Békéscsabai Napsugár Bábszínház

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház, ezen a nyáron három előadással kedveskedett a békéscsabaiaknak. Utolsóként Fabók Mancsi: A halhatatlanság országa című bábelőadást tekinthették meg az érdeklődők.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház három vendégelőadással kedveskedett a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az előadássorozat Fabók Mancsi: A halhatatlanság országa című bábelőadással zárult. Az előadásoknak a Jókai Színház előtti tér adott otthont, viszont az utolsó darabot a változékony időjárásnak köszönhetően az Ibsen házban tekinthették meg az érdeklődők.

Az előadás népmesei gyökerekből építkezik. A főhős felkerekedik és elindul megkeresni a halhatatlanság országát. A királyfi útja során számtalan csodatevővel találkozik, melyek segítségével célba is ér. Egy idő után azonban honvágy gyötri és elindul otthonába meglátogatni anyját és apját. Ám a földön több ezer esztendő telt el azóta, hogy elindult és még a halál is rátalál. Végül pedig a halál, illetve a halhatatlanság királynője küzd meg a királyfiért.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Zalaegerszegi Griff Bábszínház közreműködésével rendezte meg az V. Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán. Ezúttal, határon túli- és itthoni bábszínházakat is meghívott a két szervező, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Zalaegerszegi Griff Bábszínház, a vendégek között voltak Zalaegerszegről, Temesvárról, Szatmárnémetiből, Sepsiszentgyörgyről és persze Békéscsabáról is. Az első napon kisorsoltak a témák közül egyet, melyet idén is a megyei napilap cikkei közül válogattak, viszont idén rendhagyó módon – tekintettel Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára – több tíz éves lapokból válogattak össze. Divat Sári tanácsadója – erre az 1958-as cikk címére kellett három írónak tizenkét óra alatt gyerekeknek szóló, egyfelvonásos bábdrámát írnia, majd a csapatoknak színpadra alkalmaznia.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi gálaműsort rendezett a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetéseket is átadták, melyet idén Hajtmann Ildikó pedagógus, karvezető és előadóművész és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vehetett át.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én tisztelgünk az előtt, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon véglegesítette a Magyar Nemzeti Himnusz kéziratát. Vantara Gyula országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében kihangsúlyozta a nemzeti kulturális értékek jelentőségét és ezen értékek méltó elismerésének fontosságát.

A megnyitó után az Alföld Quartett szórakoztatta a vendégeket.

A gálaest folytatásaként átadták a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat. Az egyik kitüntetett Hajtmann Ildikó pedagógus, karvezető és előadóművész volt, aki hivatását nem munkának, hanem az életének tekinti.