Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

ásatás

Hétezer éves településrészletre bukkantak a Szarvasi Arborétum területén egy ásatás folyamán. A helyszínen több fontos leletet is sikerült feltárni, településrészleteket, kőeszközöket, kerámiatöredékeket, de egy zsugorított csontváz is előkerült.

Szarvas nyugati határában, az Arborétum északnyugati részén, a Kovács-halom területén a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai megelőző feltárást végeztek és egy hétezer éves, késő neolit kori, a tiszai kultúrába tartozó településrészletet tártak fel.

Ettől északkeletre, a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai a feltárás területén egy zsugorított emberi csontvázat is találtak, ami ebben a régióban különös ritkaságnak számít.

A lelőhelyen a gödrökben számos díszített és díszítetlen kerámiatöredéket, kőeszközt, állatcsont-maradványt és kagylót is találtak még a régészek. A leletek az akkori kor sajátosságaira és szokásaira utalnak.

A Gyulai vár és környéke egy kimagaslóan alkalmas hely arra, hogy feltárják a múlt történeteit. Ennek több oka van, a téglavár ugyanis a 20. századig megmaradt sértetlen állapotban. Harruckern János György a vár mellé építette fel kastélyát a török kor végén. Ennek lett tájképi eleme a téglavár, ezért nem is hordták el az idő folyamán. Másrészről a 20. században elindított közműfejlesztések, építkezések kikerülték az egykori palánkerődítések emlékeit. Így azok érintetlenül várták a felszín alatt, hogy egy napon megmutassák magukat a világnak. Az ásatási parcellák kiásása igen költséges feladat, ezért fontos, hogy a megfelelő helyen, célzottan kezdjenek neki a feltárásnak.

 

Az idei őszi munkálatok eredményesek voltak. Egy 17. századi tál töredékét találták meg ami meglepően jó állapotban került elő. A második tárgy egy III. Zsigmond lengyel király által 1611-ben vert garas volt. Az utolsó egy török kori pipa, aminek pár darabja az Egri várból került elő. Gyula önkormányzata szerint fontos, hogy az örökségfejlesztéseket, kutatások előzzék meg.