Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete

A Tolerancia Napja alkalmából az idei évben is megrendezte a „Láthatatlan vacsora” című érzékenyítő programot a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének székházában.

A Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház minden évben több programot is szervez a Tolerancia napja alkalmából. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületével már második alkalommal szerveztek közös rendezvényt, Láthatatlan vacsora címmel.

A program célja az esélyegyenlőségre való figyelemfelkeltés, hogy a látó emberek is megtapasztalják, milyen a mindennapi élete egy látássérült társunknak.

A résztvevők azt is megtapasztalhatták, hogy milyen az, amikor nem látják, hogy milyen ételt fogyasztanak el, illetve, hogy az asztalon a poharak és az evőeszközök hol helyezkednek el.

A Tolerancia Napja alkalmából „Láthatatlan vacsora” címmel tartott érzékenyítő programot a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének székházában.

A Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház minden évben több programot is szervez a Tolerancia napja alkalmából. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületével viszont most először szerveztek közös rendezvényt, Láthatatlan vacsora címmel.

A program megkezdése előtt a vendégeket a sötétben vezették be abba a terembe, ahol elfogyasztották a vacsorájukat.

A résztvevők azt is megtapasztalhatták, hogy milyen az, amikor nem látják, hogy milyen ételt fogyasztanak el, illetve, hogy az asztalon a poharak és az evőeszközök hol helyezkednek el.

Október 15-e a Fehér Bot napja világszerte, már több mint 45 éve. Ennek alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete ünnepséget tartott a Békés Megyei Könyvtárban.

Október a Látás hónapja, 15.-e pedig a Fehér Bot Napja. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint hozzájáruljon gondjaik megoldásához, és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

A Jókai Színház kezdeményezésre a Sinosz és az egyesület közösen írt ki egy vers- és novella író pályázatot, melyre 7 egyesületi tag adta be a pályamunkáját. A beérkezett művekből állítottak össze a színészek egy ünnepi műsort.

Ezen a napon a vakok és gyengénlátók több figyelmet kapnak a szokásosnál. A látássérült emberekre azonban ne csak ezen az egy napon, hanem egész évben figyeljünk.

A bemutatón hagyományosnak tűnő, de mégis különleges tárgyakat tekinthettek meg az érdeklődők. Volt például világító nagyító, beszélő konyhai mérleg vagy éppen beszélő óra is. Ezek azért fontosak, mivel nagymértékben megkönnyítik a látássérültek életét.

A munkában is nagyon nagy segítséget nyújtanak ezek az eszközök, így a látássérülteknek esélyük nyílik arra, hogy teljes értékű munkavállalóként dolgozzanak.

Az előadáson a vakvezető kutyák képességeivel is megismerkedhettünk és láthattunk egy olyan bemutatót, ahol a kutya mindennapi szerepét demonstrálták. A kutyák - mielőtt egy vak gazdihoz kerülnek - egy fegyelmezett kiképzésen esnek át.

A vakvezető kutyák parancsszótól-parancsszóig végzik a feladatukat. Ilyenkor a gazdi kiadja az utasítást a kutyának, az pedig végrehajtja. Van egy kivételes eset, ez pedig az értelmes engedetlenség.

Schiff Mónika, a vakvezetőkutya-kiképző iskola vezetője kiemelte: nagyon fontos az is, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a kutyás pároshoz. Kihangsúlyozta, hogy idegeneknek tilos etetni a kutyát, ugyanis ezzel megzavarják őket a munkájukban és ez akár a látássérült gazdi életébe is kerülhet.

December 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja, mely alkalomból a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete rajzpályázatot hirdetett óvodásoknak és kisiskolásoknak. Az egyik pénzintézmény „Békéscsabáért Program” támogatásával létrejött „Együtt kerek a Világ” elnevezésű pályázat célja az volt, hogy a segítés értéke és élménye minél több aprósághoz eljuthasson.

 

Nagy Zsuzsanna a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke elmondta, hogy a nyertek a 2015-ben kiírt Budapest Bank pályázaton. Ott tervezték el, hogy a gyerekek körében kiírják ezt a rajzpályázatot,  amelynek a lényege, hogy a fogyatékkal élő emberek a segítés élményét megörökítsék rajzban.  A rajzpályázatra 120 alkotás érkezett, 7 óvodától és 6 iskolától.

 

A beérkezett pályázatokból kellett a szakmai zsűrinek nyertes rajzot hirdetni három kategóriában: óvodás, illetve általános iskola alsó- és felső tagozat. A gyerekek számos olyan helyzetet örökítettek meg, amely arról árulkodott, hogy számukra természetes a segítségnyújtás.