Munkácsy Mihály Múzeum

Megnyílt a szenzációs Andy Warhol kiállítás a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat a pop-art egyik meghatározó és legismertebb alakjának alkotásait és a művészhez kötődő tárgyakat mutatja be.

Az ünnepélyes megnyitón Fekete Péter elmondta, hogy Andy Warhol megújította és átértelmezte a szitázás technikáját, de ettől még nem lesz senkiből világhírű. A művész egy barátja unszolására készítette el előbb csak híres-, majd elhíresült dollárbankóit, a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit, majd eredeti fényképfelvételek átalakításával a Marilyn Monroe portrékat. Ezzel egyszerre híres-, majd világhírű lett. A kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban a szlovákiai, Mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben jött létre.

Országos néprajzos muzeológus továbbképzés keretében tartott konferenciát a Néprajzi Múzeum és a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsabán. A rendezvény fő témája a terepkutatás, a néprajztudomány és a múzeumi gyűjtemények kapcsolata volt.

Országos néprajzi konferenciának adott otthont a Munkácsy Mihály Múzeum. A békéscsabai intézmény és a Néprajzi Múzeum közös szervezésében megvalósuló rendezvény az országos néprajzos muzeológus továbbképzés részeként tömörítette egy zászló alá az ország számos pontjáról érkező- és muzeális intézményében dolgozó szakembereket. A konferencia idei témafelvetése a néprajzi gyűjtemények és néprajzi múzeumok terepmunka-kutatáshoz való kapcsolódása volt.

A háromnapos továbbképzést a múzeum nemrég elkészült konferenciatermében tartották. A szakmai rendezvénynek tervezett konferencia sok résztvevőt vonzott.

Az osztályvezető hozzátette, a mostani együttműködés mellett számos konferenciát szerveznek a Munkácsy Múzeumban.

Átadták a Munkácsy Mihály Múzeum két épületét összekötő új kiállító- és közösségi fogadóteret. A 200 millió forintos beruházás Európai Uniós forrásból valósult meg.

200 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból valósult meg a Munkácsy Múzeum új közösségi- és kiállítótere. A múzeumot tavaly októberben zárták be. Ekkor szakemberek a tárgyakat elraktározták, majd kiürítették az épületet. A kivitelezés hamar elkezdődött és hétről hétre leehetett látni a progressziót az épületen. A munkálatok 2018. szeptember 15-ig tartottak.

A Múzeum új terének átadására Békéscsabára érkezett Krucsainé Herter Anikó a kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, aki örül annak, hogy a beruházással ilyen kreatív módon bővítették a múzeum kiállító, közösségi terét.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás, melyet a kormányhivatal aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás. A gyűjtemény jelenleg 25 darab rajzból, illetve litográfiából áll, melyek közel 100 éves másolatok.

A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején általában szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet, a jelenlegi kiállítás azonban különlegesnek mondható, hiszen egy kulturális kiállításnak adott színteret az intézmény.

Munkácsy Mihály békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de egy olyan festőművész vált belőle, aki hatalmas vásznaival az egész világot meghódította.

174 évvel ezelőtt, ezen a napon látta meg a napvilágot Munkácsy Mihály világhírű festőművész, aki több szálon is kötődik Békéscsabához. A jeles napra emlékeztek a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, illetve a Munkácsy Emlékházban is.

1844. február 20-án látta meg a napvilágot Munkácsy Mihály, aki gyermekkorában került Békéscsabára. A világhírű festő több mint 25 évet töltött a városban, ahova később is gyakran tért vissza látogatóba. A festőművész emlékét Békéscsaba számos pontja őrzi, melyek közül Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója idézett fel néhányat.

Munkácsy Mihály születésének 174. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a festőművészről elnevezett múzeum udvarában, ahol az ünnepi beszédek után, a résztvevők koszorúkat helyeztek el a festő szobránál. A jeles nap alkalmából Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, reméli, hogy a Munkácsy negyed kialakítása tovább erősítheti a Munkácsy-kultuszt a városban.

Újra kapható lesz a Munkácsy Mihály Múzeum nagysikerű, 2017-es évkönyve, a Csabensis, Békéscsaba 300 című kötet. A könyv 19 szerző munkája és Békéscsabáról-, csabaiakról szóló 300 rövid írást közöl gazdag illusztrációval.

A tavalyi évben a szlovák evangélikus énekeskönyv formájú különleges kötet Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából, az „Ami csabai…” múzeumi sorozat részeként jelent meg a Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéscsabai Evangélikus Egyházközösség kiadásában. A címnek megfelelően az olvasó érdekes információkat, jellegzetes épületeket, fényképet, tárgyakat ismerhet meg.

A könyvben mindenki talál a maga számára egy-egy olyan érdekes történetet, mely megjeleníti a város vallási-, kulturális-, művészeti és népéletének legfontosabb, legszebb, legérdekesebb momentumait. Szarvas Péter polgármester számára több kedvelt mű is található a kiadványban, az egyik ilyen Békéscsaba ipartörténelméhez kapcsolódó történet, hiszen ez jól mutatja be a város fejlődését.

Egy különleges könyvvel készül a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba 300 évfordulójának megünneplésére. A Csabensis elnevezésű könyv 300 különböző történetet dolgoz fel Békéscsaba múltjából.

A kiadvány rövid történetei Békéscsaba múltját jelenítik meg, az elbeszéléseket gazdagon illusztrálták, így korabeli képeket is láthatnak azok, akik elolvassák majd.  A kiadványt hivatalosan a városháza dísztermében mutatták be, ahol Andó György, a múzeum igazgatója számolt be a könyv részleteiről.

A szerzők leginkább muzeológusok, múzeumi dolgozók, biológusok, néprajzosok és történészek voltak. A könyvnek nem csak a tartalma, hanem a külseje is nagyon tetszetős, ugyanis az úgynevezett Tranosciusra hasonlít. A Tranoscius a szlovák evangélikusok énekeskönyve, így korábban Békéscsabán rengeteg lakásban megtalálható volt.

Tizenkilenc szerző állította össze a 600 oldalas kötetet. A könyv írói remélik, hogy a Csabensis olyan kedvelt lesz, mint a Tranoscius énekeskönyv és a jövőben rengeteg család könyvespolcát ékesíti majd.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Munkácsy Mihály Múzeummal és a Békés Megyei Könyvtárral együttműködve mutatta be Csabai-Wagner József képi emlékezete című kiállítását a Magyar Festészet Napja alkalmából.

Csabai-Wagner József eredetileg építésznek tanult és a budapesti Királyi József Műegyetemen szerzett egyetemi végzettséget. Miután visszatért Békéscsabára, a Munkácsy Mihály Múzeum épületét - akkori nevén a Közművelődés Házát tervezte meg, majd 1907-ben

Csabai-Wagner József 1888. május 27-én született Mezőberényben. Az 1910-és évektől kezdve sokat rajzolt és festett Békéscsabán és környékén. Elvégezte a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolát Balló Ede tanítványaként, bejárta Európa múzeumait, gyűjtötte a tapasztalatokat és ezalatt folyamatosan festett. Több neves elismerést is magáénak tudhatott. 1967-ben hunyt el Mezőtúron. Halálának 50. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. építésvezetőként a kivitelezésben is részt vett. Utolsó kiállítása is az általa tervezett Munkácsy Mihály Múzeumban volt.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében 5. alkalommal rendezték meg a Magyar-Román határmenti konferenciát, Közös örökségünk címmel a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Az utóbbi évtizedekben a Békés megyei múzeumi szervezet számára egyre fontosabbá vált a romániai intézményekkel, elsősorban az aradi és a nagyváradi múzeumokkal való együttműködés. Ezért mind a három település régészei közös ásatásokon vettek részt, a néprajzkutatók pedig több térségben végeztek adatgyűjtést, mellyel a nemzetiségek együttélésének vizsgálatát célozták meg.

Emiatt döntöttek úgy, hogy a kutatások eredményeit bemutatják egymásnak és az érdeklődőknek. Így 2013-ban meg is rendezték az első Magyar-Román határmenti konferenciát. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata nagyon örült annak, hogy a múzeum több határon túli múzeummal végez közös kutatásokat.

Az elmúlt hétvégén, már harmadik alkalommal rendezték nagyszabású tortamustrát a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Ínycsiklandó tortakölteményeket láthattak az érdeklődők, melyeket profik és lelkes amatőrök készítettek.

A tortakiállítás és fesztivál legfontosabb eleme a „Tortamustra 2017” címmel meghirdetett pályázatra beérkezett torták, illetve sütemények voltak, melyek édesek, krémesek és látványosak voltak. A versenyre idén összesen 60 nevezés érkezett és a profi cukrászok mellett, lelkes amatőrök is megméretették magukat.

A dizájn kategória leginkább a szemet gyönyörködtette, míg az íz kategóriában nevezett tortákat meg is ízlelhették. A bírálás során a zsűri több szempontot is figyelembe vett.

A versenynek minden évben van egy tematikája. Idén az innováció volt, tehát új technikákat, formákat, ízeket várt a zsűri a versenyzőktől. Nyári Szandra idén Tündér vidék nevű tortájával nevezett a versenyre

Oldalak