Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Víz

Víz, víz, tiszta víz címmel tartott előadást Diós Zsolt irodavezető a Békés Megyei Könyvtárban általános-, és középiskolásoknak. Az előadás az Országos Könyvtári Napok egyik programja volt.

A regionális víziközmű-szolgáltató is csatlakozott a Békés Megyei Könyvtárhoz az Országos Könyvtári Napokon. Az idei programsorozat jelmondata és témája a "Csak tiszta forrásból" volt.

Ehhez a programsorozathoz csatlakozott az Alföldvíz Zrt. is. A Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskolából érkezett egy kis csoport Diós Zsolt, a vízművek PR irodavezetőjének, Víz, víz, tiszta víz című előadására.

A csütörtöki napon két előadást is tartottak - egyet az általános iskolások- és egyet a középiskolások számára.

A könyvtár az érdeklődőket egész héten várja érdekes programokkal.

Emellett tartanak egy úgynevezett Régi adathordozók vásárát is, ahol a gyűjtők videokazettákat, magnókazettákat és bakelitlemezeket vásárolhatnak.

5. alkalommal rendezték meg a hosszútávú medencés országos úszóversenyt. A három napos versenysorozat alkalmából számos olimpikon is ellátogatott Békéscsabára.

Címkék:

Egy nyitott uszoda esetén bármiféle időjárás befolyásolhatja az eredményeket, de ennek ellenére nagyon sok versenyző érkezett az ország minden pontjáról és a határon túlról is.

A gyerekek számára nagy örömet jelent az úszás, és hogy a barátaikkal lehetnek, az sokkal többet jelent nekik, mint bármi más. A megmérettetést összesen hét korcsoportban, főként az utánpótlás korosztálynak rendezték.

Nem csak az úszóversenyről szólt ez a nap, hiszen Orosházáról olyan diákok érkeztek versenybírónak, akik ezen a napon tették le a szintemelő vizsgájukat és ha ez sikerül, akkor nyáron a budapesti VB-re mehetnek versenybírónak.

Címkék:

Szerda reggel adta át a díszkutat az ALFÖLDVÍZ Zrt. az IVÓ-VÍZ-KINCS című projekt keretén belül Telekgerendáson. A szolgáltató elkötelezett a csapvíz-, mint legjobban ellenőrzött természetes élelmiszer népszerűsítésében, ezért továbbra is lelkesen folytatja ezt a programot.

Az elkötelezettséget az is mutatja, hogy a kút vízfogyasztását, illetve fenntartását is teljes körűen a vízszolgáltató állja. 2016-ban felkérték Baji Miklós Zoltán képzőművészt, hogy ezekhez a kutakhoz tervezzen egy emléktáblát, ami el is készült és minden egyes kút mellett megtalálható. A tábla a vizet és annak fontosságát tükrözi két női alakot megjelenítve. Az egyik a tiszta, míg a másik, a szennyezett vizet szimbolizálja. A községeknek - köztük Telekgerendásnak is - nagy szüksége van ilyen jellegű kutakra, főleg a nyári nagy melegben.

A vízszolgáltató tovább folytatja programját és a következő években más településeken is létesítenek majd ehhez hasonló, köztéri díszkutakat.

A Hajrá Csabaiak Egyesület egy, az Élővíz-csatorna teljes hosszára kiterjedő hulladékgyűjtést szervezett több civil szervezet csatlakozásával. A csatorna vizét kenukból tisztították, a vízpartot pedig gyalog végigjárva, több mint húsz lelkes önkéntes gyűjtötte a hulladékot.

A főszervező Hajrá Csabaiak Egyesület a közelmúltban alakult meg egy baráti körből, akiknek egyesületként a Tiszta Túra volt az első szervezésük.

Az akcióhoz csatlakoztak a Békési Kajak-Kenu Club és a Pamuki Szent János Lovagrend tagjai is - ők a vízből szedték ki a hulladékot.

A programot szervező Hajrá Csabaiak Egyesület a jövőben is tervez hasonló akciókat Békéscsabán és környékén, hogy környezetünk szebbé és lakhatóbbá váljon.

Címkék:

A rajzpályázatot Békés-, Csongrád-, Hajdú-Bihar-, illetve Bács-Kiskun megye iskolái és óvodái számára hirdették meg, a pályamunkákat pedig két kategóriában is díjazták. Több száz alkotás érkezett be, így nem volt könnyű a zsűri munkája.

Korosztályonként 3-3 helyezett kapott jutalmat, illetve két-két különdíjat is kiosztottak a szervezők. Az első helyezett 150-, a második 100-, a harmadik helyezet pedig 50 ezer forint jutalmat kapott, ezzel is támogatják a csoport- és az osztálykirándulásokat.

A pályázat célja, hogy a gyerekek családi- és iskolai környezetben is végig gondolják, hogy hogyan lehet megóvni a környezetünket. Ezáltal mindenkihez eljut az a gondolat, hogy a környezetünket védeni kell és hogy mit tehetünk ennek érdekében. A gyerekek saját gondolataikat különböző technikákkal jelenítették meg.

Csenge rajzán a vízszennyezés volt a fő téma, hiszen fontosnak tartotta felhívni a figyelmet erre a jelenségre. Sorra vette, hogy mivel szennyezzük vizeinket, illetve hogyan pocsékoljuk az életet adó tiszta vizet.

Oldalak