Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

fotókiállítás

A nagysikerű "Az ÉLET Campus Mundisként" című fotópályázat válogatott képeiből nyílt fotókiállítás az ország számos egyetemén. A tárlat most a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán is megtekinthető, képei a világ számos pontjára kalauzolják el a szemlélőt.

A 2019-es évben tovább bővülnek a külföldi tanuláshoz kapcsolódó lehetőségek. Az ERASMUS+ program mellett a Campus Mundi programra is lehet pályázni; akár részképzésre, szakmai gyakorlatra vagy rövid tanulmányútra is beadható a jelentkezés a Tempus Közalapítványhoz.

A program nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok megerősítsék-, illetve magasabb szintre emeljék nyelvtudásukat és más kultúrákat is megismerjenek. A tárlaton kiállított fényképek az eddigi utazásokról és kalandokról a program sikerességét bizonyítják.

A kiállítás iránt érdeklődők még február 22-ig tekinthetik meg a tárlatot Békéscsabán, a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán. Ezt követően a kiállítás február 25-től a Debreceni Egyetemen lesz látható egy héten keresztül.

„Az elmúlt év alkotásai” címmel rendezett fotókiállítást a Márvány Fotóműhely Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvénnyel a Magyar Fotográfia Napjára emlékeztek.

Magyarországon 1840. augusztus 29-én készült először nyilvános eseményen fénykép. Az esemény apropóján a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését. Az elmúlt három évhez hasonlóan a Márvány Fotóműhely idén is megemlékezett erről a jeles napról. A Csabagyöngye Kulturális Központban megrendezett tárlatot Dr. Pap István, a megyei Művelődési Központ nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

Az elmúlt év alkotásai” című fotókiállításon összesen 36 kép látható, minden klubtagtól egy-egy. Katona Péter, a műhely vezetője elmondta, hogy az alkotók maguk választhatták ki, hogy melyik az a kép, amelyet bemutatnak ezen a tárlaton.

A tárlat szeptember 29-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Ifjúsági Kiállítóterében.

Fotókiállítás nyílt Békéscsabán a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumban, Tegnap Után címmel. A kiállítás képein a jelen és a múlt Békéscsabája találkozik.

A kiállított képek montázs technikával készültek úgy, hogy a régi képek kiegészítik a jelenlegi Békéscsabáról készült fotókat. Az archív fotók Tuska János József gyűjteményéből valók.

Az ’50-es, 60’-as, és ’70-es évek Békéscsabája és a jelen találkozását mutatja be az a kiállítás, amely - többek között - a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Szent István Egyetem után ez alkalommal a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában nyílt meg.

A kiállítás célja megismertetni a békéscsabaiakkal a várost a több évtizeddel ezelőtti arcával. A kiállítást minden nap délután fél háromtól tekinthetik meg az érdeklődők február 23-ig.

„Vizek, halak, emberek a nagyvilágban” címmel nyílt fotókiállítás Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban. Lehoczky István fotói híven tükrözik az élővizeink fontosságára való felhívás üzenetét. A tárlat március elejéig látható.

2016-tól ad otthont a gyomaendrődi Szent Antal Népház időszaki kiállításoknak. Legutóbb Lehoczky István természetfotós műveit tárták a nagyközönség elé „Vizek, halak, emberek a nagyvilágban” címmel.

Az elmúlt években már köztudottá vált, hogy az óceánokban óriási szemétszigetek keletkeztek. Ezzel együtt jó ideje ismert, miként veszélyeztetik a különféle tengeri fajokat - teknősöket, tengeri emlősöket, madarakat - a tengerekben, óceánokban lebegő hálómaradványok, műanyag zacskók és egyéb hulladékok. Nemrégiben az is kiderült, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag, valójában meglepően gyorsan elbomlik és bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

A magyar fotográfia napjára emlékeztek múlt pénteken a Munkácsy Mihály Emlékházban, megnyitott tárlattal. Az eseménnyel kapcsolódtak az Ybl Miklós emlékévhez, ugyanis a kiállításon az építész Békés megyei védett épületeiről készült képeket mutatják be.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének kezdeményezésére hazánkban 2003 óta minden évben kiállítás megnyitókkal emlékeznek meg a magyar fotográfia napjáról. Békéscsaba 2007-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen idén Ybl Miklós születésének 200. évfordulójával közösen emlékeztek meg.

- Ybl Miklósra sokan emlékeznek meg fotókiállítással, ezért mi a Békés megyei vonatkozásokat választottuk, mert ami most itt látható az mind a megyénkben található. Ezer szállal kötődik Ybl a Weinckheimekhez és ez által a megyéhez is - mondta Mészáros Zsuzsanna a Munkácsy Mihály Emlékház vezetője.

A Munkácsy Mihály Múzeum összefogott a Szent-Györgyi Albert Gimnáziummal. A közös munka eredménye egy 60 fotóból álló kiállítás lett, melyet a Gabonamúzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A két intézmény közös projektjének egyik célja, hogy a fiatalokat olyan szakmai tevékenységekbe tudják bevonni, amelyek lehetővé teszik az egyéni látásmód megnyilvánulását. 

Medgyesi Pál a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató helyettese elmondta, hogy Békéscsaba Megyei Jogú Város Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályától kapott támogatása révén új eszközöket is tudtak vásárolni, melyek a legújabb technikai hátteret biztosították az alkotó munka során.