Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Színitanház

Munkácsy 175 –A békéscsabai Színitanház diákjainak közreműködésével mutatták be a művész korabeli divatját születésének 175. évfordulója alkalmából a Munkácsy Emlékházban.

A Munkácsy Emlékházban kétnapos programsorozattal tisztelegtek Munkácsy Mihály munkássága előtt születésének 175. évfordulóján. Az egykori asztalos inasból lett világhírű festőművész örökségének ápolása, a város számára mindig különösen fontos.

Az esemény első napján az érdeklődők betekintést nyerhettek a 19. század divatjába. Az emlékház ennek megvalósításához hívta segítségül a békéscsabai Színitanház növendékeit, akik úgy döntöttek, hogy a napot Munkácsynének szentelik, hiszen a festő feleségéről a Munkácsy kultusz ápolása során eddig kevés szó esett.

A program folytatásaként Asztalos Zsolt, Munkácsy díjas művész mutatkozik be, aki interaktív művészetébe enged bebocsájtást az érdeklődők számára február 22-én, pénteken a Munkácsy Emlékházba.

A Színitanház Divat- és stílusszervező szakának elsőéves osztálya a Boldog Békeidők korszakának megfelelő ruhákban és környezetben egy fotózást szervezett a Munkácsy Emlékházban.

A Boldog békeidők a XIX. század második felére tehető, így a korhű fotózás helyszíneként tökéletes választás volt a békéscsabai Munkácsy Emlékház.

A fotózás apropója az volt, hogy a résztvevő lányok jelmeztervezőnek készülnek és ezen alkalom segítségével testközelből ismerkedhessenek meg egy bizonyos éra hangulatával és varázsával.

A diákok mindegyike kivette részét a fotózásból, volt aki fotóst szerzett, volt, aki a jelmezeket, de mindannyian megismerkedtek előzetesen is a korszak sajátosságaival.

A fotózás szervezése által a diákok jobban megismerhetik a gyakorlatban is, hogy milyen kemény munkába kerül egy-egy színházi jelenet megtervezése úgy, hogy minden passzoljon az adott korhoz.

Eldőlt annak a 15 diáknak a sorsa, akik a békéscsabai Színitanház képzéseire jelentkeztek, akik egy adminisztrációs hiba következtében nem tudtak beiratkozni az intézménybe. Híradóknak Kovács Zsuzsanna, a központi intézmény vezetője adott tájékoztatást a történtekről.
Mint ahogyan arról korábbi híradónkban beszámoltunk, hétfőn volt a Színitanház évnyitó ünnepsége, ahová 15 diák úgy érkezett, hogy nem volt érvényes hallgatói jogviszonya, ugyanis akik az ünnepség előtt átmentek Gyulára, a Harruckern János Közoktatási Intézménybe, nem tudtak beiratkozni a képzésekre.

A békscsabai színitanház hétfőn tartotta évnyitó ünnepségét. Egy adminisztrációs hiba miatt azonban, 30 új diák helyett, csak 15 fő kezdheti meg hivatalosan tanulmányait az intézményben.

Pótfelvételit hirdet a Békéscsabai Jókai Színház Színitanháza.

A Békéscsabai Jókai Színház és a Harruckern János Közoktatási Intézmény Színitanházában a helyeket még nem teljesen töltötték be, így azoknak a diákoknak sem kell elkeseredniük, akik nem jutottak be egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Az augusztus 25-i pótfelvételi során van esélyük arra, hogy Békéscsabán tanulhassanak. Idén is 4 szakra várják a jelentkezőket: divat- és stílustervező, színházi táncos, színpadtechnikus-szcenikus és színész képzésekre.

Seregi Zoltán, a Színitanház vezetője elmondta, az intézmény - a 20 éve elindított színészképzés mellett - a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudást nyújtani jött létre – hangsúlyozta Seregi Zoltán, a Színitanház vezetője. Az ingyenes képzés a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház területén, igazi színházban zajlik, neves színházi szakemberek irányításával, mely érettségire épülő OKJ képesítést nyújt.

Ismét felvételit hirdet a Jókai színház Színitanháza. Idén is 4 szakra várják a jelentkezőket, színpadtechnikaus - szcenikus, színész, design és színházi táncos képzésekre. Az ingyenes képzésekre 2 alkalommal lehet felvételizni, június 3-án, kedden és június 30-án hétfőn.

Egy reklámfilmmel invitálja a fiatalokat a békéscsabai Színitanház az intézménybe, hiszen idén is meghirdetik azokat a szakokat, amelyek kötődnek a színházhoz.
Seregi Zoltán a Harruckern János Közoktatási Intézmény Színiiskolájának igazgatója elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a színész szakma mellett még táncos, divat - és stílustervező, színház technikus komplex képzéseket indítanak a továbbtanulók számára. A diákok a színházi előadásokban szerzik meg a szakmai gyakorlatukat és az egész szakképzésnek ez az egyik legfontosabb iránya.