Háromnapos bíráláson, közel 1200 minta közül választják ki a Brillante - 2019 Pálinka és Párlat Verseny legjobbjait. A versenyre az idei évben bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait és pálinkáit várták.
Kezdetét vette a 20. Gyulai Pálinkafesztivál részeként meghirdetett ,,Brillante - 2019 Pálinka és Párlat Verseny” érzékszervi zsűrizése Békéscsabán. A versenyre az idei évben három kategóriában nevezhettek a főzdék, országszerte és határon túlról is összesen 1182 minta érkezett be.
A beérkező mintákat egy háromnapos bíráláson értékelik az ország minden részéről érkező zsűrik - összesen 24-en, akik a magasabb szakmai munka miatt egy pálinkabírálati tréningen is részt vettek.
A bírálást, a zsűri számítógéppel egy négyszer öt pontos rendszerben végzi, ahol számos szempontot kell figyelniük. Így azt vizsgálják, hogy a termék ízében és illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozzák.