szavazás

„27 ország 1 választás” címmel az Európai Parlamentről és a 2019-es európai választásokról tartottak konferenciát a Békéscsabai Gál Ferenc Főiskolán. A tájékoztató célja az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a szavazás fontosságára.

Május 23-a és 26-a között szervezik meg az európai parlamenti választásokat. Magyarország polgárait ez május 26-án érinti igazán, ugyanis itthon ezen a napon szavazhatnak arra a 21 képviselőre, akiket a következő 5 évben az Európai Parlamentben szeretnének tudni. Az Európai Parlament több eszközzel kíván eljutni a választó polgárokhoz, ezzel is nyomatékosítva, hogy éljünk választói jogunkkal. A magyarországi kapcsolattartó iroda ezért is szervezte meg a „27 ország 1 választás” címmel az Európai Parlamentről és a 2019-es európai választásokról szóló rendezvényt, ami Békéscsabára is elérkezett.

Ma reggel Békés megyébe is megérkeztek az Európai Uniós választáshoz szükséges szavazólapok.Krattinger Márton a Területi Választási Iroda általános vezető-helyettese elmondta, hogy 573 dobozt kaptak, amelyek egyrészt tartalmazzák a szavazólapokat, ezen kívül a szavazáshoz szükséges kellékeket, jegyzőkönyveket, nyomtatványokat és az urnazáró tollat. 

A választókat most is transzparensek segítik a szavazásban. Minden szavazókörben kifüggesztik ezeket a plakátokat és előre láthatja mindenki azt is, hogy milyen lesz a szavazólap. A voksolásban közreműködő szerveknek azonban most jóval egyszerűbb dolga van, mint áprilisban, hiszen most csak egy szavazólapot kezelnek. Az egész ország ugyanis egy szavazókört képvisel, tehát az egyes településekbe, megyékbe elért eredmény önmagában értelmezhetetlen, csak az egész ország összesítését követően válik bizonyossá, hogy mely párt, vagy pártok jutnak EP képviselői mandátumhoz.

Annak idején emlékplakettet adtak azoknak a fiataloknak, akik először szavaztak. Mára ez a hagyomány ugyan nem él, ám szerencsére a fiatalok így is fontosnak tartják, hogy képviseljék magukat és döntsenek a jövőt illetően. Az első szavazókat Szavazóköri Bizottság tagjai segítették, akik minden fontos tudnivalót elmondtak számukra.

Én is egyike voltam azoknak a fiataloknak, akik 2014-ben először tehették le a voksukat, itt Csorváson, az 5-ös számú szavazókörben. Első lépésként igazoltam a személyazonosságom, majd aláírással hitelesítettem a részvételem. Annak idején emlékplakettet adtak azoknak a fiataloknak, akik először mentek el a kijelölt szavazókörbe. Mára ez a hagyomány már nem él, viszont az első voksolókat kézfogással köszöntötték. Ezután megkaptam a pecséttel hitelesített szavazólapot, és a fülkébe már nem követhetett a kamera, csak miután kijöttem és az urnába tettem a borítékolt dokumentumokat.

Címkék:

A rendszerváltás utáni hetedik országgyűlési választást tartják április 6-án Magyarországon. Ez az első választás, amit a 2012. január elsejével hatályba lépett új alaptörvény rendelkezései szerint tartanak meg.

A 2014-es az első olyan rendszerváltás utáni országgyűlési választás, amely csak egyfordulós. A választás továbbra is vegyes rendszerű, 106 képviselő egyéni körzetben, 93 képviselő pedig párt, illetve újdonságként nemzetiségi listán kerül be a Parlamentbe.
Címkék:

Már csak pár óra van hátra a 2014-es országgyűlési választásokig. Az április 6-i történésekről, a legfrissebb eredményekről a Csaba TV Híradó Extra különkiadással, és élő bejelentkezésekkel is beszámol majd.

Az idei választás több szempontból is kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a szavazás ezúttal egyfordulós, a jelenlegi 386 fővel szemben az országgyűlésnek 199 tagja lesz, de fontos újdonság, hogy a határon túli magyar állampolgárok első ízben élhetnek választójogukkal. Televíziónk az utóbbi hetekben folyamatosan tájékoztatta a kedves nézőket a legfontosabb tudnivalókról. A jelöltállítás folyamatát illetően a 106 egyéni választókerületben pártjelöltek vagy független jelöltek indulhatnak képviselőjelölti minőségben. Az országgyűlési választásokon jelölő szervezet kizárólag párt és országos nemzetiségi önkormányzat lehet. Amennyiben valamelyik párt jelöltet kívánt indítani, először a szervezet nyilvántartásba vételét kellett kérni a Nemzeti Választási Bizottságtól, amely erről határozatban döntött.

Címkék: