Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Május

Csütörtökön tartotta májusi közgyűlését Békéscsaba képviselő-testülete. A meghozott döntéseket értékelte Szarvas Péter polgármester, A FIDESZ frakció és az MSZP képviselői.

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogennel. A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Bár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen.

Idén is lehetőségük van a magánszemélyeknek adójuk 1+1 százalékának felajánlására. Ezt május 22-ig tehetik meg többféle módon, még akkor is, ha már leadták adóbevallásukat.

A kedvezményezettek listáját a NAV honlapján lehet megtekinteni.

A rendelkezés érvényességének a feltétele az adó határidőben történő megfizetése. Azok az adóforintok, melyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak.

Címkék: