Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Márvány Fotóműhely

„Az elmúlt év alkotásai” címmel rendezett fotókiállítást a Márvány Fotóműhely Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvénnyel a Magyar Fotográfia Napjára emlékeztek.

Magyarországon 1840. augusztus 29-én készült először nyilvános eseményen fénykép. Az esemény apropóján a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését. Az elmúlt három évhez hasonlóan a Márvány Fotóműhely idén is megemlékezett erről a jeles napról. A Csabagyöngye Kulturális Központban megrendezett tárlatot Dr. Pap István, a megyei Művelődési Központ nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

Az elmúlt év alkotásai” című fotókiállításon összesen 36 kép látható, minden klubtagtól egy-egy. Katona Péter, a műhely vezetője elmondta, hogy az alkotók maguk választhatták ki, hogy melyik az a kép, amelyet bemutatnak ezen a tárlaton.

A tárlat szeptember 29-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Ifjúsági Kiállítóterében.

A Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely egy kiállítást rendezett a „Csak tiszta forrásból…” című fotópályázat zsűrizett alkotásaiból. A megmérettetésre a határainkon belül- és túl élő, és alkotó magyar fotósok jelentkezhettek. A tárlat megnyitójával egybekötve kiosztották a pályázat díjait is.

A „Csak tiszta forrásból…” elnevezésű fotópályázatot immáron 16. alkalommal szervezte meg a Márvány Fotóműhely és a Lencsési Közösségi Ház. A megmérettetés a március 15-i ünnephez kötődik és hagyományos, valamint digitális technikával készült, kizárólag fekete-fehér képekkel vehetnek részt rajta a versenyzők.

A több mint 600 alkotásból 50-et választott ki a zsűri, a döntés pedig nem volt könnyű, hiszen az előző évekhez hasonlóan idén is számos minőségi alkotás érkezett be a kiírásra. Az első helyezett „A Családfő” című alkotás lett. Készítője, Horosnyi Sándor stábunknak elmondta, hogy már néhány éve részt vesz a versenyen, de csak most sikerült a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára állnia.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Lencsési Közösségi Házban került sor a Márvány Fotóműhel „Az elmúlt év terméseiből” című kiállítására, mely a műhely tagjainak alkotásaiból készült.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, valamint felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi- és szellemi értékeinket. A Lencsési Közösségi Ház erről a rendkívül jeles napról 2001 óta egy programsorozattal emlékezik meg, melynek állandó eleme a Márvány Fotóműhely kiállítása.

"Az elmúlt év termései" című kiállításon a fotóműhely tagjainak egy-egy képe látható. A képek kiválasztásánál arra törekedtek, hogy olyan alkotásokat állítsanak ki, melyek művészi értéket képviselnek.

Az elmúlt hétvégén egy különleges, barlangokban készült fotókból álló kiállítással várta az érdeklődőket Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely.

Szuhai Sándor barlangfotós, az Erdélyi-szigethegység barlangjaiban készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi Házban, melynek megnyitója után egy vetítéssel egybekötött előadást is meghallgathatott a közönség a barlangfotózás szépségeiről, valamint nehézségeiről.

A belépési engedélyt a mai rendszer szerint több hatóságnál is meg kell igényelni, ami a bonyolult eljárás ellenére sokszor elutasító végzéssel jár. Ha mégis sikerül minden hozzájárulást megszerezni, akkor még mindig hátra van több nehezítő tényező is, az egyik ilyen, hogy a fotós nem léphet be egyedül a barlangba.

A nehézségek ellenére a végeredmény magáért beszél. Az elkészült alkotások lélegzetelállító-, az ember számára nem mindennapos látványt nyújtanak és olyan szegletét mutatják be földünknek, amit egy átlag szem talán sohasem lát.

Az elmúlt hétvégén a 20 éves Márvány Fotóműhely képeiből rendeztek kiállítást a Lencsési Közösségi Ház nagytermében. A jubileumi kiállításon a fotóműhely művészeinek legjobb képeit tekinthették meg az érdeklődők.

Ugyan minden évben megrendezik ezt az eseményt, de az idei mégis különlegesebb, hiszen 20. évfordulóját ünnepli a Márvány Fotóműhely. Két évtizeddel ezelőtt alakult meg a fotóklub Békéscsabán, az akkori Márvány Cukrászdában.

- A márvány fotóműhely 1997 februárjában alakult, Bazsó Imre sajnos, aki már nem lehet jelen közöttünk, mert tavaly márciusban betegség folytán elhunyt. Ő alapította a klubbot. Ez úgy történt, hogy 3-5 összejöttek és eldöntötték, hogy sokkal jobb lenne, hogyha a fotózást Békéscsabán egy szervezett klub formájában végeznék és így elhatározták, hogy ezek után rendszeresen fognak találkozni. Akkor még nem volt hely és így a márvány cukrászdába jöttek össze minden héten ahová vitték a képeket beszélgettek egymással, Bírálták a képeit. – mondta el Katona Péter, a Márvány Fotóműhely vezetője