítványa hívta el a Viharsarok fővárosába, Békéscsabára.

A zenekar közel 40 éve alakult, azóta számos zenész és énekes megfordult már az együttesben.

A gyerekek szemmel láthatóan élvezték az előadást és érdekesnek találták a népdalcsokrokat.

A tavalyi évben a méztermelők hazánkban 678 iskolába látogattak el. Az idei helyszínek között a békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola is szerepelt, ahol a diákokat egy finom mézes reggelivel várták.

A méznek rengeteg jótékony hatása van, tele van antioxidánssal, csökkenti a rák és a szívinfarktus kockázatát, gyógyítja a gyomorproblémákat, baktérium- és gombaölő hatású, növeli az energiaszintet. Azon kívül, hogy általános immunerősítő hatása is van, enyhíti a köhögés és a megfázás tüneteit is.

Tíz évvel ezelőtt Szlovéniából indult el az a Mézes Reggeli program, melyhez 2014-ben a Magyarországi Méhészeti Egyesület is csatlakozott. A program során a méhészek önként ajánlják fel a mézet és jelennek meg az iskolákban, hogy népszerűsítsék annak jótékony hatását.

A legjobb és leghatékonyabb, ha a mézet magában fogyasztjuk, például reggelente egy kiskanállal, de vajas kenyérre csurgatva is finom és egészséges csemege.

A Szent László Emlékév alkalmából lovagi tornát tartottak Békéscsabán, a Szent László Utcai Általános Iskolában. A 8 fős csapatok öt helyi általános iskolából érkeztek és kipróbálhatták magukat például dárdahajításban, íjászatban és célba dobásban is.

5 békéscsabai általános iskolából érkeztek a Szent László Utcai Általános Iskolába a lovagi tornára. A kisdiákoknak különböző feladatokat kellett teljesíteniük, melyek után aranytallérokat kaptak.

A programot Békéscsaba Önkormányzata is támogatta, mi több, a torna ceremóniamestere Varga Tamás, a közművelődési csoport osztályvezetője volt.

A gyerekek kipróbálhatták a célba lövést, a nyilazást, szekeret húzhattak, valamint kerékpárról célba dobhattak lándzsával. A fizikai vetélkedő mellett a diákok Szent Lászlóról is kaptak sok fontos információt, majd számot is adhattak tudásukról, természetesen aranytallérokért.

Városszerte megkezdődtek az általános iskolai ballagások. A Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskolában is hagyományos ballagási ünnepségen köszöntek el a végzős diákok tanáraiktól és diáktársaiktól. 

A Nemzetiségi Klubházban tarhonyát készítettek a Békéscsabai Szlovák Klub tagjai, a Szent László Utcai Általános Iskola hagyományőrző diákcsoportjának közreműködésével.

Az eseménysorozat már évek óta zajlik, a két intézmény közös együttműködésében. Kezdetben a nyári táborok különböző rendezvényein belül rétest, csigatésztát és haluskát is készítettek, együttműködésük pedig mára egy hagyományőrző körré formálódott.

- Én nagyon büszke vagyok erre, mert ez valóban egy élő, hagyományőrző kapcsolat, amikor tulajdonképpen szinte több generációs különbség van a gyerekek és a szakemberek között, a hozzáértők között. Ilyen jellegű tevékenységre nem feltétlenül tud már otthon sem sor kerülni a gyerekek háztartásában. – mondta el Veres Krisztina, a Meseház intézményvezetője

A gyerekek nagyon élvezték a tarhonyakészítést és elmondták stábunknak, hogy miért szeretnek a hagyományőrző rendezvényekre járni.

A Szent László Utcai Általános Iskola német terme a nyár végén is megtelt a lelkes tanulni vágyó diákokkal, akik három délelőtt folyamán, játékos módon ismerkedhettek meg a német kultúrával és gyakorolhatták a német nyelv szépségeit.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Szent László Utcai Általános Iskola német nyelvi tábort szervezett ezen a héten. Három délelőtt folyamán 4 általános iskola diákjai ingyenesen vehettek részt a 16 tanórát felölelő foglalkozáson. A gyerekek a játékos nyelvtanulás mellett a német kultúrához is közelebb kerülhettek egy társastáncoktatás keretein belül.