Városháza

Megnyíltak a békéscsabai Városháza kapui a diákok előtt. A nyílt nap alkalmával középiskolások nyerhettek bepillantást a hivatal és a közgyűlés munkájába.

A csütörtöki közgyűlés után ismét megtelt a Városháza díszterme, ezúttal azonban nem Békéscsaba képviselői, hanem a város középiskolásai ültek a székekben. Egy nyílt napot tartott a polgármesteri hivatal annak érdekében, hogy a fiatalok megismerjék a hivatal munkáját, a közgyűlés döntési mechanizmusát és bepillantást nyerjenek a képviselők munkájába.

Sok politikus és több parlamenti párt is kifejtette azon aggályát, hogy a felnövekvő nemzedék nem foglalkozik a politikával, a közös ügyek megvitatásával és nem ismerik a jövőjük szempontjából fontos döntéseket. Ezen próbál meg változtatni Szarvas Péter polgármester, aki már több alkalommal tartott nyílt napot a Városházán - hol általános, hol középiskolás diákoknak.

Békéscsabán, a Városháza dísztermében tartották a díszdiplomás pedagógusok fogadását, valamint az aktív és nyugdíjas köznevelési intézményvezetők baráti találkozóját.

Dr. Krupa Andrásné pedagógus családba született, valamint nagyon szereti a gyerekeket, így meg sem fordult a fejében, hogy esetleg másik pályát válasszon. Nagyon sokat jelentett neki, hogy 10 évvel ezelőtt megkapta az Aranydiplomát, most pedig a Gyémántdiplomát.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a ma köztünk lévő igazgatók mesélhetnek arról, hogy a mai x-, y-, z-generáció nevelése, oktatása legalább annyi kihívást jelent a pedagógusok számára, mint a régi-, szinte eszköztelen, palatáblás oktatás.

Szarvas Péter polgármester kiemelte azt is, hogy a pedagógus társadalom iránti elvárások, minden társadalmi korszakban magasak voltak és ma is a civilizációs fejlődés megalapozóiként tekintünk rájuk.

A „Békéscsaba Hazavár!” elnevezésű program ösztöndíjasait köszöntötték a Városháza Mokos termében. Az eseményen sor került az ösztöndíjszerződések aláírására is.

A békéscsabai önkormányzat által indított „Békéscsaba Hazavár!” című program 2015-ben indult. A sorrendben már ötödik pályázati felhívás eredményhirdetésén 4 fiatal írta alá a hallgatói ösztöndíj-megállapodást, 15 fiatal pedig az életkezdési támogatási megállapodást.

Ezzel a programmal az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a diplomás hiányszakmákban tanuló vagy elhelyezkedni szándékozó fiatalok itt helyben telepedjenek le. A megállapodással egy olyan üzenetet igyekszenek átadni, hogy Békéscsaba számít rájuk.

Ismét egy jó ügy érdekében sorakoztak fel a motorosok Békéscsabán a Városháza előtt. Ez alkalommal egy motoros társuknak gyűjtöttek, aki egy 2009-ben történt baleset miatt kerekesszékbe kényszerült.

 

A Körös Motoros Egyesület egy jótékonysági felvonulást szervezett, ahol Tobai Balázs – régi motoros társuk – javára indítottak adománygyűjtést. Balázs még 2009-ben szenvedett balesetet motorjával, ami miatt tolószékbe kényszerült. Eddig Szegeden kezelték, de mivel ott megszűnt a kezelés, legközelebb csak a Dunántúlon van erre lehetőség. Sajnos költséges az utazás és a kezelés is drága, így önerőből havonta csak egyszer tudná azt igénybe venni.

 

Tobai Balázs

 

„sajnos ez nem esik belle a támogatási rendszerbe, ez úgymond’ saját finanszírozást igényel, ami jelentős anyagi vonzattal bír. A tartalékok sajnos, ilyen esetben hamar elmennek, de én szeretném ezt folytatni. A baráti tarsaság kezdeményezése volt az, hogy egy gyűjtést szerveznek számomra, hogy ilyen jellegű akadályba ne ütközzön a torna.”

 

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Békéscsabán, a Városháza árkádsorán. A résztvevők a megemlékezés után megkoszorúzták Molnár Sándor köröstarcsai parasztember emléktábláját, akit koholt vádak alapján végeztek ki 1950-ben.

Az ENSZ közgyűlése 2007-ben nyilvánította április 2-át az Autizmus Világnapjává. Ennek kapcsán Amerikából indult el és terjedt el a „Ragyogjon kékben” elnevezésű kampány, melynek során egy-egy emblematikus épület kékre világításával keltik fel a figyelmet az autizmussal együtt élő személyek nehézségeikre és szükségleteikre.

A rendezvényt a Békéscsabai AutPont Alapítvány szervezte meg, akik igyekeznek folyamatosan részt venni a város életében, valamint hírt adni magukról, helyzetükről. A kék szín az együttgondolkodásra, az egymásrautaltságunkra is felhívja a figyelmet.

Az Autizmus Világnapja alkalmából a tavalyi évhez hasonlóan több mint 70 gitáros jött el egy közös zenélésre a városháza előtti téren felállított tábortűz mellé. A zenészek együtt énekeltek a közönséggel, akik között sok autizmussal élő fiatal is helyet foglalt.

A péntek esti hűvös idő ellenére rengetegen ellátogattak Békéscsaba főterére, hogy egy különleges élménnyel térhessenek majd haza. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pozitívan és meglepetten nyilatkozott a rendezvényről a Csaba Tv-nek.

A Fényfestés célja az volt, hogy a helyi lakosokban felkeltsék a lokálpatriotizmus szellemét és hogy büszkék legyenek Békéscsabára, a város épületeire és annak értékeire.

A film alatt mindenki néma csendben figyelte a falra vetített eseményeket, ami minden bizonnyal megmelengette helyiek szívét. Mint azt a szervezőktől megtudtuk: a nagy érdeklődésre való tekintettel a nyár folyamán is lesznek majd hasonló jellegű programok.

A legutóbbi békéscsabai közgyűlésen megszavazott és létrehozott emléktestület, első megbeszélését tartotta január 30-án a Városháza dísztermében.

Eredményesen zárult Békéscsaba Emléktestületének első ülése, amit hétfőn tartottak a Városháza dísztermében. Az emléktestület tagjai többek között az egyházak képviselői, civilszervezetek vezetői, illetve a város kulturális intézmények vezetőiből tevődik össze, akik már az első ülésre rengeteg kreatív ötlettel és programmal készültek.

- 2017. január 30-án ennek az emléktestületnek a nyitó ülése nagyszerű gondolatok születtek ma, nagyszerű javaslatok hangoztak el a városháza dísztermében, ahová meghívtuk a történelmi egyház képviselőit, hagyományőrzéssel foglalkozó civil szervezetek vezetői, a város kulturális intézményeinek vezetőit, a képviselő testületi bizottság vezetőit és már ma, ha vissza pörgetem ezt a másfél órát és a jegyzeteimben olvasnék, 30-nál több ötlet javaslat hangzott el csak ma. – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere

Oldalak