felújítás

Közel két és fél éve adták át a teljesen felújított Agora művelődési központot Gyulán. Stábunk látogatást tett az intézményben, hogy megtudjuk, miként hatott ez a hatalmas beruházás a létesítmény mindennapjaira.

2015. november 30-án adták át a korszerűsített gyulai Agora művelődési központot. Katona Katalin, az intézet ügyvezető igazgatója elmondása szerint, a felújítás teljesen megváltoztatta a létesítmény hétköznapjait, továbbá a látogatószámra is igen pozitív hatást gyakorolt.

Ezt bizonyítja a földszinten kialakított babák és kisgyermekek számára fenntartott helyiség is, emellett pedig az intézmény baba-mama foglalkoztatókat is alkalmaz. Az intézmény fontos célja az is, hogy a jövő nemzedékének számára közvetítse a helyi értékek fontosságát, így ismertetve meg szülővárosuk múltját és hagyatékát.

400 millió forintból újul meg Gyula belterületi csapadékvízelvezető rendszere a város különböző pontjain. Az érintett területeket a szakemberek tapasztalatai- és a lakossági bejelentések alapján határozták meg.

400 millió forintból újítják fel a gyulai csatornahálózatot a város 11 pontján. A munkálatok Gyula Németvárosi részén kezdődnek a Scherer Ferenc és a Hosszú utcában. A hálózat kiépítése és korszerűsítése megoldást jelent majd a területen problémát okozó csapadék felgyülemlésének megakadályozásában. Mivel a rendszer az út tengelyével azonos, a munkálatok második részét képezi az érintett útszakasz újraaszfaltozása is. A 11 helyszín kiválasztása a lakosok bejelentése-, illetve a képviselők segítségével történt. A Scherer Ferenc és a Hosszú utca találkozásában zajló munkálatok július közepéig tartanak, a környéken a munkálatok ideje alatt a közlekedésben fennakadások fordulhatnak elő.

Javában folynak a felújítási munkálatok a békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban. A rekonstrukció várhatóan jövő év közepén fejeződik majd be.

2017 tavaszán döntött úgy a kormány, hogy több mint 800 millió forintos forrást biztosít a békéscsabai Evangélikus nagytemplom renoválására. Az azóta eltelt időszakban a kivitelezés elkezdődött és több felújítási munkálatot már be is fejeztek.

A 809 millió forintból a nagytemplom mellett a Jaminai evangélikus templomot és a mellette lévő gyülekezeti házat is felújítják, illetve ifjúsági centrummá alakítják át a Hunyadi téren lévő, egykori magtár épületét is.

A békéscsabai Evangélikus Nagytemplom 1824-ben készült el. Az 55 méter hosszú, 27 méter széles és legmagasabb pontján 75 méter magas épület azóta is Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. A felújítás ezért többek között városképi szempontból is nagyon fontos.

Pályázati forrásból újították fel a békéscsabai Tábor utcai Óvodát. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével megvalósuló beruházás lezárására és az ünnepélyes átadóra múlt hét pénteken került sor.

Egy önkormányzati pályázat kapcsán került felújításra a békéscsabai Tábor Utcai Óvoda, közel 100 millió forint értékben. A renoválási tervekben szerepelt több olyan helység létrehozása is, melyek eddig hiányoztak az épületből.

Mindezek mellett a hidegburkolat cseréjére-, energiahatékonysági korszerűsítésre- és mozgáskorlátozott feljáró és mosdó létrehozására is sor került. Az eseményen megjelenteket Herczeg Tamás tanácsnok köszöntötte, a nyitóbeszédet pedig Fülöp Csaba, önkormányzati képviselő tartotta.

Egy óvoda felújítása mindig pozitív hatással van a gyermekekre, de ugyanúgy a szülőkre is, hiszen gyermekeik otthonosabb és barátságosabb környezetben tölthetik mindennapjaikat. Az óvoda dolgozói bíznak benne, hogy jövőre az egyik legfontosabb kellék, vagyis a játékszerek cseréjére is sor kerülhet majd.

Újabb városi fejlesztési projektet jelentett be Békéscsaba Önkormányzata legutóbbi lakossági fórumán. A rekonstrukciós tervekben 6 olyan helyszín szerepel, melyek felújításra kerülnek majd Békéscsabán.

1 milliárd forintos vissza nem térintendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitáció III. ütem Munkácsy-negyed program. A projektet Szloszjár György vezető tervező ismertette a városháza dísztermében egy  lakossági fórum keretében.

50 millió forintból újították fel a Sarkadi Járási Hivatal épületét. A teljes szigetelés mellett 141 darab napelemet szereltek fel, valamint lecserélték a nyílászárókat.

Több, mint 50 millió forintból hajtottak végre energetikai felújítást a Sarkadi Járási Hivatal épületén, ennek köszönhetően jelentősen csökken az épület közüzemi terhe. A teljes hőszigetelés mellett a nyílászárókat is lecserélték, valamint napelemeket szereltek fel.

A fejlesztés abból az összesen 1,2 milliárd forintos KEHOP pályázatból jött létre, amelyből a megye további kilenc kormányhivatala is végrehajtotta a korszerűsítéseket.

Az átszervezéseknek köszönhetően leegyszerűsödött az ügyfelek ügyintézése, ugyanis egy helyen tudják megoldani minden elintéznivalójukat.

A felújításoknak köszönhetően nem csak a hivatalokban dolgozóknak lett kulturáltabb a munkahelye, hanem az ügyfelek is modern környezetben intézhetik ügyeiket.

Felújították a Békés Megyei Vadászszövetség, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a csabai Nimród Vadásztársaság Bajza utcai, közös székházat.

A közös székházat 1985. december 27.-én nyitották meg. Azóta lényeges beruházás nem történt, ezért a vadászszövetség kezdeményezésére márciusban hozzáláttak a Bajza utcai épület felújítási munkálataihoz.

A jövőben színvonalasabb környezetben fogadhatják az ügyfeleket. A felújítás közel 50 milliós önerős forrásból valósult meg, melyet a társasház 3 tulajdonosa finanszírozott. Az épület 70%-át újították fel eddig, ezért a következő években még további beruházásokra lesz szükség.

Az ünnepségen egy dán bika kilövési engedélyt is átadtak, melyet Zsíros Pál kapott, aki 44 évig végzett hivatásos vadászati munkát a Békéscsabai Nimród Vadásztársaságnál.

Megújult az Orosházi Kórház nővérszállója. A több, mint 130 millió forintból korszerűsített épületre már nagy szüksége volt a város egészségügyi dolgozóinak.

 

Megújult az "olajosszállóként" ismert orosházi nővérszálló. Az 1978-ban épült ingatlan húsz évig munkásszállóként üzemelt, majd később az orosházi kórház kapta meg orvos- és nővérszállónak. A munkálatokat februárban kezdték meg és energetikai korszerűsítést eszközöltek a több mint 130 millió forintos Európai Uniós támogatásból.

 

Dávid Zoltán

polgármester

Orosháza

 

„Ha megnézzük, lehet látni, hogy mennyire szép lett és modern és korszerű. Azt gondolom, hogy a fenntartása, üzemeltetése és a kórháznak sokkal gazdaságosabb, hiszen ablakok lettek cserélve, a tető lett felújítva-megújítva, és úgy gondolom, hogy vonzóbb az itt dolgozóknak vagy az orosházi kórházban dolgozó nővéreknek is.”

 

A városban több fejlesztést is elvégeztek az elmúlt időszakban, de további tervek is vannak egészségügyi beruházásokra.

 

10 millió forintos állami támogatásból újították fel az Orosházi Kórház terhesgondozóját, így már sokkal tágasabb, modernebb környezetben vizsgálhatják a várandós kismamákat.

A terhesgondozó renoválása mellett, az Orosháza Város Önkormányzata által biztosított 20 millió forintból és saját forrásból kialakították a gyermekorvosi rendelők új helyét is, ahol a gyermekorvosok hamarosan megkezdhetik praxisukat, elköltözve a régi, Táncsics utcai telephelyről.

 - A mai napon átadásra került a házi gyermekorvosi rendelő és a terhesgondozó. A házi gyermekorvosi rendelőket 20 millió forintos önkormányzati támogatásból sikerült megvalósítani, a terhesgondozót pedig a fenntartó 10 millió forinttal támogatta, hogy kialakítsuk.  – mondta el Dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója és főorvosa

A főigazgató elmondása szerint egy régi álmuk vált valóra, ugyanis az ellátás és a szakellátás közelebb került egymáshoz és büszkék arra, hogy már 21. századi körülményben dolgozhatnak.

Oldalak