újraélesztés

Minden hónap utolsó hétfőjén úgynevezett „hős képzést” tartanak a Békéscsabai mentőállomáson. Az önkéntes képzés során a szakemberek laikusok számára nyújtanak lehetőséget az újraélesztési folyamat elsajátítására.

Magyarországon a hirtelen szívhalál óriási gyakoriságot mutat, évente ennek okán körülbelül harmincötezren halnak meg. Sok esetben a túlélés attól függ, hogy a laikus hogyan tud beavatkozni. Arra való tekintettel, hogy Magyarországon ezt a folyamatot rendszerszinten nem oktatják, az Országos Mentőszolgálat felvállalta ezt a kezdeményezést.

A laikus újraélesztés 6 fázisból áll: Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet! A bajbajutott felé hajolva vizsgálja a légzést! Hívjon segítséget! Kezdje el a mellkas-kompressziót! Végezzen két befújást! Folytassa az újraélesztést egészen addig, ameddig a segítséget nyújtó szervek meg nem érkeznek!

Újraélesztés címmel tudományos konferenciát tartottak  a Dr. Réthy Pál Kórház- Rendelőintézetben A rendezvényt a kórház 150 éves jubileumi programsorozatának részeként tartották meg a szakembereknek.

Az újraélesztés az egyik legalapvetőbb téma az egészségügy területén. Fontos, hogy minden egyes ember ne csak felismerje, de kezelni is tudja a keringési rendszer összeomlását. Éppen ezért ez volt a fő témája a rendezvénysorozat záró konferenciájának. Kárász László elmondta, hogy az eszméletét vesztett beteghez elsőként a mentőszolgálatot hívják ki, aki elvégzi a megfelelő lépéseket és a legközelebbi korházba szállítja a beteget.