születésnap

A Gyulai Almásy- Kastély Látogatóközpont idén felújításának harmadik évfordulóját ünnepelte. A születésnap alkalmából az intézmény egész napos programmal várta az odaérkezőket.

Interaktív kiállításokkal, színes programokkal várja az látogatókat immár három éve a Gyulai Almásy- Kastély Látogatóközpont. Óvodás csoportoktól kezdve egészen az idősebb korosztályig mindenki megtalálja itt a számára megfelelő programot. Talán ez is az egyik oka annak, hogy a központ látogatottsága évről évre töretlenül nő.

Az évforduló tiszteletére, az esemény egyik programja volt két 18. század végén készült festmény bemutatása a kastélyban, melyek két hölgyet, a Harruckern család leszármazottait ábrázolják. A képekről a kastély állandó kiállításának kurátora, Sz. Szilágyi Gábor mesélt.

A kastéllyal kapcsolatos további terveket Gyula Város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő ismertette.

Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, a Békéscsabai Jókai Színház színpadra vitte az írónő Születésnap című regényét. A kamasztörténetet a nézők, a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezésében tekinthetik meg.

100 éve született Szabó Magda, Kossuth-, Femina- és kétszeres József Attila-díjas író, költő és műfordító. A centenárium alkalmából a Békéscsabai Jókai Színház színpadra állította Születésnap című regényét.

A darab egyik főszerepében Auer Szilvia látható, aki visszaemlékezik fiatalkorára és azokra a cselekedeteire, amiket már megbánt. Szilvia szerepében László Bernadettet láthatják a nézők.

A másik főszerepben Nádra Kitti látható, aki Illés Borit, a születésnapost alakítja a darabban.

Bori apját, Csurulya Csongor alakítja, aki a darab mondanivalójáról beszélt.

Ősbemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház. Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve mutatják be az írónő Születésnap című regényét. A teátrum a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezésében állítja színpadra a kamasztörténetet.

A könyv az 1960-as évek elején íródott, a színdarab is ezt az időszakot dolgozza fel.  A darab rendezője elmondta: nagy megtiszteltetés egy ilyen darabot feldolgoznia. A darab különlegessége, hogy több, mint harminc színész játszik benne, ami nagy kihívást jelent mind a jelmezek kitalálásánál, mind pedig a próbák összeegyeztetésénél. A mű egy 13 éves és egy 16 éves középiskolás lány közös történetét dolgozza fel.