2017

Idén is kiadták a Békés Megyei Hírlap olvasói által beküldött, legjobb receptekből álló szakácskönyvet. A 2017-es könyv címe Hungarikumok helyi ízei olvasóinktól.

Az idei szakácskönyvet is a Békés Megyei Hírlap olvasói által beküldött receptek alkotják. 2017-ben olyan ételeket várt a zsűri melyek Hungarikum alapanyagokból készültek a helyiek ízlése alapján. A rengeteg beküldött recept közül a legjobbnak ítélt 11-et választotta ki a Prohászka Béla Venesz díjas mesterszakács által vezetett zsűri.

A szervezők a receptek között egy külön versenyt is hirdettek, melyet az orosházi Szabó Gáborné nyert tepsis krumplival. A boldog győztes a díjátadó után stábunknak elárulta, hogy a tepsis krumpli eredeti családi receptjét még az anyósától tanulta és csak néhány módosítást eszközölt a receptversenyre.

A 2017-es szakácskönyv a szakértők szerint azért nagyon jó, mert az ételek könnyen elkészíthetőek mindenki számára ismert alapanyagokból készülnek és sokszor - akár generációkon átívelően- kipróbáltak.

Szent László I. Béla király fiaként született. 1077-től 1095-ig uralkodott és ő volt a második magyar király, akit szenté avattak. Szent László uralkodását egy igazán sikeres időszakként jegyzi a történelem. Uralkodása alatt kiemelt jelentőséggel bírt az angol-magyar kapcsolat, ami az ő segítségével jöhetett létre.

Szent László kegyelme is figyelemre méltó, mivel I. András fiát, Salamont sem vakítatta meg, aki a magyar trón megszerzésén fáradozott. László, hogy meggátolja a hatalomra jutását, csak bebörtönözte, majd István király szentté avatásának ünnepén, szabadon bocsájtotta. Több legenda is kapcsolódik Szent László személyéhez, mely az értékeit emeli ki. Dr. Halmágyi Miklós azt is

elmondta, hogy a legendákat azért írják, hogy példaként állítsanak egy személyt az utókornak. A történetekben is bőven találunk példaértékű elemeket.

Szent László 940 évvel ezelőtt lépett trónra és 825 éve már annak, hogy szenté avatták. Ennek emlékére a Munkácsy Mihály Múzeum egy kiállítást szervezett, így méltó módon emlékeznek az uralkodóra.

A kiállítás, a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében május 25-ig tekinthető meg.