Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége közös aláírásgyűjtést indított, a magyar gazdák, az agrárgazdaság és termőföldjeink védelmében.

Jelentős európai uniós forrástól eshetnek el a magyar gazdák, ha megvalósul a 2018-ban megjelent uniós költségvetés-tervezet, mely szerint az EU mezőgazdasági támogatási rendszere, a Közös agrárpolitika költségvetését csökkentik. Az elvont támogatásokkal a migránsok letelepedésének és vidéki közösségekbe való beilleszkedését segítenék elő - mondta Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az agrárium része a vidékkel való termékeny együttélés, a természet értékmegőrzése, amiben igen fontos szerepet tölt be a mezőgazdaság. Ehhez a precíziós gazdálkodás megvalósításához, Dr. Kulcsár László szerint elengedhetetlenek azok a fejlesztési források, amelyeket az

Halegészségügyi fórumot tartott a termelőknek és a horgászszervezeteknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kötelességének érzi azt, hogy a halászati ágazat - mely az élelmiszergazdaságnak egy nagyon fontos része - kellő hangsúlyt kapjon, valamint gazdasági szempontból még hatékonyabb fejlődést és odafigyelést élvezhessen. Hazánkban -  annak ellenére, hogy édesvizekben, mint természeti kincsekben gazdag, mégis alacsony a halfogyasztás az európai viszonylathoz képest. Magyarországon az évi halfogyasztás alig éri el az 5-6 kilogrammot, miközben az európai átlag 25 kilogramm felett van.

A halegészségügyi fórum célja ezért az, hogy fenntartsák az országban a jó halegészségügyi helyzetet. Ennek érdekében a rendezvény résztvevőinek átadták a „Halegészségügy, halbetegségek” című mezőgazdasági kézikönyvet.

Küldöttgyűlést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A gyűlésen 5 napirendi pontról tartottak előadást a különböző szervezetek igazgatói és elnökei.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei küldöttgyűlést tartott. A gyűlésen 5 napirendi pontról tartottak előadást a különböző szervezetek igazgatói és elnökei. A résztvevők információkat kaphattak például a magyar agrárpolitikáról és az agrár innováció sikereiről, az agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának munkájáról, valamint a jövőbeni tervekről. Az elmúlt évek sikeresnek bizonyultak, melyet Győrffy Balázs értékelt.

Az előadások során számos probléma is felmerült, melyekről szintén fontos volt beszélni. Ide tartozik például az adózás vagy az agrárgazdaság működési keretei is. Ezen felül az elmúlt évekhez képest új kihívásokkal is szembe kell nézniük a mezőgazdászoknak, melyekről a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója tartott előadást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fórumsorozatot indított, hogy a földügyekkel kapcsolatban informálják az agráriumban élőket. A sorozat első állomása Kondoroson volt, ahol az állami földek hasznosításáról és az agrárfinanszírozás aktualitásairól számoltak be a szakértők.

A Békés Megyei Agrárkamara és a Kormányhivatal szerint az új földtörvények a gazdák érdekeit szolgálják, ennek értelmében a környező földek sorsáról a helyiek dönthetnek.

A fórumsorozat következő állomása szeptember 22-én, Dévaványán lesz, ahova elsősorban a helyi gazdálkodókat várják.