Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Trefort Ágoston Szakgimnázium

Nyílt napot tartott, idén már második alkalommal a Békéscsabai Szakképzési Centrum, Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, ahol a diákok jobban megismerkedhettek az iskolával.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Tagiskolája beiskolázási nyílt napot tartott. A rendezvényen a teljes tagintézményt bemutatták az érdeklődő szülőknek és diákoknak. A nyílt napok tervszerűen zajlanak, most éppen a hegesztést vették jobban szemügyre.

A szakképzési törvénymódosítás jelenleg is zajlik, még az új törvényeket nem fogadták el, ezért fontos a körültekintő információgyűjtés.

Az eseményen felhívták a diákok figyelmét, hogy mielőtt iskolát választanak, mindenképp győződjenek meg róla, hogy az adott iskola teljesíteni tudja az általuk ígért feltételeket.

200 évvel ezelőtt született Trefort Ágoston magyar művelődéspolitikus, egykori közoktatási- és vallásügyi miniszter, aki megreformálta a hazai szakoktatást. A politikus Békéscsabán is nagy tiszteletnek örvend, a nevét viselő iskola ünnepélyes keretek között emlékezett meg a születésnapjáról.

Trefort Ágoston miniszteri éveiben negyvenezerre emelkedett az ipartanulók száma, vagyis megtette az első lépést a szakoktatás hálózatának kiépítése felé. Munkássága által javultak a népiskolák tárgyi feltételei-, illetve emelkedett a tanintézmények és a tanulók száma is.

Nevéhez fűződik az 1883. évi XXX. törvénycikk, a középiskolai törvény, mely biztosította a középiskolákban és a felekezeti gimnáziumokban az állam felügyeleti és ellenőrzési jogát. Az ünnepségen avatták fel az iskola főbejárata mellé helyezett mellszobrát.