Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

BSZC

Idén is megtartotta a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma az Andor-napi Szimpóziumot. A szakmai napon a diákok a nyomdászattal kapcsolatban hallhattak tematikus előadásokat.

Már hosszú évek óta hagyomány a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma által szervezett Andor-napi szimpózium, ahol az intézmény egykori névadójára emlékeznek. Immár 9. alkalommal hívták életre az eseményt, melyre az iskola most is nívós előadókkal és játékos programokkal készült.

A köszöntőket követően az iskola tanulói és szaktanáraik most is különböző nyomdaiparral kapcsolatos témákban hallhattak előadásokat. Hóka László egy nagyon érdekes prezentációval készült a szimpóziumra, cégük egyik olyan termékét mutatta be, amely képes plasztikus festmények kinyomtatására. Nemcsak a képek textúráját, hanem akár a festék vastagságát is le lehet produkálni vele.

Nyílt napot tartott, idén már második alkalommal a Békéscsabai Szakképzési Centrum, Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, ahol a diákok jobban megismerkedhettek az iskolával.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Tagiskolája beiskolázási nyílt napot tartott. A rendezvényen a teljes tagintézményt bemutatták az érdeklődő szülőknek és diákoknak. A nyílt napok tervszerűen zajlanak, most éppen a hegesztést vették jobban szemügyre.

A szakképzési törvénymódosítás jelenleg is zajlik, még az új törvényeket nem fogadták el, ezért fontos a körültekintő információgyűjtés.

Az eseményen felhívták a diákok figyelmét, hogy mielőtt iskolát választanak, mindenképp győződjenek meg róla, hogy az adott iskola teljesíteni tudja az általuk ígért feltételeket.

Országszerte elballagtak a diákok a középiskolákban. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának tanulói is végső búcsút vettek iskolájuktól.

Békéscsabán is elballagtak a középiskolás tanulók. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában már hosszú évek óta három ballagó osztályból tevődnek össze a végzős diákok.

Az ünnepélyes ballagásnak rendszerint az iskola sportpályája szolgál helyszínül, ahol idén is különböző kategóriákban nyújtottak át elismeréseket és könyvjutalmakat a legeredményesebb tanulók részére. Ezt követték a búcsúbeszédek, melyben a végzős diákok köszönetet mondtak tanáraiknak, szüleiknek és búcsút vettek alsóbb

évfolyamos diáktársaiktól. Elmondták, hogy mit is jelentett számukra ez a néhány év.

A ballagással egy fontos korszak lezárult a diákok életében, az utolsó nagy próbatétel az érettségi, azonban még hátra van.

A Békéscsabai Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 21. alkalommal rendezte meg országos fodrász- és kozmetikus versenyét. Az eseményen 60 kozmetikus és 31 fodrász vett részt.

Immár 21 olyan alkalmat tudhat maga mögött a BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, amely megalapozta az idei országos fodrász- és kozmetikus verseny megrendezését. A megmérettetésre az ország számos pontjáról érkeztek versenyzők. A szervezők egy olyan eseményt álmodtak meg, amelyen a kezdők és a haladók is egyenlő esélyekkel indulhattak. A kozmetikusok három kategóriában mutathatták meg tehetségüket, melyet aztán a zsűri értékelt.

Az egyedi sminkeken kívül, a különböző hajkoronákra irányult a figyelem.

A kozmetikus és fodrászverseny egy olyan esemény, melyre a vállalkozó kedvű diákok tapasztalatszerzésből is nevezhettek. Szerkesztőségünknek Vágvölgyi Ákos fodrász tanuló és a verseny egyik résztvevője elmondta, hogy - bár, ez az első megmérettetése - de számít a jó eredményekre.

Lego robotok feszültek egymásnak Békéscsabán a Gépészeti Szakgimnáziumban, ugyanis idén is megrendezte az intézmény a robotprogramozási versenyt.

Ez volt már a harmadik alkalom, hogy az ország több pontjáról Békéscsabára érkeztek a lego robot programozással foglalkozó diákok. A békéscsabai döntőre mindkét kategóriában 8-8 csapat nevezett az ország több pontjáról. A Gépészeti Szakgimnáziumban jelenleg a robotprogramozás szakköri szinten működik, azonban olyan sikere van, hogy a jövőben ezen a téren komoly fejlesztések lesznek az intézményben.

A diákok két kategóriában mérhették össze mérnöki- és programozási képességeiket. Az egyik az úgynevezett akadályverseny volt.

Az egész folyamat a lego robotok összerakásával kezdődik, ezután elhelyezik rajta a különböző szenzorokat, érzékelőket, majd az erre alkalmas szoftverrel megírják a robot pontos útját, amely - ha minden jól sikerült - önmagától teszi meg az előre kiszabott útvonalat. Ez a diákok számára - azon felül, hogy kiváló szórakozás - rengeteg készséget is fejleszt.

Békéscsabán is megemlékeztek a kommunista diktatúra áldozatairól.  A Szabadság téren lévő emlékműnél a Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium diákjai adtak műsort.

Három évszázadnyi idővel ezelőtt a felvilágosodás méhében egy kísértet fogant meg, a kommunizmus kísértete, amely Marx és Engels kiáltványával ellentétben nem csupán Európát, de mára az egész világot bejárta és elpusztított legkevesebb 100 millió embert. A tőkés társadalmi és gazdasági rendből a kommunizmusba való átmenet korszakát a kommunista eszme legfőbb ideológusa, Karl Marx a kommunizmus első szakaszának nevezte és Lenin keresztelte át szocializmusnak - mondta megemlékező beszédében Kovács József, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium történelemtanára.

Az emlékműnél tartott műsor során a kommunizmus áldozataink körülményiről hallhattak részleteteket a megemlékezők.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban rengeteg hivatás közül választhatnak a szakmát tanulni vágyók. Az egyik ilyen új képesítés az elektromos autószerelő tanfolyam, melynek vizsgájára stábunk is ellátogatott.

A XXI. század egyik közlekedési átalakulása várhatóan az lesz, amikor a robbanó motoros gépjárműveket felváltják az először hibrid-, majd teljesen elektromos autók. Ennek jelei folyamatosan mutatkoznak, hiszen egyre több ilyen típusú járművet lehet látni az utakon. Békéscsabán is több elektromos autó töltőállomást helyeztek el az utóbbi néhány évben.  Természetesen a meghibásodásokat ezen járműveknél is az autószerelők végzik, azonban az kiemelten fontos, hogy ezek a szakemberek megfelelően képzettek legyenek, ugyanis komoly-, akár halálos balesetek is történhetnek a hozzáértés hiánya miatt.

„Az Eredményes Békéscsabai Szakképzésért” elnevezésű pályázat részeként átadták a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában. A beruházás közel 500 millió forintba került.

Átadták a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájában. A műhely megalakításának elsődleges céljai közé tartozik a korai iskolaelhagyás arányának 10% alá csökkentése, a szakképzés eredményesebbé tétele, továbbá fontos célja az is, hogy a diákok megszeressék azt a szakmát, amit választanak.

A Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájának alkotóműhelyében számos eszköz megtalálható, mint például a lézervágó, a 3D nyomtató, varrógépek, villamos ipari gépek és faipari gépek. Ezen felül a projekthez tartoznak a Nemes Tihamér tagiskolába kihelyezett lego-robotok, a prevenciós előadások, illetve a csoportos foglalkozások is.

A villamos szakma népszerűsítése érdekében számos érdekes programmal egybekötött szakmai napot rendeznek a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston tagiskolájában.

Az újkori világban mindig is fontos volt a villamos-ipari képzés, hiszen mindennek az alapja az energia. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston tagiskolája ezt a vonalat viszi tovább, melyhez nagyban hozzájárul az is, hogy jól felszerelt műhelyekben folyik a diákok oktatása. Ezáltal olyan tudással tudja az intézmény elengedni a tanulókat, ami szükséges ahhoz, hogy megállják a helyüket a munkaerőpiacon. A villamos pálya népszerűsítése érdekében most egy szakmai napot szerveznek az érdeklődőknek.

A villamos-ipari képzés-, illetve pálya iránt érdeklődőket számos programmal várják a szervezők. Lesznek többek között előadások, pályaválasztási tanácsadás, valamint több olyan kiállító is érkezik a rendezvényre, akik szintén érdekességgekkel várják a látogatókat.

Az írásbeli fordulóval vette kezdetét az I. Nemes Tihamér Középiskolai TIT TELC Idegennyelvi Verseny a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér tagiskolájában. Az első alkalommal megrendezett verseny első fordulójában több mint 70 diák mérte össze angol tudását.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézménye 2017. szeptember 1. óta viseli Nemes Tihamér gépészmérnök, informatikus nevét, akinek öröksége előtt szeretett volna az iskola vezetése valamilyen módon tisztelegni. A tantestület végül egy olyan idegennyelvi verseny megszervezése mellett döntött, melynek célja a diákok felkészítése a középszintű nyelvvizsgára.

Az első alkalommal rendezett verseny első, írásbeli fordulójában, több mint 70 diák mérte össze tudását, akik a megye számos pontjáról érkeztek Békéscsabára. A fiataloknak olvasás- és hallásértési feladatokat, valamint íráskészségüket és nyelvhelyességüket felmérő feladatokat kellett megoldaniuk.

Oldalak