Szent László

A lengyel alkotmány ünnepe alkalmából szervezett kiállítást Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület. A tárlat Szent László lovagkirály életéhez és legendájához kapcsolódó illusztrációkat mutat be.

Az 1971. május 3-ai Lengyel Alkotmány jóváhagyására emlékeztek Békéscsabán, ahol ez alkalomból a Lencsési Közösségi Házban gyűltek össze az érdeklődők. Az ünnepélyes eseményen két kórus is közreműködött: a Chopin-, illetve a Békéscsabai Premier Művészeti Fiúkórus, akik lengyel népdalokat is elénekeltek.

Az ünnepség apropóján egy Szent Lászlóhoz kapcsolódó történelmi kiállítás is nyílt, amit a szervezők olyan módon próbáltak összeállítani, ami elüt a hagyományos királyi életeket bemutató kiállításoktól. Szent László évét a tavalyi évben ünnepelték a magyarországi lengyelek, az egykori magyar lovagkirály pedig a források szerint több szállal is kötődött a lengyelekhez, akik 1993 óta úgy is tekintenek rá, mint a magyarországi lengyelek védőszentjére.

Címkék:

Szent László I. Béla király fiaként született. 1077-től 1095-ig uralkodott és ő volt a második magyar király, akit szenté avattak. Szent László uralkodását egy igazán sikeres időszakként jegyzi a történelem. Uralkodása alatt kiemelt jelentőséggel bírt az angol-magyar kapcsolat, ami az ő segítségével jöhetett létre.

Szent László kegyelme is figyelemre méltó, mivel I. András fiát, Salamont sem vakítatta meg, aki a magyar trón megszerzésén fáradozott. László, hogy meggátolja a hatalomra jutását, csak bebörtönözte, majd István király szentté avatásának ünnepén, szabadon bocsájtotta. Több legenda is kapcsolódik Szent László személyéhez, mely az értékeit emeli ki. Dr. Halmágyi Miklós azt is

elmondta, hogy a legendákat azért írják, hogy példaként állítsanak egy személyt az utókornak. A történetekben is bőven találunk példaértékű elemeket.

Szent László 940 évvel ezelőtt lépett trónra és 825 éve már annak, hogy szenté avatták. Ennek emlékére a Munkácsy Mihály Múzeum egy kiállítást szervezett, így méltó módon emlékeznek az uralkodóra.

A kiállítás, a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében május 25-ig tekinthető meg.