programsorozat

Elindult a „Tudatosan a jövő biztonságáért” elnevezésű programsorozat, melynek célja felhívni a figyelmet az öngondoskodás fontosságára.

A Tudatosan a jövő biztonságáért című programban a Magyar Nemzeti Bank a Békés Megyei Kormányhivatal és a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Egyesülete vesz részt, a célja pedig az, hogy az öngondoskodásra hívják fel a társadalom figyelmét leginkább a fiatalokra koncentrálva.

A projekt nyitórendezvényén két előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A program egyik fontos része lesz, amikor pénzügyi szakemberek 17 középiskolában mutatják majd be a pénzügyi önállóság eléréséhez lehetőséget biztosító különböző módszereket.

A projekt részeként oktatóvideókat is készített a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Egyesülete, melyet a szervezet honlápján megtekinthetnek az érdeklődők.

A Jókai Színház Terefere elnevezésű programsorozatában ezúttal Csuta György festőművész volt a vendég. A beszélgetés során a művész felidézte a kezdeteket és jövőbeli terveiről is beszélt az érdeklődőknek.

Csuta György, a Csuta Művésztelep megálmodója volt a vendége a Jókai Színház szokásos péntek délutáni beszélgetésének, a Tereferének. A békési művész visszaemlékezett a gyermekkorára, az első lépésekre, melyek a művészetek irányába vezették őt.

Pályafutása során számtalan elismerést érdemelt ki, létrehozott egy neves nemzetközi művésztelepet, tavaly elkészült a Csutaságok című könyve, de további tervei is vannak még.

Nagykárolyban harminc ország ötven művésze választotta a legkiválóbb alkotónak Csuta Györgyöt. A kortárs képzőművészet fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki a fővárosi Hagyományok Házában, Békés várossá nyilvánításának 39. évfordulója alkalmából pedig díszpolgári címmel ismerték el néhány évvel ezelőtt.

Ismét sikeresen pályázott Békéscsaba a Hiszek Benned programsorozat megrendezésére. A tavalyi kiváló visszajelzések után idén 5,7 millió forintból ismét színvonalas és motiváló programokon vehetnek majd részt a város fiataljai.

Az 5.7 millió forintos forrást a sportrendezvényekre az EMMI Sportért felelős Szakállamtitkársága biztosítja. Négy különböző programon vehetnek majd részt a csabai fiatalok. 2016 óta az önkormányzat vállalta annak a finanszírozását, hogy a Belvárosi Uszoda hétvégenként is nyitva tarthasson. Március 30-ig ennek költségét az EMMI állja majd. Emellett folytatódik a tavalyi nagy sikerrel zárult Sportolj Együtt Olimpikonokkal program is.

A Sportolj Együtt Olimpikonokkal rendezvény mellett Óvodai bukfencparádét és labda kavalkádot is rendez a város.

A Komolyan Lazulós programsorozat legutóbbi vendége Fazekas Attila békéscsabai festőművész volt, aki festői alkotásai és pedagógiai munkássága mellett, a Blues Joy nevű zenekarban is játszik.

Fazekas Attila festőművész és zenekara előadását láthatta a közönség a legutóbbi Komolyan Lazulós rendezvényen. Az esemény egy beszélgetéssel kezdődött, amivel a hallgatóság egy kis betekintést nyerhetett a művész életébe.

- Két részből fog állni az este. Az első része az arról szól, hogy egy picit néhány dia, néhány fotó erejével bemutatom a saját dolgaimat és akkor utána egy kis szünetet követően a Blues Joy zenekar lépne fel és ezzel záródna a mai este programja. – mondta el Fazekas Attila festőművész

A festés, rajzolás mellett a blues zene is foglalkoztatta a művészt, főleg ifjú korában. Az évek elteltével egy helyi zenei fesztiválon született meg az ötlet, hogy újra hangszert fog a kezébe.

A Vállalkozz digitálisan! programsorozat békéscsabai állomásán előadásokkal és kedvezményes szolgáltatásokkal várták a vállalkozókat a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A Modern Vállalkozások elnevezésű országos projekt keretén belül, a Vállalkozz Digitálisan! rendezvény békéscsabai állomásán számos előadást tekinthettek meg a vállalkozók. Többek között az állami támogatásokról és kedvező kamatú kölcsönökről, melyek informatikai fejlesztésekre fordíthatók.

 - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködve az Informatika a Társadalomért Egyesülettel, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel, egy közel 2 milliárdos projekt keretében kialakított egy tanácsadó hálózatot, és kialakított egy olyan 127 rendezvényből álló sorozatot, ami már egy éve tart, és rövidesen, márciusban befejeződik, amelynek során az a cél, hogy a KKV szektornak digitális felzárkóztatását támogassa, a magyar digitális gazdaságot fejlessze. – mondta el Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A Múzeumok őszi fesztiválját immáron 10. alkalommal rendezik meg Békéscsabán. A programsorozat minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Az eseményeken Szeptember 28-tól november 15-ig lehet részt venni.

A múzeumok őszi fesztiválja ez évi programjai tíz központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hét a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és az óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magába. A fesztivál két kiemelt tematikája a Tanárok Éjszakája és egy új témakör, az Óvodapedagógusok Napja. Kapcsolódj ki-be-össze „. Ezzel a mottóval indult országos útjára a Múzeumok őszi fesztiválja az idei évben. A viharsarki megye az elsők között jelentkezett, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum öt témakört körbejárva csatlakozik az eseménysorozathoz.

Szombaton lesz az idei 100xSzép Gyermekfesztivál záró rendezvénye. Június 7-én délután 2 órára hív a Meseházi Gyermeknap. 

 

Az eseményen hirdetik ki, a Nálatok, laknak-e állatok? rajzpályázat nyerteseit. A díjakat Berta János vándorkomédiás, ceremóniamester, tiszteletbeli Mese-házi-gazda adja át.

A Meseházi programban szerepelnek még cicák és kutyák készítése textilből, babajátszó és ringató a kicsiknek, népi ügyességi játékok, írás- és gyermekrajz elemzés. Lesz még drágakő és kristálybazár, valamint vattacukor felhő a napsütésben.

A belépés a gyermekfesztivál záró rendezvényére is díjtalan.