Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Oktatás

Elindult a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cégvezetők és vállalkozók számára indított képzése, melynek célja, hogy a vállalatoknál dolgozó tanulói jogviszonyban lévő diákok minél jobb oktatást kapjanak gyakorlatuk során.

Az új szabályozás miatt 2019 szeptemberétől csak abban az esetben lehet külső cégeknél szakmai gyakorlatot végző diák, ha az ottani oktatója a kamarai oktatói minősítő vizsgát megszerezte. Az első ilyen kurzus most indult el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamra szervezésében, amely összesen 50 óra képzést foglal magában.

Ez az első ilyen jellegű képzés Békés Megyében. 2019-ben még további hét kurzus indul majd összesen több mint 180 hallgatóval.

Nem mindennapi vendéget fogadtak az alsó tagozatos diákok az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai tagintézményében. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság robot kollégája oktatta a gyerekeket a közlekedési szabályokra.

Rendkívüli előadást tartott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai tagintézményében. A vendégelőadó nem volt más, mint egy robot, aki az alsó tagozatos iskolásokat a baleset megelőzésére, valamint a szabályos közlekedésre tanította.

A robot egy telefonos applikáció segítségével kapja a parancsokat, mint például a forgalomirányítási karjelzések bemutatását, de emellett elmondja a kerékpár kötelező felszereléseit és elmagyarázza az elsőbbségadás szabályait is.

2017 szeptemberében nyílt meg Békéscsabán a Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola. Azóta megszakítás nélkül folyik az oktatás Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontjának épületében.

A Kis Zseni Iskola célkitűzése az, hogy a gyermekek a lehető leggyorsabban fejlődjenek és kihozzák magukból a maximumot. Programjuk a 4-12 éves gyerekeknek szól, módszerük pedig Japánból származik. Az úgynevezett abakusszal és a matematika eszközével fejlesztik a bal- és a jobb agyféltekét.

Az abakusz egy ősi számolóeszköz, különböző formáit szinte minden ókori kultúrában használták. Néhány vékony pálcát tartalmaz, amelyek mindegyikén meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható korong vagy golyó található. Ezek segítségével végzik el az összeadás és a kivonás műveletét. A szombat reggeli órákra örömmel és vidáman érkeztek a dákok és hamar el is kezdték a játékos számolást.

A gyerekek elmondása szerint nagyon élvezik a tanórákat és a játékos feladatokat.

Városszerte megkezdődtek az általános iskolai ballagások. A Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskolában is hagyományos ballagási ünnepségen köszöntek el a végzős diákok tanáraiktól és diáktársaiktól. 

Békés megyében a 2016/2017-es tanévben több gyulai iskola is részt vett a „SuliMoped” programban. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság kezdeményezésének és az egyik helyi autósiskolának köszönhetően összesen 53 tanuló vehetett részt a tanfolyamon.

Már negyedik alkalommal rendezték meg az ISZKÉB, azaz az Információ, Szakma, Képzés, Élvonalban a Biztonság konferenciát Békéscsabán, a Szent István Egyetem Gazdasági Campusán.

Szakképzési konferenciát tartottak a Csabagyöngye Kulturális Központban, „Karrier szakmai bizonyítvánnyal” címmel. A központi témák közt a versenyképes szakképzés és a pályaorientáció is szerepelt. 

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalok számára különböző pályaorientációs tanácsokat adjanak. Iskolákban tartanak rendkívüli osztályfőnöki órákat, ahol különböző szakmákkal ismertetik meg a diákokat vagy üzemekben, gyárakban szerveznek nyílt napokat.

A kanadai tulajdonú cég és a Békés Megyei Iparkamara már hosszú ideje együttműködik annak érdekében, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a gyárban folyó munkával.

A multinacionális alkatrészgyártó vállalat folyamatosan helyet biztosít a különböző képzéseknek, jelenleg is 160 diák tanul a gyár telephelyén.

A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a gépek működését és a különböző munkafolyamatokat. A Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek véleménye szerint ez nagyon fontos, hiszen így a fiatalok közelről ismerkednek meg a munka világával már az iskolás éveik alatt.

Tanösvény a belvárosban címmel rendeztek városismereti versenyt Békéscsabán. A versenyzőknek Békéscsaba belvárosában kellett nyomok után vadászniuk emléktáblákon és olyan érdekes helyszíneken, mint például az ’56-os szoba.

A verseny előtt Szarvas Péter polgármester az irodájában fogadta a versenyzőket, akiknek bemutatta, hogyan telik egy napja, és körbevezette őket a polgármesteri hivatalban.

A versenyzők a verseny végén ismét a díszteremben találkoztak, ahol már a díjátadásra került sor.

Címkék:

Oldalak