Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

politika

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta Békéscsaba képviselő-testülete. A meghozott döntéseket értékelte Szarvas Péter polgármester, a Fidesz frakció és az MSZP képviselői.

Csütörtökön tartotta májusi közgyűlését Békéscsaba képviselő-testülete. A meghozott döntéseket értékelte Szarvas Péter polgármester, A FIDESZ frakció és az MSZP képviselői.

A fórum témája a Nemzeti Konzultáció volt, amit a kormány áprilisban indított „Állítsuk meg Brüsszelt!” címmel.

A Pulitzer-díjas politológus, közgazdász eddigi élete során, több mint 20 könyvet írt. A legutóbbit 2016-ban adták ki, ami az Angyal karddal címet kapta. Lengyel László folyamatosan kritizálja és értékeli a politikai erőket és megfigyeli a közélet változásait. Véleménye szerint 2018-ban három téma köré csoportosul majd a pártok választási programja.  Az első a korrupcióval, a második az Európai Unióval és a szuverenitással, a harmadik pedig a szociális és területi egyenlőtlenséggel kapcsolatos problémák.

A politológus szerint a területei egyenlőtlenség ilyen radikális mértékű kialakulásában nagy szerepe volt annak, hogy a kormány az Európai Uniós forrásokat látszatberuházásokra és nem munkahelyteremtést célzó beruházásokra, illetve energetikai fejlesztésekre költötte. A politológus úgy gondolja, hogy a 2018-as kampány gyenge színvonalú és alávaló lesz, ami miatt a jövőben komoly problémákkal nézhet szembe majd a társadalom.

A korrupcióval kapcsolatban Lengyel László elmondta azt is, hogy felháborító az, hogy Mészáros Lőrincz nulla forintról az 5. leggazdagabb ember lett Magyarországon a FIDESZ-KDNP kormányzása alatt.

„Cselekvő ellenzék” címmel hathetes országjáró kampánykörútba kezdett az Együtt május elején, melynek célja, hogy minél többen megismerjék a párt helyi jelöltjét. Békéscsabán a lakosok leginkább Bod Tamást ismerhetik, aki Békés megyében több feljelentést is tett feltételezett korrupciós ügyekben. Az egyik ilyen a Simonka György dél-békési FIDESZ-es országgyűlési képviselővel kapcsolatos ügy volt.

A kampánykörúton összesen 200 helyre látogatnak majd el. Az Együtt az országjárásra egy új kiadványt is készített - a 32 oldalas újságot 100 ezer példányban nyomtatták ki azért, hogy helyi politikusaikat népszerűsítsék.

Az Együtt ugyan a választási együttműködést szorgalmazza a baloldali ellenzéki oldalon, azonban úgy gondolják, hogy minden egyéni körzetben saját jelöltet állítanak. Ezt a körút végén június 3-án teszik majd meg mind a 106 választókörzetben.

Az MSZP frakcóvezetője szerint a 2018-as országos költségvetés igazságtalan, kevés forrás biztosít többek között az egészségügy az oktatás számára is. Véleménye szerint a költségvetés tervezetet a korrupció és az igazságtalanság jellemzi.

Tóth Bertalan szerint a munkavállalók kiszolgáltatottságban dolgoznak, ezért új munkatörvénykönyvet kell létrehozni és a szakszervezetek jogait erősíteni kell. A MSZP bevezetne egy bérplafont is az állami cégeknél. Ennek szükségességére egy példával élt, miszerint az nem normális állapot, hogy a Magyar Posta vezérigazgatója öt millió forintot keres havonta, miközben a postások az átlag fizetés alatti bérét dolgoznak. A sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a párt a választásokig hátralévő egy évben mindent megtesz azért, hogy 2018-ban le tudja váltani a FIDESZ-KDNP kormányt.

A legfrissebb közvélemény kutatások alapján a kormánypártok támogatottsága ugyan csökkent, azonban a baloldali pártok mutatóit összeadva együttesen sem érik el ezt a szintet. Természetesen a kampányidőszak még ezután jön, ami nagy mozgásokat eredményezhet ezen a téren.

A képviselők több beszámolót is meghallgattak az ülésen, az egyik ilyen volt a város ivóvíz ellátása és szennyvíz elvezetése. A beszámolóból kiderült, hogy az ivóvíz változatlanul jó minőségű Békéscsabán és a szennyvíz elvezetése is megfelelő. A jövőben azonban érdemes alternatív vízforrásokat keresni, az egyik ilyen lehet az Aradról érkező ivóvíz.

Döntést hoztak arról is, hogy a helyi gyermekélelmezést továbbra is a Gyermekélelmezési Intézet látja el és a folyamatba nem vonnak be külső vállalkozót. A FIDESZ frakcióvezetője, Dr. Ferenczi Attila szerint a jelenlegi helyzetben ez egy jó döntés a képviselők részéről.

A frakcióvezető véleménye szerint, ha külső céget vontak volna be a gyermekélelmezésbe, azzal valószínűleg a térítési díjak is nőttek volna a családoknál. Az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke, Miklós Attila sajtótájékoztatóján a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdésben fejtette ki véleményét.

Az LMP, a Jobbik és a Dk képviselői jövő héten értékelik a közgyűlésen meghozott döntéseket. Azok, akik lemaradtak a közgyűlésről, hétfőn 12 órától láthatják a Csaba TV-n.

Oldalak